Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ο συριακός Στρατός και οι Ιρανοί κατέλαβε την πόλη Χαζάκα - Σύροι και Ιρανοί σε "απόσταση βολής" από τον τουρκικό Στρατό (vid)

syrian_army_a

TO ISIL ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ «ΚΟΠΕΙ» ΣΤΑ ΔΥΟ

Σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων βρίσκονται πλέον ο συριακός Στρατός και τα ιρανικά παραστρατιωτικά σώματα «Al Quds» από τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλλει στην βορειοανατολική Συρία.

Οι πρώτοι κατάφεραν να καταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Χαζάκα και «έκοψαν στη μέση» τις δυνάμεις του ISIL, μεταξύ Συρίας και Ιράκ, αφού η πόλη βρίσκεται βορείως της Ράκα που αποτελεί την «πρωτεύουσα» των σαλαφιστών στην Συρία.

Ο συριακός Στρατός προελαύνει προς συνάντηση των τουρκικών δυνάμεων που έχουν εισβάλλει στην χώρα στην βόρεια Συρία, προσπαθώντας να αποφύγει την δημιουργία buffer zone στο έδαφός του.

Απέναντι σε περίπου 10.000 Σύρους στρατιώτες του τακικού Στρατού και 30.000 Ιρανούς παραστρατιωτικούς, οι Τούρκοι παρατάσσουν στην επαρχία Σιρνάκ, αλλά και δυτικότερα, στοιχεία μηχαννοκίνητών και τεθωρακισμένων ταχιαρχιών, 

την 1η Ταξιαρχίας Καταδρομών (Kayseri), της 2η Ταξιαρχίας Καταδρομών (Bolu), τη 4η Ταξιαρχίας Καταδρομών (Tunceli), κλπ.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πολύ γρήγορα και σίγουρα συντομότερα απ’ότι προέβλεπαν οι Τούρκοι αναλυτές, θα εμπλακούν οι ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις με τα τουρκικά στρατεύματα στην Συρία.

Η Χαζάκα είναι η πρωτεύουσα μιας επαρχίας στρατηγικής σημασίας που συνορεύει με τα εδάφη που έχει καταλάβει το ISIL στο Ιράκ.


Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι οι μάχες συνεχίζονται στα νότια της πόλης, στην οποία όμως δεν έχει απομείνει κανένας μαχητής του ISIL


Μεγάλο μέρος της Χαζάκα ελεγχόταν από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Μετά την επίθεση του ISIL στη μάχη ενεπλάκησαν και οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που κατείχαν τη βόρεια περιφέρεια της πόλης.


Το αποτέλεσμα ήταν οι κουρδικές δυνάμεις, που στηρίζονται και από τις ΗΠΑ, να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος σε απόσταση αναπνοής από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.


Επί του πρακτέου παρότι οι Κούρδοι του YPG έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν συντονίζουν τις ενέργειές τους με τις δυνάμεις του προέδρου Μ.Άσαντ εναντίον του κοινού τους εχθρού, του Ισλαμικού Κράτους, έχουν συνεργαστεί στα κοινά μέτωπα όου αυτό ήταν δυνατό.


Eκατοντάδες τζιχαντιστές, στρατιώτες και πολιτοφύλακες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της μάχης της Χαζάκα.


Η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της δυτικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Δαμασκού όπου βρίσκονται οι χριστιανικοί και οι αλαουϊτικοί πληθυσμοί οι οποίοι και αποτελούν τα βασικά κέντρα στρατολόγησης για τις έννομες δυνάμεις της κυβέρνησης.


H Χαζάκα ήταν βασικός στρατηγικός στόχος αν και αρκετά μακριά από την Δαμασκό καθώς αποτελεί «σφήνα» μεταξύ των δυνάμεων του ιρακινού ΙSIL και του συριακού τμήματός του ενώ θέτει την «πρωτεύουσά του» Ράκα σε καθεστώς πίεσης για πρώτη φορά.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: