Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Έκτακτη σύγκλιση του ΝΑΤΟ έπειτα από αίτημα της Τουρκίας.

1756355--600X337
Το άρθρο 4 της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επικαλέστηκε η Άγκυρα για να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία με την έναρξη αεροπορικών προσβολών θέσεων του ISIS αλλά κυρίως κουρδικών θέσεων του PKK.



Κατόπιν του αιτήματος της Τουρκίας, αναμένεται ότι αύριο Τρίτη θα συναντηθούν εκτάκτως οι πρεσβευτές των 28 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ με αντικείμενο τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων καθώς σύμφωνα με το Άρθρο 4: «Ένα κράτος - μέλος μπορεί να ζητήσει σύγκλιση συμβουλίου, όταν εκτιμά ότι μία απειλή υφίσταται σε βάρος της εδαφικής του ακεραιότητας, της πολιτικής του ανεξαρτησίας ή της ασφάλειάς του».


Στη σχετική ανακοίνωση η Τουρκία ζήτησε αυτή τη συνάντηση, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών» και προκειμένου να ενημερώσει τους Συμμάχους της για τα «μέτρα που θα λάβει».


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επίσημη θέση της Άγκυρας αφορά τη βαθιά ανησυχία ότι το κενό εξουσίας στη Συρία, ενδέχεται να διευκολύνει τους κούρδους στη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της - γεγονός το οποίο είναι μη αποδεκτό από την τουρκική ηγεσία.


Μάλιστα η απειλή του PKK για την Άγκυρα, θεωρείται πιο σημαντική από αυτή των ισλαμιστών του ISIS, και η εκδήλωση προληπτικών πληγμάτων (όπως αυτά των προηγούμενων ημερών), εκδηλώνονται όποτε η τουρκική ηγεσία επιθυμεί να εκτονώσει εσωτερικές πιέσεις.


Με δεδομένη φυσικά την πρότερη ύπαρξη καθεστώτος εκεχειρίας με το PKK, η πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών από την πλευρά της Άγκυρας, θεωρείται ότι το έχει - πρακτικά - καταργήσει, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις στην Ν.Α Τουρκία.

Σε συνδυασμό με τον χαοτικό πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, η κατάσταση για την Τουρκία αναμένεται να περιπλακεί σημαντικά καθώς φαίνεται ότι εισέρχεται σε έναν μακροχρόνιο αγώνα χωρίς ορατή έξοδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: