Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Oι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραλαμβάνουν και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-1 Predator από ΗΠΑ! Συνομιλίες και με Ισραήλ – Στη Σούδα η βάση των Arleigh Burke

Εξοπλιστικός «οργασμός»: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προμηθευτούν και  Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE) .
Η απόκτηση των ΜΕΑ προωθείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με καθεστώς χρονομίσθωσης (leasing).


Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες η απόκτηση των αντιτορπιλικών Arleigh Burke, USS Stout και USS Laboon,(παρακάτω μπορείτε να δείτε το USS LABOON DDG-58 στον Πειραιά πριν λίγο καιρό), θεωρείται τελειωμένη υπόθεση ενώ η βάση της Σούδας αναβαθμίζεται γι αυτό ακριβώς το λόγο.

Ήταν άλλωστε και απαίτηση των ΗΠΑ η οποία αφορούσε την παράλληλη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης της Σούδας.

Οι Αμερικανοί επιθυμούσαν  να επεκτείνουν τις δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην οποία έχουν ξεκινήσει αρκετά εξειδικευμένες επισκευές ακόμη και σε μεγάλες ναυτικές μονάδες.

Δεδομένου του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού των συμμαχικών κρατών που παράγουν και διατηρούν σήμερα σε υπηρεσία ΜΕΑ κατηγορίας MALE, υποψήφιες χώρες για την σύναψη της σχετικής διακρατικής συμφωνίας είναι ουσιαστικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σύμφωνα με το *** ρεπορτάζ της e-amyna.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Αεροπορίας των ΗΠΑ πως η πτητική εκμετάλλευση των 150 MQ-1 Predator τερματίζεται από 1ης Ιουλίου 2017 προκειμένου να αντικασταθούν στο σύνολό τους από MQ-9 Reaper.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υποπρόγραμμα έχει ήδη συγκροτηθεί η Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων, μια ένδειξη ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ καθώς πλησιάζει κι η ημερομηνία παροπλισμού των αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης.

Τα υπό προμήθεια ΜΕΑ, την πτητική εκμετάλλευση των οποίων θα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία επ΄ωφελεία και των τριών Κλάδων, αναμένονται να αξιοποιηθούν για την εκτέλεση αποστολών Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance: ISR) σε ολόκληρη της Περιοχή Ευθύνης του ΓΕΕΘΑ, μεταδίδοντας το σύνολο των δεδομένων σε διακλαδικό σταθμό ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.

Οι σημαντικότερες επιχειρησιακές αποστολές που θα κληθούν να εκτελέσουν τα ΜΕΑ είναι οι παρακάτω:
Υποστήριξη του αγώνα και επίθεση εναντίον εχθρικών δυνάμεων εμπροσθοφυλακής και/ή αναγνώρισης

Υποβοήθηση στην αναγνώριση δρομολογίου, περιοχής και ζώνης (χερσαίων και ναυτικών)
Εντοπισμός εχθρικής δύναμης και αποκάλυψη σύνθεσης, διασποράς και δραστηριότητας

Διατήρηση επαφής με τις εχθρικές δυνάμεις μέχρι και την αξιόλογηση των αποτελεσμάτων της προσβολής (Battle Damage Assessment: BDA)
Παροχή συντεταγμένων στόχου που να επιτρέπει την άμεση προσβολή του

Παροχή ή βελτίωση της κάλυψης της Περιοχής Επιχειρήσεων καθώς και παροχή τρισδιάστατων δεδομένων σε αποφασιστικά σημεία και δυσχερές έδαφος
Υποστήριξη της αποστολής των επανδρωμένων συστημάτων καθ΄όλη τη διάρκειά τους και μείωση του χρόνου έκθεσής τους σε περιβάλλον υψηλής απειλής

Διεξαγωγή επιχειρήσεων παραπλάνησης και επίδειξης ισχύος.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΕΑ της κατηγορίας MALE έχουν δυνατότητα συνεχούς πτήσης που υπερβαίνει τις 24 ώρες, καλύπτοντας αποστάσεις άνω των 300km και σε επιχειρησιακό ύψος μεταξύ 10.000 και 30.000 ποδών.











*** ρεπορτάζ της e-amyna

Δεν υπάρχουν σχόλια: