Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η τουρκική Ziraat Bank επελαύνει και κατάσχει περιουσίες Ελλήνων στην Ρόδο!

H AΓΚΥΡΑ ΒΑΖΕΙ «ΧΕΡΙ» ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Επιβεβαιώνεται το περιοδικό Pronews στο ρεπορτάζ του για τα δάνεια που αφειδώς έχει δώσει η τουρκική τράπεζα Ziraat σε Έλληνες πολίτες, ακόμα και Αξιωματικούς, με αποτέλεσμα μόλις βρεθούν σε στιγμή αδυναμίας αποπληρωμής να μπορεί να βγάζει στο «σφυρί» την περιουσία τους αρχής γενομένης με οφειλέτη στην Ρόδο!

Η είδηση έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα και στην κυβέρνηση καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα που δραστηριοποιείται σε Θράκη, Δωδεκάνησα κι Αθήνα αποτελεί τον «δούρειο ίππο» για να μπορέσει η Άγκυρα να βάλει χέρι σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία

***Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την «Δημοκρατική της Ρόδου» και τηλεοπτικό σταθμό στις 28 Ιουνίου, στο ειρηνοδικείο της Ρόδου, προσδιορίστηκε ο πρώτος πλειστηριασμός ελληνικής περιουσίας από την τουρκική κρατική αγροτική τράπεζα Ζιραάτ. 

Πρόκειται για αγρό τεσσάρων στρεμμάτων, στο χωριό Κοσκινού, τον οποίο είχε βάλει υποθήκη Ροδίτης επιχειρηματίας, προκειμένου να πάρει δάνειο ύψους 242.983,60 ευρώ, το οποίο, όμως, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει.

Η τουρκική τράπεζα άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2009, σε περιοχές με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως Κομοτηνή και Ξάνθη και από το ’11 και στη Ρόδο. Πλέον, έχει ως έδρα, κτίριο του Ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων στο Σύνταγμα.
Είναι, όμως, γνώριμη στους Έλληνες από τη μικρασιατική καταστροφή.

Η τουρκική τράπεζα εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -και λόγω του μνημονίου- να χορηγούν δάνεια.

 Έτσι, άρχισε να δανείζει με ελκυστικούς όρους και χαμηλά επιτόκια -ξεκινώντας από τη Θράκη- κάθε Έλληνα πολίτη, μουσουλμάνο και μη.
Μάλιστα, ευνοεί και τις καταθέσεις, ειδικά στην περίπτωση που αυτές γίνονται σε τουρκικές λίρες, χορηγώντας πενταπλάσια επιτόκια, έναντι των ελληνικών τραπεζών.


Τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων της Ζιραάτ έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Ειδικά, μάλιστα, μετά τις πληροφορίες ότι έχει δώσει δάνεια, όχι μόνο σε επιχειρηματίες της Θράκης και των Δωδεκανήσων, αλλά ακόμη και σε Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στα σύνορα.


Μάλιστα, σύμφωνα με το μέχρι τώρα έλεγχο υπηρεσιών της τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώνεται ότι οι εγγραφές υποθηκών ελληνικής γης στο χαρτοφυλάκιο της αγροτικής τράπεζας της Τουρκίας συνεχώς πληθαίνουν.
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Με βάση τον ισολογισμό της για το 2015, το ύψος των καταθέσεων της Ζιραάτ ανερχόταν σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ,που φαίνεται σήμερα να έχει αυξηθεί.
***To pronews.gr προειδοποιούσε από το 2013 όπου από τότε είχαν ξεκινήσει κατασχέσεις περιουσιών στην Θράκη ότι αυτό θα επεκταθεί και στην Ρόδο


Τότε γράφαμε: «Η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη που πήραν δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση τους.


Πρόκειται για «εισβολή» της Τουρκίας στην Ελλάδα με οικονομικά μέσα που στόχο έχει να κάνει τη Δυτική Θράκη αμφισβητούμενη περιοχή, «γκρίζα ζώνη» όπως τα Ίμια. Σειρά έχει η Ρόδος, αφού και εκεί διατηρεί υποκατάστημα. Και στις δύο περιοχές η Άγκυρα κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας»


Να σημειώσουμε πώς τράπεζα εκτός Ευρωπαικής Ένωσης ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορούσε να υποθηκεύει ακίνητο σε παραμεθόριο περιοχή προκειμένου να παραχωρήσει στεγαστικό ή άλλης μορφής δάνειο και εν συνεχεία να το διεκδικήσει αλλά όλα αυτά έκαναν «φτερά» ελέω Μνημονίων


Δεν υπάρχουν σχόλια: