Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Πώς ο ΟΗΕ πήρε το μέρος της Τουρκίας και κτύπησε το Ν.Κοτζιά με δημοσίευμα του Politico - O σκοτεινός ρόλος του Έιντε

imagehandler2
ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΜΠΑΜΑ-ΚΛΙΝΤΟΝ-ΣΟΡΟΣ ΣΤΗΝ «ΠΛΑΤΗ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Από μια απλή παρατήρηση φαίνεται να αποκαλύπτεται ένας σκοτεινός ρόλος του «αμερόληπτου» υποτίθεται Έσπεν Μπαρθ Έιντε ειδικού διαπραγματευτή για το Κυπριακό ο οποίος όλα δείχνουν ότι ήταν αυτός που διέρρευσε ανυπόστατες φήμες περί ευθύνης του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και επικείμενο αποκλεισμό του (!) στο «έγκυρο» Politico (ιστοσελίδα που ταυτίζεται με το σύστημα Ομπάμ-Κλίντον-Σόρος και εναντιώνεται στη νέα κυβέρνηση Ν.Τραμπ)


Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η ρεπόρτερ του Ρolitico επί θεμάτων περιβάλλοντος και ενέργειας  η οποία και συνέταξε το σχετικό δημοσίευμα θα είναι ομιλητές σε εκδήλωση του think tank Atlantic Council για το ζήτημα της Κύπρου!

Στις 12 Ιανουαρίου του 2017 ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία η διάσκεψη της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού αφού η Άγκυρα ήταν αδιάλλακτη και δεν δέχονταν να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα από το νησί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγήσεων.


Τρεις ημέρες μετά, δημοσίευμα του Ρolitico κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.


«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα αποκλειστεί από μελλοντικές συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου αφού «αποστάτησε» και διατάραξε τις εύθραυστες συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Γενεύη» έγραφε το Politico στις 15 Ιανουαρίου, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που παρακολουθούσαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις τους οποίους όμως δεν κατονόμαζε
Είναι οι γνωστές «πηγές»

Σημειώνεται ότι  ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο», ο δε Ακιντζί είχε τονίσει με έμφαση ότι «η Τουρκία είναι για μας η ασφάλειά μας».

Δηλαδή ο πρώτος δήλωσε παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και ο δεύτερος παντοτινή ισχύ των εγγυήσεων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ορθότατα είχε επιμείνει ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να συμφωνηθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και να ακολουθήσει η κατάργηση των εγγυήσεων.

Αμέσως μετά εμφανίστηκε ένα στοχευμένο δημοσίευμα από ρεπόρτερ του Ρolitico, την Σάρα Στεφανίνι, η οποία όμως ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και κλίματος, όπως η ίδια παραδέχεται στον λογαριασμό της στο twitter και άρα δεν έχει σχέση με διπλωματία και γεωστρατηγική.


Greek minister blamed for derailing Cyprus talks

Greek Prime Minister Alexis Tsipras will represent his country at the next round of negotiations on reunifying the island.

H ίδια δηλώνει ότι η εξειδίκευσή της είναι θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλίματος και σαφώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να καλύψει ένα ζήτημα σαν το Κυπριακό και που δεν το γνωρίζουν καλά-καλά ούτε Έλληνες δημοσιογράφοι.
Γιατί το έκανε αυτό το Politico; Η απάντηση είναι απλή: Δεν ήθελε να «κάψει» συντάκτες με εμπειρία στα θέματα διεθνών σχέσεων αφού θα προέκυπταν εύλογα ερωτήματα για την ανεξαρτησία, την φερεγγυότητα τους και το αδιάβλητο των πληροφοριών που μεταφέρουν.
Την κυρία αυτή όμως ποιος θα την θυμόταν;

Το δημοσίευμα του politico έκανε αναφορά και στο φημολογούμενο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

Τότε ο Ν. Κοτζιάς είχε δηλώσει για το δημοσίευμα αυτό: «Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές ότι η τακτική των Τούρκων διευκολύνθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε,τον Νορβηγό δπλωμάτη που έχει οριστεί ως ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» είχε επισημάνει ο κ. Κοτζιάς.

Τις ημέρες εκείνες, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε διαψεύσει ότι εκείνος βρισκόταν πίσω από τη διαρροή της δήθεν πληροφορίας στο politico ότι για το ναυάγιο στη Γενεύη ευθύνεται ο Νίκος Κοτζιάς και γι' αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αποκλειστεί από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Το έκανε διότι αν σιωπούσε θα ήταν σαν να υπήρχε «σιωπηρή αποδοχή» άρα θα το επιβεβαίωνε.
Και τώρα ερχόμαστε στο δια ταύτα. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η δημοσιογράφος του Ρolitico Σάρα Στεφανίνι που έμαθε από αξιωματούχο που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ότι ο Νίκος Κοτζιάς φταίει που η ελληνική πλευρά δεν συναινεί στις τουρκικές αξιώσεις θα είναι ομιλητές σε εκδήλωση του think tank Atlantic Council για το ζήτημα της Κύπρου.
Η συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον και όλως τυχαίως, ο κ.Έιντε και η δημοσιογράφος Σάρα Στεφανίνι θα βρίσκονται στοίδιο σημείο για να βρουν τρόπους να προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού!
Μα θα πει κάποιος, δεν είναι απόδειξη αυτό. Όχι δεν είναι αλλά για όσους ξέρουν πως λειτουργεί η Ζωή και τα πλαίσια της κοινής λογικής γνωρίζει ότι οι πολλές συμπτώσεις μαζί καμιά φορά αποτελούν βεβαιότητα για το κίνητρο ενός γεγονότος.

Strategic & Sustainable Development for a Unified Cyprus

Atlantic Council, 1030 15th Street NW
Washington, DC
Register

Strategic & Sustainable Development for a Unified Cyprus

Confirmed Speakers:

Mr. David Bonanno
Managing Director
Third Point LLC

Minister Espen Barth Eide
Special Advisor of the Secretary General on Cyprus 
United Nations

Dr. Rachel van Elkan
Advisor, European Department and Mission Chief for Cyprus and Switzerland
International Monetary Fund

Mr. John Harkrider
Executive Director
One Cyprus Now

Ambassador Andreas Mavroyiannis
Negotiator of the Greek Cypriot Community

Ms. Sara Stefanini
Senior Policy Reporter
POLITICO

Mr. Matthew Swift
Co-Founder and CEO
Concordia

Mr. Damon Wilson
Executive Vice President, Programs & Strategy
Atlantic Council
More Speakers to be Announced Soon


Please join us for a discussion on Strategic & Sustainable Development for a Unified Cyprus on Wednesday, March 8, 2017 at Atlantic Council headquarters in Washington, D.C.
Amid a climate of cautious optimism for a Cyprus settlement, the island’s social, environmental, and economic development must be raised as key priorities. Cyprus could become Europe’s fastest-growing economy due to its strategic commercial, demographic, and geographic position. The country, however, must capitalize on these assets by promoting good governance and encouraging private sector investment for future growth. Collaboration across sectors and industries will be vital to stimulate sustainable economic development, support national security, and foster regional stability.
This event, hosted in partnership with the Atlantic Council, Concordia, and One Cyprus Now on the margins of the US Department of State’s Global Partnerships Week (GPW), will explore how new models of development and public-public partnerships can be catalytic for the island’s economy and future more broadly.






Δεν υπάρχουν σχόλια: