ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

 
«Βόμβα» από τα χείλη Ισραηλινού υφυπουργού ο οποίος δήλωσε ότι η οποιαδήποτε «απειλή» κατά της Κύπρου, αποτελεί «απειλή κατά της τριμερούς συμφωνίας» (Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ), προκαλεί πολλαπλά «εγκεφαλικά” και φόβο στην Άγκυρα ότι οι κινήσεις τους στην Α.Μεσόγειο πλέον εισέρχονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ-Ισραήλ.   

Την διατύπωση αυτή έκανε σε συνέδριο του Economist, o Ισραηλινός υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα Δημόσιας Διπλωματίας Michael Oren.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΙΓΜΑ, Σωτήρη Παπαδόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στο Συνέδριο τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Oren ήταν τα εξής:

1.Τρίγωνο σταθερότητας ασφάλειας με Ελλάδα και Κύπρο

2. O EAST MED στρατηγικός πυλώνας συνεργασίας

3. H ενέργεια δίδει την δυνατότητα να ενώσουμε δυνάμεις.

4. Ευρωασιατικός Interconnector.

5. Είμαστε ακόμη στην αρχή σε αυτή τη συνεργασία

6. Είναι σημαντικός παίκτης η Τουρκία αλλά αν συνεχίσει ο Ερντογάν την ίδια πορεία, τότε θα ενισχύσουμε την τριμερή σε τετραμερή με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες.

7. Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία για να έρθει πιο κοντά στο όραμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται για το ζήτημα της συνομοσπονδίας, ανέφερε ότι κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι δύο κοινότητες έχουν ανησυχίες.
 
 
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, ανησυχούν ότι μπορεί οι Ελληνοκύπριοι να καταχραστούν των δικαιωμάτων λόγω πλειοψηφίας και να επιβληθούν επί της τ/κ κοινότητας. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, και οι Ελληνοκύπριοι έχουν εξίσου μια μεγάλη ανησυχία, αν με τα δικαιώματα που διεκδικούν οι Τ/κ για προστασία τάχα των δικών τους δικαιωμάτων, μπορεί να μη λειτουργήσει ποτέ η λύση που θα εξευρεθεί, αναφέρει το sigmalive.com.

Στην ουσία λοιπόν έχουμε πλήρη επιβεβαίωση του άρθρου μας με τίτλο (Προ τετελεσμένων η Τουρκία: Σύγκρουση-«μεγατόνων» στην Α. Μεσόγειο για τον East Med – Πως το Τελ-Αβίβ «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Άγκυρας) με το οποίο αναφέραμε ότι θα έχουμε εξελίξεις άκρως ανησυχητικές κατά του Ερντογάν μετά την ανακήρυξη του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος τέμνεται όμως από την τουρκική ΑΟΖ που θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα στην περιοχή.

Το θέμα είναι ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ.

Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουν ποτέ οι ΗΠΑ λόγω Ισραήλ και από εδώ και στο εξής θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στο όλο θέμα.
 
«Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα εκτοπίσει ουσιαστικά την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. 

Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά.


Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είχε δηλώσει προ ημερών ο στρατηγός Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ.


Εδώ και μεγάλο διάστημα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, κινούνται προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, προβαίνοντας στις απαραίτητες συνεννοήσεις για τον αγωγό αυτό.

Έτσι η Τουρκία μετά το ζήτημα των πυραύλων S-400 για το οποίο πιέζεται από την Ουάσιγκτον, τώρα απέκτησε ένα ακόμη «αγκάθι» που αφορά τον αγωγό EAST MED ο οποίος πέφτει πάνω στην «τουρκική ΑΟΖ» που θέλει να οριοθετήσει ο Ακάρ στην Α.Μεσόγειο.

Με Ισραήλ-ΗΠΑ από την μια πλευρά και Τουρκία από την άλλη, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι θετικό για τον σουλτάνο μιας και στο παιχνίδι πάντα είναι η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Πρόκειται για αναβίωση μιας τριμερούς συμμαχίας, λόγω τεράστιων συμφερόντων που θα φέρει τους Τούρκους στην ίδια κατάσταση που ήταν και το 1919 πριν διαλυθεί η πάλαι ποτέ οθωμανική τους αυτοκρατορία.