Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΑΓΡΙΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ! ΝΕΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ: ΣΤΟΥΣ 342 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

70.000 ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΜΕΤΟΧΟ


Τρίτη μέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία
Σε αύξηση του αριθμού των «τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν» στη βόρεια Συρία από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνοντας λόγο για 342 νεκρούς.


«Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξη των τρομοκρατών – ιδίως σε Ισλαμικό Κράτος, PKK/PYD-YPG – ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε μια ζώνη ειρήνης για να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών στρατού, αεροπορίας και ναυτικού.


Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.


«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


«Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής» πρόσθεσε.


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.


«Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.


Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη», όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.


«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: «Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας». Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.


Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Βορειοανατολική Συρία εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Σύρία αναγκάστηκε να κλείσει, αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό, διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους» επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.
Συρία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πήρε απόφαση, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν γενοκτονία
«Καθώς ήταν το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.


«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων» τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.


Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη Βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.


ΗΠΑ: Η επιχείρηση της Τουρκίας δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές τ ως τώρα

Η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την Άγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις αν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει «απάνθρωπη» συμπεριφορά, δήλωσε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».


«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως [η τουρκική επιχείρηση] δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος — ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί — απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.


Το ίδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε σε αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: