Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Δεκέμβριος, ο μήνας των Ελληνικών UAV MQ-9 Reaper: Θα απογειωθούν από την 1Λάρισα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL,
Γ.Σ. Τα προτεινόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες UAV MQ-9 Reaper για την χώρα μας, φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα να γίνουν «πακέτο» και να ταξιδέψουν μαζί με τα παρελκόμενά τους στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες πηγές ο τύπος των Ελληνικών «Θεριστών» δεν θα είναι ο ίδιος με τα UAV των ΗΠΑ που βρίσκονται και επιχειρούν από την Αεροπορική Βάση της Λάρισας.

Θα είναι κάτι «πιο νέο»… Σύμφωνα πάντως με τα ίδια χείλη, στην 110 Πτέρυγα Μάχης θα βρεθούν και τα προτεινόμενα MQ-9 Reaper για την Ελλάδα, όπου θα γίνει και παρουσίαση τους από τους Αμερικανούς.

Η πρόσφατη αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Αμερικής περιλαμβάνει και την αεροπορική βάση της Λάρισας για πτήσεις των Αμερικανικών MQ-9 αλλά και τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με πληροφορίες θ’ αναλάβει το project επικοινωνίας με την έλευση των UAV.

Οι πληροφορίες λένε ότι για σχεδόν ένα 15θήμερο διαφορετικά group εκπροσώπων του τύπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για το πέρασμα σε UAV (MALE) της χώρας μας.

Επιπλέον αυτή η παρουσίαση θα περιλαμβάνει και πτήσεις των UAV’s με τις ανάλογες επεξηγήσεις στο έδαφος, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχουν τα προηγμένης τεχνολογίας

Μη Επανδρωμένα. Με την μελλοντική απόκτηση των MQ-9 Reaper, το Επιτελείο θα μπορεί πλέον να επιτηρεί με πολύ λιγότερα χρήματα και σαφέστατα με τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες την ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μεσογείου και όχι μόνο.

Ένα τέτοιο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος δύναται να πετά σχεδόν ένα 24ωρο μεταδίδοντας εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα οι χειριστές του από το έδαφος θα έχουν τη δυνατότητα ν’ αλλάζουν τις μορφές πληροφοριών με άλλων ειδών κάμερες επιδιώκοντας το αποτέλεσμα που απαιτείται.

Το γεγονός πως επιλέγεται γι’ αυτή την πρώτη «γνωριμία» των προτεινόμενων MQ-9 Reaper που αφορούν την, ας την πούμε Ελληνική διαμόρφωση, το αεροδρόμιο της Λάρισας έχει να κάνει με την από τριετίας εξοικείωση των Αμερικανών με την Βάση, διότι πετούν τα δικά τους Μη Επανδρωμένα από εκεί και η οικειότητα πλέον είναι δεδομένη.

Άγνωστο παραμένει αν τα MQ-9 που θα παρουσιαστούν ως ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα, θα φτάσουν στο λιμάνι του Βόλου ή σε κάποιο άλλο σημείο της επικράτειας, όπως για παράδειγμα η Αλεξανδρούπολη ή ο Πειραιάς ή αν θα φτάσουν αεροπορικώς με κάποια εμπορική πτήση.

Επίσης άγνωστο είναι αν αυτά θα έχουν και προτεινόμενο οπλισμό, διότι πηγές με γνώση του θέματος των Μη Επανδρωμένων σημειώνουν πως είναι σαν να αγοράζουμε ένα όπλο δίχως φυσίγγια.

Από την άλλη πλευρά πάντως υπάρχουν και οι επιτελείς που λένε πως δεν μπορούμε να κάνουμε πηδήματα τύπου καγκουρό κι από τον Πήγασο ξαφνικά να βρεθούμε με οπλισμένα UAV που δεν θα ξέρουμε στην αρχή ούτε πως πετούν.

Αρκούν όμως τα MQ-9 Reaper χωρίς την απαιτούμενη επιχειρησιακή «κουλτούρα»;

Η πιθανή προμήθεια των UAV ΜQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ αναζωπυρώνει και τη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα αναβάθμισης της δυνατότητας που μπορούν να παρέχουν τα Μη Επανδρωμένα για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance) σε εθνικό Διακλαδικό επίπεδο.

Η πλήρης εφαρμογή σε Διακλαδικό επίπεδο και η δημιουργία δομών Tasking, Collection, Processing, Exploitation και Dissemination (TCPED), είναι κάτι που συζητάται ακόμη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ουσία δεν είναι η προμήθεια μόνο ενός υπερσύγχρονου UAV (που είναι απαραίτητο), αλλά και η δομή που επεξεργάζεται, τα “προϊόντα” που παρέχει, τις πληροφορίες «intelligence».

Το υπάρχον δόγμα είναι πληροφοριακών επιχειρήσεων και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό!

Πριν από τις προμήθειες οποιουδήποτε Μη Επανδρωμένου, θα πρέπει να αποφασιστεί από το Επιτελείο η δημιουργία Όπλου Πληροφοριών (Intelligence) το οποίο να εκπαιδεύει αποκλειστικά στελέχη στο ευαίσθητο και μακράς απόσβεσης αντικείμενο του ISR.

Η ασύμμετρη απειλή των Τουρκικών UAV Την στιγμή που η Τουρκία έχει αναπτύξει αποκλειστικά δική της τεχνολογία σ’ αυτό τον πολύτιμο τομέα φτάνοντας στην έκτη παγκόσμια θέση των χωρών που χρησιμοποιούν UAV, η Ελλάδα προσπαθεί, όχι ν’ απαντήσει σε αυτό- διότι δεν μπορεί να το πράξει- αλλά να καλύψει ένα τεράστιο κενό.

Η Άγκυρα επένδυσε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, σε πολλά δοκίμασε και έχασε, όμως οι διαρκείς δοκιμές την έκαναν σε ορισμένα από τα συστήματά της να πετύχει.

Ένα από αυτά είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη με τα οποία μάλιστα έχει προχωρήσει και σε «Μη Επανδρωμένες επιχειρήσεις» προσβάλλοντας στόχους στα ανατολικά σύνορά της.

Τα UAV’s ANKA και BAYRAKTAR ολοένα και περισσότερο κάνουν πλέον την εμφάνισή τους στο Αιγαίο κι αυτό το υπολογίζουν στο Ελληνικό Επιτελείο, όσο κι αν ορισμένες φωνές εκτιμούν ότι το κάνει η Τουρκία όταν «ζορίζεται» από τη διάθεση πτητικών μέσων.

Τώρα δοκιμάζει το ΑΚΙΝΤΖΙ, ένα ακόμη Μη Επανδρωμένο, με πολλά όπλα κι όταν το μάθει και αυτό είναι βέβαιο πως θα είναι ο επόμενος εισβολέας στο FIR και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο… Share this: Twitter



Πηγή:  https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: