Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019

Ελλάδα, Κύπρος & Αίγυπτος σε πρόβα τζενεράλε: Απλώνει τα «πλοκάμια» της η «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Mistral, Fremm & υποβρύχια «214» «κλειδώνουν» το Αιγαίο


Πλήρως ενισχυμένη είναι η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Στο παιχνίδι όμως αναμένεται να μπει και η Γαλλία, η οποία έχει συμφέροντα στη περιοχή, ***κάτι που ανέφερε και η Γαλλίδα Πρέσβειρα προ ημερών.
 
Στα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης και της Καρπάθου, σε περιοχές που επιχειρεί να «γκριζάρει» η Άγκυρα, απλώνει τα «πλοκάμια» της η «ΜΕΔΟΥΣΑ 9».

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ξεκινά στα τέλη της εβδομάδας, με τους επιτελείς να έχουν σχεδιάσει αναβαθμισμένα σενάρια μάχης σε αέρα, στεριά και κυρίως σε θάλασσα.

Η εν λόγω άσκηση ήταν μια καθοριστικής σημασίας επίδειξη ισχύος και αποτρεπτικής ικανότητας, κυρίως απέναντι στους προκλητικούς Τούρκους, που ψάχνουν με κάθε τρόπο να υφαρπάξουν εδάφη και μερίδιο από τα ενεργειακά κοιτάσματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
 
Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Τούρκους επιτελείς είναι οι συχνές πολεμικές ασκήσεις και η συνεργασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με Ισραηλινούς και Αιγυπτίους σε σταθερή βάση.

Η συχνή εξάσκηση των μαχητικών αεροσκαφών, η συχνότατη παρουσία στο Αιγαίο της «αφρόκρεμας» του αιγυπτιακού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, καθώς και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες Ελλήνων και Αιγυπτίων κομάντος, έχει προβληματίσει το τουρκικό γενικό επιτελείο για το μέγεθος και την ισχύ αυτής της …συνεργασίας.
 
 
Με το ελικοπτεροφόρο Mistral,τη φρεγάτα Fremm και τις κορβέτες Gowind ως αιχμή του δόρατος οι Αιγύπτιοι και από την άλλη το Πολεμικό μας Ναυτικό με τα υποβρύχια «214»,μεγάλο αριθμό από φρεγάτες και ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων θα συγκροτήσουν δύο διαφορετικές μικτές αρμάδες και θα «συγκρουστούν» προσομοιώνοντας πραγματικά σενάρια μάχης κοντά στα Ελληνικά νησιά αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα.

Σενάρια υψηλού συμβολισμού
Τα «Αστέρια» της 343 και οι «Αλεπούδες» της 340 μοίρας από τη Σούδα θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αέρα με τα F-16 C/D Block 52+.

Και μπορεί οι Αιγύπτιοι πιλότοι να μην διαθέτουν την εμπειρία και εκπαίδευση των Ελλήνων, ωστόσο η αεροπορία τους έχει ενισχυθεί με υπερσύγχρονα μαχητικά, Αμερικανικά F-16 αλλά και Γαλλικά Rafale.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να εκτελεστούν σενάρια προστασίας πλωτού γεωτρύπανου αλλά και αντίδρασης σε ενδεχόμενο ναυτικού αποκλεισμού σε νησί ή βραχονησίδα, αναφέρει το newpost.gr

Επίλεκτες μονάδες ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα και Αίγυπτο με συμμετοχή και Κύπριων κομάντος θα πραγματοποιήσουν γυμνάσιο υψηλού συμβολισμού ανακατάληψης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον με καταδείξεις στόχων σε μαχητικά(JTAC) ,συνεργασία με μονάδες επιφανείας και αιφνιδιαστικές αεροαποβατικές ενέργειες, οι «ειδικοδυναμίτες» θα εκπαιδευτούν σε υψηλής προτεραιότητας για τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις αποστολές.
 
Τους τελευταίους μήνες, το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό με μια σειρά παράνομων Navtex που εκδίδει για δήθεν ασκήσεις νότια της Κρήτης, προσπαθεί να μπει ««σφήνα»« στην περιοχή.

Άλλωστε οι προκλητικοί χάρτες τους οποίους κατά καιρούς εμφανίζει η Άγκυρα κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, παρουσιάζουν την Τουρκική υφαλοκρηπίδα να συνορεύει με την Λιβυκή και την Αιγυπτιακή .

Και σε αυτές τις επιδιώξεις το ««τρίγωνο»« Αθήνα-Κάιρο-Λευκωσία θέλει να βάλει ξεκάθαρο φραγμό.

Γαλλικό «πλοκάμι»
Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο από τον επόμενο χρόνο η «ΜΕΔΟΥΣΑ» να έχει ένα ακόμη πλοκάμι και μάλιστα εξαιρετικά ισχυρό.

Η Γαλλία έχει εκφράσει διάθεση να συμμετέχει με αεροναυτικές δυνάμεις στην άσκηση, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην περιοχή.

Ήδη η Γαλλική ΤOTAL δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Παρίσι δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει τα συμφέροντα του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γαλλία και Αίγυπτος διαθέτουν άριστες σχέσεις, με τις Αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αγορές Γαλλικών όπλων, πλοίων και μαχητικών.
***κάτι που ανέφερε και η Γαλλίδα Πρέσβειρα προ ημερών.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: