Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ο Μπ. Άσαντ κηρύσσει τον πόλεμο στην Άγκυρα: «Θα απαντήσουμε στη θρασεία τουρκική εισβολή»

Στην πρώτη επίσημη δήλωση αναφορικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία προχώρησε ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, στην ίδια γραμμή με όσα ανέφεραν*** νωρίτερα πηγές του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

 
Με τις πλάτες της Μόσχας, η Δαμασκός και ο ίδιος ο Άσαντ πλέον, δηλώνει πως η εισβολή της Τουρκίας σε συριακά εδάφη δεν θα μείνει αναπάντητη, ξεκαθαρίζοντας πως όλες οι εθνότητες που ζουν στη Βόρεια Συρία θα προστατευτούν.

Αντιμέτωπη με το τρίγωνο ΗΠΑ – Ρωσία – Συρία βρίσκεται η Τουρκία, με τον συριακό στρατό, ο οποίος φανερά υποστηρίζεται από τη Μόσχα, να «μπαίνει» στην στρατηγικής σημασίας και προπύργιο των Κούρδων πόλη Κομπάνι.

Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα φτάνουν και από το καθεστώς Άσαντ.

«Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
 
 
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στην θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

Συρία: Με ρωσικές «πλάτες» μπήκαν στο Κομπάνι οι δυνάμεις του Άσαντ


Στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι έχουν φτάσει οι ρωσικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες το βράδυ.

Οι Ρώσοι διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρεια Συρία, ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν στην πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου τεσσάρων-πέντε χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Εν τω μεταξύ, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα, όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge, στο πλαίσιο της απόσυρσης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

Την ώρα που οι εξελίξεις «τρέχουν» στο πεδίο της μάχης, ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει… φωτιά στο διπλωματικό πεδίο. «Δεν έχει να κάνει με εμάς» δηλώνει απροκάλυπτα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στη Συρία και την επίθεση κατά των Κούρδων.
*** νωρίτερα πηγές του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: