Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


«Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τα πρώτα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα έφταναν στην «πόρτα» των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, η διαχείρισή τους παρομοιαζόταν με αυτή του τρεχούμενου νερού, το οποίο είτε θα το διοχέτευαν σωστά, με ευνοϊκά για αυτές αποτελέσματα, είτε θα πλημμύριζαν».

Με αυτή την πολύ εύστοχη παρομοίωση επιλέγει ο νέος και πολλά υποσχόμενος συγγραφέας Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς  να ξεκινήσει το βιβλίο του ''Το μεταναστευτικό ζήτημα στη Μεσόγειο''.

Στο βιβλίο του Κωνστ. Καλοφωλιά (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ''Σιδέρη''), μέσα από πηγές της διεθνούς και της ελληνικής βιβλιογραφίας, επιχειρείται μία καθ΄όλα χρήσιμη και ρεαλιστική παρουσίαση των διαστάσεων του φαινομένου της νόμιμης και παράτυπης μετανάστευσης  προς τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

«Στο μικροσκόπιο» της συγκριτικής ανάλυσης μπαίνει η μεταναστευτική πολιτική των χωρών του αποκαλούμενου «Μεσογειακού μοντέλου», καθώς τα αίτια που καθιστούν αυτές "πόλο έλξης" των μεταναστών είναι κατά βάση κοινά (γήρανση πληθυσμού, παραοικονομία, γεωγραφική γειτνίαση με τρίτες χώρες, κενές θέσεις εργασίας χειρονακτικής φύσεως)

Με ιδιαίτερα διεξοδικό τρόπο αναλύονται οι μέθοδοι που και οι τρεις αυτές χώρες ακολουθούν  προς τη κατεύθυνση τόσο του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς στο εσωτερικό τους όσο και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ήδη ευρισκομένων στο έδαφός τους μεταναστών.

Παράλληλα, παρέχονται σημαντικά στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών στην κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς και για τη θέση αυτών στην αγορά εργασίας των χωρών υποδοχής τους.

Από τα παρατιθέμενα συγκριτικά στοιχεία δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα ή μη της μεταναστευτικής πολιτικής των παραπάνω χωρών,  καθώς και να αναζητήσει την απάντηση στο μόνιμο ερώτημα αν η μετανάστευση αποτελεί πρόβλημα ή ευκαιρία.

elkeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: