Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Ενιαίος Αμυντικός Χώρος» Κυπριακής Δημοκρατίας – Ισραήλ!


Αυτό που Αθήνα και Λευκωσία απέτυχαν αδικαιολόγητα να οικοδομήσουν φαίνεται ότι προκύπτει εκ των πραγμάτων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, σε μια αποθέωση της λογικής του πολιτικού ρεαλισμού που εισήγαγε στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας ιστορικός, ο Θουκυδίδης.



 Ισραηλινά μαχητικά ανέλαβαν να διαβιβάσουν προς την Τουρκία μήνυμα αποφασιστικότητας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια ενέργεια η οποία είχε μια ακόμα πιο σημαντική «παράπλευρη» σημασία η οποία θα εξηγηθεί στη συνέχεια.


Όσον αφορά στην είδηση, ισραηλινά μαχητικά τύπου F-16I πέταξαν στα βόρεια όρια του FIR (Flight Information Region) της Λευκωσίας σε μια έμπρακτη δήλωση προς την Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα ότι εννοούσαν απόλυτα την πρόταση ανάληψης της ευθύνης άμυνας στον κυπριακό εναέριο χώρο και σε αντάλλαγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.


Από το Τελ Αβίβ, μέσω Αποστόλου Αντρέα στον κόλπο της Μερσίνας και από εκεί γραμμή μέχρι τη Φοινίκη – κοντά στο Καστελόριζο, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των μεσογειακών ακτών της Τουρκίας.


Χθες, οπλισμένο ελικόπτερο του Ισραήλ, πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλά στα 4.000 – 5.000 πόδια πάνω από την πλατφόρμα της Noble Energy στην «Αφροδίτη», κοντά στο Πίρι Ρέις που έκοβε προκλητικά βόλτες στην περιοχή.


Επίσης, η ενέργεια των ισραηλινών μαχητικών σηματοδότησε άλλες δύο εξελίξεις εξαιρετικής σημασίας: Αφενός, το Τελ Αβίβ δήλωσε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι ακολουθώντας τα ψηφίσματα και της αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναγνωρίζει μία και μόνη νόμιμη ηγεσία στο νησί και όχι τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής στο νησί το 1974.


Τα ισραηλινά μαχητικά αδιαφόρησαν εντελώς για τις κλήσεις που δέχτηκαν από το παράνομο «FIR Βόρειας Κύπρου» που έχουν στήσει οι κατοχικές δυνάμεις και ο ΑΤΤΙΛΑΣ, τελώντας σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τις κυπριακές αρχές.


Αφετέρου, ότι προχωράει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό στην ανάληψη ευθύνης στην άμυνα – ασφάλεια του ενεργειακού διαδρόμου που ξεκινώντας από το Ισραήλ και περνώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Ελλάδας θα εφοδιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα τις Δυτικές αγορές με φυσικό αέριο και πετρέλαιο τροφοδοτώντας την οικονομική ανάταξη του χώρου.


Προϋπόθεση επιτυχίας είναι οι άλλοι δύο κρίκοι στην αλυσίδα, η Κύπρος και η Ελλάδα, να κάνουν αυτό που πρέπει, ακολουθώντας το παράδειγμα της ισραηλινής Αεροπορίας.


Τι σημαίνει αυτό με πρακτικά βήματα:
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσει τη στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο για τη δημιουργία ναυτικής δύναμης η οποία θα μπορέσει να συνεισφέρει στην διασφάλισης του ευρωπαϊκού πλούτου της περιοχής.


Η δε Ελλάδα, θα πρέπει να βρει το κουράγιο (για την ακρίβεια η ηγεσία της) και να δοθεί η ξεκάθαρη διαταγή, ότι παρά τις απέλπιδες προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηριχτούν όπως πρέπει για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.


Προϋπόθεση κάθε συνεννόησης με την τουρκική πλευρά δεν μπορεί να είναι άλλη από το να επιδειχθεί στοιχειώδης σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και όχι η συμπεριφορά τραμπούκου στην οποία δυστυχώς δείχνει απολύτως εθισμένη η Άγκυρα…


defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: