Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ΗΠΑ στηρίζουν και εγγυώνται τις κυπριακές γεωτρήσεις


Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν άλλαξε στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες από μέρους της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, μετά από τις χθεσινές τοποθετήσεις της εκπροσώπου Βικτώριας Νούλαντ, η οποία δημιούργησε ερωτηματικά για το ποια τελικά είναι η αμερικανική θέση σ' αυτό το ζήτημα.



Ο κ. Τόνερ υποστήριξε ότι πιθανό οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ να ερμηνεύτηκαν αποσπασματικά, όπως είπε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενέργεια.

Έχοντας μία αμερικανική εταιρεία αναμειγμένη στην ανάπτυξη των (ενεργειακών) πόρων της Κύπρου είναι επίσης θετικό.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για να επανενώσει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντάς ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την άποψη ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, δεν πιστεύουμε ότι θα παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: