Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΛΑΠΠΕΡ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ;


Τι συζήτησε στην Άγκυρα ο ''τσάρος'' της αμερικανικής αντικατασκοπείας, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάππερ;

Τυπικά δόθηκε το άλλοθι ότι ήταν προσηλωμένος στα του ΟΗΕ, εν όψει της παλαιστινιακής επιχείρησης αναγνώρισης ανεξάρτητου κράτους.

Προφανέστατα όμως,  η παρουσία του στην Τουρκία στοχεύει (και) σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ισραήλ.

 Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι, αφού η ευελιξία του Ισραήλ δεν είχε καμία επίδραση στην τουρκική επιθετικότητα, οι ΗΠΑ έστειλαν έναν υψηλόβαθμο, πολύ σημαντικό απεσταλμένο, για να επανεξετάσει το όλο ζήτημα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.





Δεδομένου ακόμα πως ο Ερντογάν διαθέτει αρκετή επιρροή για να πείσει τον Αμπάς  να μην διαφωνήσει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θεωρήθηκε  ικανός να τον κάνει να υπαναχωρήσει.

Ο Τζέιμς Κλάππερ πήγε κατ' ευθείαν ''στο ψητό'', στις συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους της MIT (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) και το  τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Καμία επίσημη δήλωση δεν εκδόθηκε στην διάρκεια της επίσκεψης. Οι τουρκικές πηγές αναφέρθηκαν απλώς στην προγραμματισμένη επέκταση του συστήματος ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, τον αγώνα ενάντια στο PKΚ και στις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τι ανατέθηκε όμως, ως το πιό ουσιαστικό, στον Κλάππερ;

Να προειδοποιήσει τους Τούρκους ηγέτες να μην επιμείνουν στη συνέχιση της απειλητικής στρατοκρατικής πολιτικής τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Μια άλλη απαίτηση από πλευράς ΗΠΑ, ήταν ήταν η στοίχιση της Άγκυρας πίσω από την εκστρατεία της Ουάσιγκτον για να αναβιώσει τις παλαιστινο-ισραηλινές διαπραγματεύσεις, ώστε να φύγει το θέμα από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Ο Κλάππερ εξουσιοδοτήθηκε από το State Department να προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση ότι, εάν συνεχιστεί η στρατηγική της έντασης με το Ισραήλ, το σχέδιο για την εγκατάσταση του ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία θα πρέπει ενδεχομένως να εγκαταλειφθεί.

Τονίζεται πως ολόκληρο το σύστημα είναι βασισμένο σε ένα δίκτυο προηγμένων σταθμών ραντάρ, που διασκορπίζονται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού Negev, και την υψηλής ανάπτυξης δυνατότητα του Ισραήλ να παρεμποδίσει τα ιρανικά βαλλιστικά βλήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο Νταβούτογλου έσπευσε να δηλώσει  ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται από το σύστημα αμερικανικών ραντάρ που θα τοποθετηθεί στην επαρχία της Μαλάτειας της Τουρκίας, ως τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, δεν θα μοιράζονται με το Ισραήλ, ''αναστατώνοντας'' ολόκληρο το σύστημα.

Στο Κάιρο, ο Ερντογάν από πλευράς του διέρρεε τις σκληρές οδηγίες που διανεμήθηκαν στο τουρκικό ναυτικό να ''κλείσει'' τα ισραηλινά πλοία μέσα στα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων τους.

Ο σκοπός του  Ερντογάν ήταν να εντυπωσιαστεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης με τη σοβαρότητα της τουρκικής προθυμίας να έρθει αντιμέτωπη η Τουρκία με το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Να πειστεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης ότι τα συμφέροντα των Παλαιστίνιων ευθυγραμμίζονται με εκείνα της Άγκυρας.

Αμέσως οι ΗΠΑ αντέδρασαν.

Πως;

Μα, αρχίζοντας, μέσω της Noble τη γεώτρηση στην Κύπρο, δείχνοντας περιφρόνηση κατά των τουρκικών απειλών.

ΠΗΓΗ: ''DebkaFiles'' και για την ελληνική μετάφραση: ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: