Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

«Τα σπάνε» Τουρκία – Ρωσία για τους Τσετσένους


Νομοτελειακή φαντάζει η κλιμάκωση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα, με τη δεύτερη να δείχνει άκρως ενοχλημένη με το άσυλο που απολαμβάνουν στην Τουρκία Τσετσένοι εξτρεμιστές – αποσχιστές.

Αφορμή του συμπεράσματος είναι η διαδήλωση που οργανώθηκε από Τσετσένους μπροστά από το ρωσικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία τριών Τσετσένων στις 16 Σεπτεμβρίου, συνδεόμενων με την ηγεσία του τσετσένικου αντάρτικου.

Η δολοφονία χρεώθηκε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, κατηγορία η οποία πιθανότατα ευσταθεί, αφού δεν είναι η πρώτη φορά είναι που συμβαίνει, ενώ οι Ρώσοι ουδέποτε έχουν κρύψει ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα που άπτεται της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μάλιστα σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, θα είναι αμείλικτοι.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και ακτιβιστές «οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» όπως τις αποκαλούν οι Τσετσένοι, όπως το «Ίδρυμα του Καυκάσου» (Caucasus Foundation), η «Ένωση Αλληλεγγύης Καυκάσου-Τσετσενίας» (Caucasus-Chechen Solidarity Association), και η «Ένωση Ενωμένου Καυκάσου» (United Caucasus Association), τα οποία στην ουσία – σύμφωνα με διάφορες πηγές –αποτελούν οργανώσεις ισλαμιστών ακτιβιστών με αντιρωσικό προσανατολισμό.


Ενδεικτικό είναι ότι η τουρκική αστυνομία είχε αποκλείσει το κτίριο του προξενείου με μια περίμετρο – ανθρώπινη αλυσίδα μόλις 15 μέτρα από το κτίριο, ενώ οι συγκεντρωμένοι ούρλιαζαν για «τους τρομοκράτες, απατεώνες, οικονομικούς εγκληματίες [κ.λπ] της ρωσικής KGB», επιτυγχάνοντας με την ανοχή των τουρκικών αρχών υπό το πρόσχημα της δημοκρατίας, επικοινωνιακό αποτέλεσμα…

Σε αυτό το κλίμα οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας δεν μπορούν να εξελιχθούν καλά παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν συντελεστεί στις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις. Εξάλλου, η εμπλοκή και το ενδιαφέρον των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στον Καύκασο δεν αποτελεί μυστικό, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά από τον παρόντα διαδικτυακό κόμβο, ότι η Ρωσία είναι ο πάγιος γεωπολιτικός αντίπαλος της Τουρκίας, μια κατάσταση η οποία δεν αλλάζει ανεξαρτήτως τακτικισμών οι οποίοι οδηγούν σε περιστασιακή ύφεση και αναθέρμανση τις διμερείς σχέσεις.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: