Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ, Μάρτιος-Απρίλιος 2012

Ενώ τα αμερικανικά σενάρια προέβλεπαν και το ενδεχόμενο κήρυξης στρατιωτικού νόμου στην Ελλάδα, όπως προκύπτει, ο… εκλεκτός των Αμερικανών δεν ήταν ούτε ο Παπαδόπουλοις, ούτε ο Παττακός, ούτε ο Μακαρέζος! 


Εξάλλου, φυσιολογικό ήταν να θέλουν να κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής ιεραρχίας…
Το περιοδικό ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ συμπεριλαμβάνει πλήθος ενδιαφέροντων θεμάτων της ελληνικής και της παγκόσμιας Ιστορίας, τα οποία μπορούν οι φίλοι μας να δουν παρακάτω.
 1967, 20-21 Απριλίου: Η κρίσιμη νύχτα – H άγνωστη επιστολή Παπαδόπουλου
Η Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο έζησε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων, με έξαρση των παθών και πολιτική βία. Ήδη από το 1955 είχε καταρτιστεί το σχέδιο «Περικλής», το οποίο προέβλεπε αντιμετώπιση του «εσωτερικού» εχθρού. Στο ίδιο πλαίσιο καταρτίστηκε και το σχέδιο «Προμηθεύς», επί των βασικών αρχών του οποίου στηρίχθηκαν οι συνωμότες της 21ης Απριλίου και έβαλαν την Ελλάδα στο «γύψο».

1967. Οι Αμερικανοί & το βασιλικό κίνημα κατά της χούντας
Ο ρόλος και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 1967

Οι Αμερικανοί δεν επεδίωκαν να φέρουν στην εξουσία τη χούντα Παπαδόπουλου-Παττακού-Μακαρέζου. Μετά την κατάρρευση εκ των έσω, τη συνεργία των Αμερικανών, της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου (μετά τη λεγόμενη αποστασία) η Ελλάδα παρέπαιε επί δύο χρόνια, με κυβερνήσεις προϊόντα πλαστής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για τους Αμερικανούς πάντως υπήρχε ένα Σχέδιο Β που προέβλεπε και στρατιωτική δικτατορία, αν ήταν απολύτως απαραίτητο. Η κίνηση του Παπαδόπουλου όμως το βράδυ της 21ης Απριλίου τούς αιφνιδίασε δυσάρεστα.

1936. Γραμμή Μεταξά – Ο προμαχώνας της Ελλάδας
Η κατασκευή της Γραμμής Μεταξά, της οχυρωματικής δηλαδή γραμμής που θα κάλυπτε την επιστράτευση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποτέλεσε ένα τιτάνιο έργο, ένα έργο που τιμά τους σχεδιαστές και κατασκευαστές. Η δε κατασκευή του αποδεικνύει περίτρανα τι μπορούν να πράξουν οι Έλληνες υπό την κατάλληλη ηγεσία.

1941. Οι μάχες Κλειδίου, Κλεισούρας, Καστοριάς – Δόξα στη δυτική Μακεδονία
Το καλοκαίρι του 1940 οι σχεδιασμοί του Χίτλερ δεν περιλάμβαναν τα Βαλκάνια.
Οι λόγοι ήταν προφανείς. Τα Βαλκάνια αποτελούσαν πηγή πρώτων υλών για τη Γερμανία και δεν υπήρχε κανένας λόγος να διαταραχθεί αυτή η κατάσταση. Άλλωστε, από τα τέλη Ιουλίου του 1940 ο Χίτλερ είχε αρχίσει να σχεδιάζει την επίθεσή του κατά της ΕΣΣΔ, την οποία σκόπευε να εξαπολύσει την άνοιξη του 1941.
Το τελευταίο λοιπόν που ήθελε ήταν περισπασμοί στα Βαλκάνια.
Ο Χίτλερ πίστευε πως μετά τη συντριβή της Γαλλίας οι Βρετανοί δεν συνθηκολογούσαν γιατί περίμεναν την είσοδο της ΕΣΣΔ στον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Για να προλάβει το ενδεχόμενο αυτό, ετοιμαζόταν να επιτεθεί πρώτος.

Απρίλιος 1945. Η επίθεση «Στάινερ» – Η τελευταία φαντασίωση του Χίτλερ
«Αν σήμερα η Γερμανία ζει, το οφείλουμε σε αυτόν, αν η Ευρώπη και ο δυτικός πολιτισμός δεν έχουν ακόμα παρασυρθεί και γκρεμιστεί στο βάραθρο που ανοίγεται μπροστά μας, σε αυτόν και μόνο το οφείλουμε.
Ο αρχηγός της αντίπαλης συνωμοσίας χτυπήθηκε ανελέητα από τη μοίρα (εννοεί το θάνατο του Ρούσβελτ), τη μοίρα που διαφύλαξε ανέπαφο, στις 20 Ιουλίου του 1944, τον φύρερ.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να σταθεί καλύτερα στο ύψος του δικαστή της παγκόσμιας κρίσης καλύτερα από τον φύρερ; … Εμείς του φωνάζουμε: Διάταξέ μας, φύρερ, και εμείς υπακούμε, γιατί αυτός γνωρίζει και μπορεί», Γιόζεφ Γκέμπελς, 20/4/1945

1826-1827. Κολοκοτρώνης – Ιμπραήμ – Η σύγκρουση των καλύτερων στρατηγών του ’21
Το 1825 η Ελληνική Επανάσταση περνούσε την πλέον κρίσιμη φάση της.
Ύστερα από τους θριάμβους των προηγουμένων ετών, οι Έλληνες, εξαιτίας της διχόνοιάς τους, κατάφεραν να γκρεμίσουν όσα με κόπο και αίμα είχαν χτίσει.
Οι εχθροί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ελληνική φαγωμάρα.
Τον Φεβρουάριο του 1825 ένας νέος φοβερός αντίπαλος πάτησε τον Μοριά.
Ήταν ο Ιμπραήμ, ο θετός γιος του Αιγύπτιου δυνάστη Μεχμέτ Αλή, ο οποίος έφτασε επικεφαλής τακτικών στρατευμάτων, διοικούμενων από Γάλλους και Ιταλούς αξιωματικούς. Απέναντί του οι Έλληνες δεν είχαν τίποτα να αντιπαρατάξουν. Τίποτα, εκτός από τον Γέρο του Μοριά.

Υπερδνειστερία: Η άγνωστη εθνοτική σύγκρουση – Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις
Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 20 ακριβώς χρόνια (25 Δεκεμβρίου 1991) σήμανε το οριστικό τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και την έναρξη της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, η οποία επέφερε τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης ήταν και το ξέσπασμα εθνοτικών συγκρούσεων στον πρώην σοβιετικό χώρο (Νότια Οσετία, Αμπχαζία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Υπερδνειστερία) όπου εκτός από τους εμπολέμους εμπλέκονται και οι ανταγωνισμοί περιφερειακών και παγκοσμίων δυνάμεων που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ευρασίας.

1991-2011. Η Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – Είκοσι χρόνια από την κατάρρευση της σοβιετικής υπερδύναμης
Τις ημέρες που διανύουμε, στις οποίες το ενδιαφέρον εστιάζεται στην οξεία οικονομική κρίση, έχει περάσει στα ψιλά μια σημαντική επέτειος: η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις 25 Δεκεμβρίου του 1991.
Η κατάρρευση της πάλαι ποτέ υπερδύναμης στιγμάτισε το τέλος της μεταβατικής περιόδου (1989-1991) από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στη μεταψυχροπολεμική εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: