Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

MAKEΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2012: Η «ισχύς εν τη ενώσει» για την εφεδρεία! (ΦΩΤΟ)


Από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στα ορεινά του νομού Ξάνθης, ο φετινός στρατιωτικός αγώνας – άσκηση με τη συμμετοχή πάνω από 200 εφέδρων απ’ όλη την Ελλάδα και φέτος για πρώτη φορά και από την Κύπρο.


Σε ένα άκρως ρεαλιστικό σενάριο προσαρμοσμένο στην τακτική κατάσταση της Θράκης και της περιοχής στην οποία θα διεξάγονταν η άσκηση, βάσει της εμπειρίας η οποία είχε αποκτηθεί από το περίπολο «Golf Three Two Bravo» στην επιτυχημένη παρουσία του, στην διάσημη άσκηση του Αγγλικού στρατού με την επωνυμία Cabrian Patrol στα όρη της Ουαλίας.


Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2012 είχε διττή αποστολή, αφενός να επισημάνει σε φίλους και εχθρούς πως σε χαλεπούς καιρούς οι Έλληνες έφεδροι είναι παρόντες και συνεχίζουν με μεράκι να εκπαιδεύονται και να εξοπλίζονται με νέα υλικά και αφετέρου να καταδείξει στους ακρίτες της Θράκης πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που ζει και αναπνέει έτοιμη να αγωνιστεί μέχρι τελευταίας ρανίδας…

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Φωτογραφίες: φωτογραφική ομάδα Photonium

«Χαρήκαμε πολύ όταν είδαμε Έλληνες εφέδρους να πατούν πόδι σε αυτά τα μέρη» ήταν μια φράση που ακόμα μου έχει μείνει στο μυαλό όταν την είχα ακούσει από κάποιον κάτοικο ενός χωριού στο οποίο κυριολεκτικά το είχαμε οργώσει όλα τα περίπολα επί δύο ημέρες.

Κάτι ήξεραν αυτοί οι τρελοί που πήγαν στην Αγγλία και κέρδισαν την 3η θέση είπα από μέσα μου αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που συνετέλεσαν για την επιλογή αυτής της περιοχής, ως το μέρος που θα διεξαχθεί ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2012.

Φέτος, δεν εκπαιδεύτηκαν μόνον οι έφεδροι, φέτος οι έφεδροι έστειλαν τον μήνυμα πως είναι εδώ και όταν τους χρειαστεί η πατρίδα θα είναι έτοιμοι, θα επιβιώσουν και θα κυριαρχίσουν έναντι του εχθρού.

Αυτό το μήνυμα ήθελε να περάσει η ΛΕΣΧΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και συγκεκριμένα η μητροπολιτική ΛΕΦΕΔ που ήταν υπεύθυνη για το όλο εγχείρημα.

Ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της ελάχιστης στήριξης από τρίτους τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά. Πολύ απλά, εννούμε πως εβδομάδες επι εβδομάδων αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τις οικογένειες τους και την προσωπική τους ζωή, δαπάνησαν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για να επιτύχουν σε αυτό το στοίχημα.

Ένα προσωπικό στοίχημα για καθέναν απ’ αυτούς.
Και το πέτυχαν.

Κατάφεραν να διεξάγουν ένα ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ αντάξιο των προσδοκιών τους, έναν ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ που πραγματικά θα αποτελεί σταθμό στην ιστορία της εφεδρείας σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα.

Ας πάρουμε όμως, την ιστορία από την αρχή.
Συνολικά, 26 εξαμελή περίπολα θα έπερναν μέρος από όλα τα μέρη της πατρίδας μας ενω όπως προαναφέρθηκε φέτος τα αδέλφια μας οι Κύπριοι αποφάσισαν να συμμετέχουν.

Η κατάταξη-στρατωνισμός θα γίνονταν κατόπιν αιτήματος από την ΛΕΦΕΔ σε στρατόπεδο στην Σταυρούπολη της Ξάνθης .

Το χάραμα της Παρασκευής (2 Μαρτίου) με την θερμοκρασία υπο το μηδέν βρήκε την οργανωτική επιτροπή να είναι έτοιμη περιμένοντας τα πρώτα περίπολα εφέδρων να έρθουν.

Στο κέντρο επιχειρήσεων όλα ήταν έτοιμα.
Όλα ήταν στην εντέλεια, ήτοι επικοινωνίες, τοπογραφία, μεταφορικά μέσα, διοικητική μέριμνα, ΣΤΕΚ. Από εδώ και στο εξής όλοι τους θα λειτουργούσαν αυτοματοποιήμερα, ο καθένας γνώριζε τι έπρεπε να κάνει.

Την ίδια ώρα είχαν ξεκινήσει από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας τα καραβάνια των εφέδρων που κατέφταναν μερικές ώρες μετά. Ήδη τα πρώτα περίπολα είχαν εγκαταλήψει το στρατόπεδο και ξεκινούσαν την πορεία.

Περι τις 8μμ αφήχθει το πούλμαν που μετέφερε την κύρια δύναμη από τα μέλη των περιπόλων αποτελούμενο από μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής και του Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής.


Λίγες ώρες αργότερα, το περίπολο μας ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Προτού όμως ξεκινήσουμε την περιγραφή της άσκησης ας αναφερθούμε πρώτα στο σενάριο.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Το σενάριο της άσκησης βασίστηκε σε μια υποθετική σύρραξη με όμορο κράτος του οποίου τμήματα ειδικών δυνάμεων είχαν διεισδύσει στην περιοχή βόρεια της Σταυρούπολης μολύνοντας δρομολόγια και αναφέροντας κινήσεις των φίλιων δυνάμεων οι οποίες ενεργούσαν επιθετικές ενέργειες με σκοπό την ανακατάληψη του Εθνικού εδάφους.

Με άλλα λόγια, ένα σενάριο πολύ κοντά στην πραγματικότητα που βιώνουμε στην Θράκη.

Αποστολή της μονάδας ήταν να εκπέμψει περίπολα αναγνώρισης με σκοπό να καταστήσουν σαφή την έντονη παρουσία του ΕΣ στην περιοχή να εντοπίσουν και να καταγράψουν κάθε ύποπτη ενέργεια, να συλλέξουν πληροφορίες για τον εχθρό τις οποίες και να διαβιβάσουν άμεσα στην διοίκηση προς αξιολόγηση και να εμπλακούν μαζί του όποτε ήταν δυνατό με σκοπό την τελική καταστροφή του.

Στα περίπολα είχαν δοθεί χάρτες της περιοχής στην οποία θα επιχειρήσαν και για τα ΣΤΕΚ στα οποία θα αξιολογούνταν.

Επίσης, είχαν δοθεί και δορυφορικές ψηφιακές φωτογραφίες ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα του ανάγλυφου αλλά και των χαρακτηριστικών σημείων ώστε να επιτευχθεί ο ορθός προσανατολισμός και η πορεία του περιπόλου που έπρεπε να γίνει μέσα από την ανάγνωση των συντεταγμένων από τους χαρτες.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΧΙΖΕΙ
Οι τελευταίοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στα υλικά και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουμε.

Οι έφεδροι βαμμένοι, φορώντας τα υλικά τους και έχοντας το μπέργκεν των 25 κιλών στην πλάτη (που πραγματικά τσάκιζε τα κόκαλα) με τα όπλα airsoft ανά χείρας έμοιαζαν σαν φαντάσματα της νύχτας.

Η υγρασία ήταν σε υψηλά επίπεδα ενω το κρύο με την θερμοκρασία να πλησιάζει στους -10 συνιστούσαν ένα ιδαίτερα δύσκολο περιβάλλον από πλευράς καιρικών συνθηκών.

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες τα περίπολα έπρεπε να διανύσουν μια απόσταση περίπου 30 χλμ ημέρα και νύχτα και να έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν σε λιγότερο από 24 ώρες.

Δύσκολο το εχγείρημα.

Ήταν μια πρόκληση για το καθένα μας, ως αθλούμενοι «Radio Check” για τον διαβιβαστή της ομάδας και ακολούθως συνεχίζουμε το μεν περίπολο συνοδεία του βοηθού περιπολάρχη για την κατασκευή της αμμοδόχου ενω ο περιπολάρχης κατευθείνετε μαζί με τον αρμόδιο από την οργανωτική επιτροπή για τις τελικές οδηγίες.

Δουλεύοντας ομαδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε την αμμοδόχο μας και εμείς αλλά και τα υπόλοιπα περίπολα.

Οι προασκήσεις φάνηκαν ιδαίτερα χρήσιμες από την πρώτη κι όλας στιγμή. 

Ακολουθεί, η έκδοση της τελικής διαταγής από τον περιπολάρχη που αναφέρεται το σενάριο και ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσουμε ενω αμέσως μετά τον λόγο παίρνει ο ανιχνευτής του περιπόλου που αναφέρει το δρομολόγιο βάσει του οποίου θα κινηθούμε.

Η έκδοση τελικής διαταγής ολοκληρώνεται και αμέσως μετά την καταστρέφουμε. Ο ήλιος αρχίζει να ανατέλει και μας βρίσκει στον δρόμο προς τον ΣΤΕΚ με την επονυμία CTR (Close Target Recognition, ελληνιστί, εγγύς αναγνώριση στόχου).

Διασχίζουμε τα δαιδαλώδη μονοπάτια κινούμενοι προς το ΣΤΕΚ σε στάση περιπόλου με τον ανιχνευτή να προπορεύεται και τα υπόλοιπα μέλη να καλύπτουν τομείς ευθύνης ο καθένας προς κάποια πλευρά.

Μετά από 13 χιλιόμετρα πορείας φτάνουμε στο προαναφερθέν ΣΤΕΚ. Ο υπεύθυνος του ΣΤΕΚ μας οδηγεί στον χώρο απ’ όπου θα καταγράφαμε την κίνηση οχήματος που μεταφέρει οπλισμό προς τις ομάδες ατάκτων.

Καταγράφουμε όλα τα στοιχεία και συνεχίζουμε προς το επόμενο ΣΤΕΚ εκεί απ’ όπου θα μεταδίδαμε τις πληροφορίες που συλέγαμε προς την φίλια διοίκηση.

Σε κάθε ΣΤΕΚ το περίπολο έπρεπε να δίνει επαφή με την βάση για λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζω πως κινούμασταν σε μια περιοχή ιδαίτερα δύσβατη με χαράδρες και απότομα μονοπάτια που κίνδυνος καραδοκούσε διαρκώς.

Συνεχίζουμε, προς το ΣΤΕΚ LUP (Line Up Position, σημείο ανάπαυσης) όπου θα είχαμε ένα σύντομο χρονικό διάλειμα, θα ξεκουραζόμασταν και ακολούθως θα μεταδίδαμε τις πληροφορίες.
Έπρεπε όμως πρώτα να κατασκευάσουμε ένα πρόχειρο κατάλλυμα, τα γνωστά γιατάκια. 

Λίγη ώρα αργότερα ξεκινήσαμε την πορεία μας προς το επόμενο ΣΤΕΚ που ήταν αυτό της επαφής με πράκτορα.
Αυτή την φορά κινούμενοι επι της οδού που συνδέει τα γειτονικά χωριά φτάνουμε στο χώριο όπου θα συναντούσαμε τον πράκτορα αρκετά σύντομα.

Πραγματοποιούμε την επαφή με τον πράκτορα έχοντας πρώτα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, έχοντας ανταλάξει τα προκαθορισμένα συνθηματικά και μετά ξεκινάμε την συλλογή πληροφοριών.

Θέσεις, αριθμός, εξοπλισμός, δρομολόγια ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έπρεπε να κάνουμε. Φεύγουμε, για το ΣΤΕΚ της απεμπλοκής περιπόλου.

Λίγες ώρες αργότερα φτάνουμε εκεί, το περίπολο λαμβάνει θέσεις και ξεκινάμε.

Μερικά μέτρα αργότερα έχουμε επαφή ώρα 3. Με αυτοματοποιημένες κινήσεις πραγματοποιούμε την απεμπλοκή και στο τέλος μαζευόμαστε στο λεγόμενο rally point το σημείο ανασυγκροτήσεως.

Είναι ήδη περασμένα μεσάνυχτα και προχωράμε για το ΣΤΕΚ των πρώτων βοηθειών. Εκεί η αξιολόγηση χωρίζεται σε δύο μέρη αφενός σε αυτό των μελών του περιπόλου και αφετέρου σε αυτό του νοσοκόμου και του περιπολάρχη.

Οι μεν πρώτοι πρέπει να σταματήσουν την απώλεια αίματος από ένα επιφανειακό τραύμα ο δε νοσοκόμος με την χρήση τουρνικέ την απώλεια αίματος από χτυπημένη μηριαία αρτηρία στο δεξί πόδι.

Και όλα αυτά υπο πυρά και συνθήκες ψυχοσωματικής πίεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως αξιολογούνταν ακόμα και η στάση του νοσοκόμου προς τα εχθρικά πυρά. Αφού ολοκληρώσουμε και αυτό το αντίκειμενο προχωράμε για το ΣΤΕΚ της αίτησης πυρών Πυροβολικού.

Εκεί αξιλογούμαστε ως προς τις γνώσεις μας να διευθύνουμε και να μεταδώσουμε στο ΚΔΠ της Πυροβολαρχίας της αίτηση υποστήριξης πυρών ΠΒ.

Αφήνουμε και αυτό το ΣΤΕΚ και συνεχίζουμε προς το ΣΤΕΚ του Αγώνα ΠΖ. Με την κούραση να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη έχοντας ως σύμμαχο μας το υψηλό ηθικό μετά από 9 χλμ φτάνουμε και εκεί.

Το κρύο είναι πραγματικά τσουχτερό.

Και φυσικά σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως μέσα από αυτές τις ασκήσεις καταλαβαίνουμε σε ποιό επίπεδο είμαστε τόσο στον τομέα των υλικών όσο και σε αυτόν της φυσικής κατάστασης.

Η αποστολή μας είναι απλή: η εξουδετέρωση των ατάκτων που έχουν καταλάβει μερικά οικήματα. Κινούμαστε με άλματα των δύο ημιομάδων που έχει σπάσει το περίπολο. Διαδοχικά.

Στην πρώτη επαφή η ομάδα υποστήριξης εξαπολύει ένα φράγμα πυρός ικανό να κάνει την δεύτερη, την ομάδα ελιγμού να συνεχίσει την κίνηση.

Έτσι και τώρα, οι ρόλοι αλλάζουν και οι δύο ημιομάδες του περιπόλου κινούνται εξουδετερώνοντας τον «εχθρό». 

Εντυπωσιακό αυτό το ΣΤΕΚ με αρκετή δράση.

Δεν τελειώσαμε όμως, ακολουθεί η διαβάση του υδάτινου κωλύμματος, του Νέστου ποταμού.

Λίγη ώρα αργότερα φτάνουμε εκεί, σχεδόν στο χάραμα της επόμενης ημέρας.

Η θερμοκρασία υπο τους 5 βαθμούς και η διαβάση του Νέστου μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτη. 

Δεν υπάρχει όμως δεν μπορώ υπάρχει δεν θέλω, και συνεχίζουμε απτόητοι.

Ασφαλιζόμαστε αδιαβροχοποιούμε τα μπέργεν μας και ένας ένας μπαίνουμε στα παγωμένα νερά του Νέστου. Το νερό είναι ιδαίτερα βαθύ.

Το αδιαβροχοποιημένο μπέργεν μας βοηθά καθώς λειτουργεί ως σωσίβιο ενω η επιλογή να φορέσουμε καταδυτικά καλτσάκια αντί για άρβυλα αποδεικνύεται ουσιώδης επιλογή. 

Περνάμε απέναντι αλλάζουμε σύντομα, ανασυγκροτούμαστε. 

Και εκεί μας περιμένει η τελική πρόκληση.


Μετά από σχεδόν 24 αϋπνίας, μεγάλης κούρασης και πολύ κρύου πρέπει να μεταφέρουμε έναν συνάδελφο μας για απόσταση ενός χλμ προς την βάση πάνω σε φορείο.

 Θα ήταν μεγάλο ψέμα να ισχυριστούμε πως δεν μας πέρασε από το μυαλό μας, η ιδέα να εγκαλείψουμε.

Να πάμε στις ζεστές αίθουσες της Βάσης. 

Όχι όμως, δεν υπήρχε ο δρόμος της υποχώρησης.

 Θα τα καταφέρναμε! 

Έτσι και έγινε, μεταφέραμε τον τραυματισμένο συναδελφό μας και πραγματικά είχαμε ξεπεράσει τα όρια μας.

Το πρωϊνό της Κυριακής της 4ης Μαρτίου σηματοδοτούσε και το τέλος της άσκησης.

Έχοντας διανύσει πάνω από 40 χλμ σε δύσβατα μονοπάτια με ακραίες καιρικές συνθήκες αισθανόμασταν περήφανοι που τερματήσαμε!

Μόλις τέσσερα περίπολα είχαν εγκαταλείψει ενω αρκετοί ήταν και οι τραυματισμοί!

Και εμείς είμασταν μικροτραυματισμένοι, οι φουσκάλες στα πόδια μας ήταν το πιο απλό.

Τα περίπολα όπως και το δικό μας απόθεσε υλικά και εξοπλισμό και ξεκίνησε πλέον η ετοιμασία της τελετής.

 Στις 10.00 σε μια λιτή τελετή παρουσία των συντελεστών της οργανωτικής επιτροπής του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης στην οποία απονεμήθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία.

Όμως όπως είπε και ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ «είναι άσκηση, ήρθαμε εδώ για να ασκηθούμε και μόνον, όχι για να διαγωνιστούμε στο ποιός είναι ο καλύτερος».

Και όντως, ο σκοπός της Άσκησης ήταν να καταδείξει τις ελλείψεις και τα λάθη που έγιναν ώστε στην επόμενη να είμαστε ακόμα καλύτεροι.

Εξάλου αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα της ΛΕΦΕΔ: 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο διοικητής του 
557 που μεταξύ άλλων δήλωσε πως είναι περήφανος να βλέπει τέτοιους εφέδρους.

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε και ο κ. Γιάννης Κουριανίδης (πρόεδρος του σωματείου ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ και πρωην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης) ο οποίος αναφέρθηκε στο πατριωτικό αίσθημα που διέπει τους εφέδρους, ένα αίσθημα που διαρκώς αυξάνεται στην κοινωνία μας, και πως αυτό αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το αύριο στους δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας.

Την ομιλία έκλεισε ο πολύ καλός φίλος Γιάννης Σιδηρόπουλος (πρόεδρος ΛΕΦΕΔ) λέγοντας πως είναι τιμή του να διοικεί τέτοιους άνδρες.

«Τα αποτελέσματα της άσκησης με κάνουν ιδιαίτερα ευτυχή» δήλωσε ο υπεύθυνος εκπαίδευσης και περιπολάρχης στο Cabrial Patrol) και συνέχισε λέγοντας πως το επίπεδο εκπαίδευσης έχει ανέβει παρά πολύ.

«Πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια άρτια πολύ ποιοτική εκπαιδεύση βασισμένη πάνω στην φράση εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» ήταν οι τελευταίες κουβέντες λίγο πριν την μικρή δεξίωση που παρατέθηκε.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Η ώρα της επιστροφής είχε φτάσει και όλοι μας είμασταν εξαιρετικά κουρασμένοι σωματικά αλλά με ατσελένιο ηθικό ιδαίτερα ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις μας.

Προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. 

Σίγουρα μπορούμε να τα πάμε και καλύτερα λέγαμε όλοι μας.
Το ίδιο ισχύει και για την οργανωτική που επιτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο και δίχως αυτή δεν θα είχε γίνει τίποτα. 

Ανακεφαλαιώνοντας, οι Έλληνες έφεδροι μαζί με τους Κύπριους αδελφούς απέδειξαν πως βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο εφάμιλο των μονίμων στελεχών των Ε.Σ και πως ακόμα και σε καιρούς κρίσης πρώτα κρίσης αξιών και ιδανικών και μετά οικονομικής αυτοί δεν στερούνται τίποτα από τα δύο πρώτα.


Δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και εαν χρειαστεί θα δώσουν και την ίδια τους την ζωή για κάθε σπιθαμή ελληνικής γής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: