του Νίκου Σύκα*
Στο παρόν άρθρο προτείνεται η δημιουργία Μονάδας Καινοτομίας για τη στήριξη της μεταρρύθμισης, μια κοινή πλατφόρμα Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της καινοτομίας και της ανασυγκρότησης.
Η Μονάδα Καινοτομίας θα λειτουργεί ως μια υποστηριχτική ομάδα για την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών και λύσεων στους επιμέρους τομείς: μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις, δημοσιονομική μεταρρύθμιση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κοινωνική καινοτομία, επιχειρηματικό περιβάλλον κ.ά.
Η καινοτομία αποτελεί βασικό μοχλό για μεταρρυθμιστικές πολιτικές σε σημαντικούς τομείς όπως είναι η δημόσια υγεία, η δικαιοσύνη, η μετανάστευση και το άσυλο, η αγορά εργασίας και ο γεωργικός τομέας.
Στόχος του προτεινόμενου φορέα καινοτομίας Ελλάδας - Κύπρου η ανταλλαγή πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και στοιχείων για την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής, η διάχυση λύσεων και τεχνογνωσίας, η δικτύωση για ανεύρεση δοκιμασμένων ιδεών και καλών πρακτικών και η προώθηση διεθνών συνεργασιών / συμπράξεων καινοτομίας.
Η υστέρηση της Ελλάδας και της Κύπρου στον τομέα της καινοτομίας είναι συστημική - πρέπει να γίνουν αλλαγές ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς και επίπεδα.
Δημόσιες πολιτικές υπάρχουν, καλύπτουν ευρύ φάσμα, όμως χωρίς εστίαση σε σαφή στρατηγική καινοτομίας - χωρίς να διέπονται από μια φιλοσοφία σύνθεσης διάσπαρτων προτάσεων από πολλαπλούς φορείς.
Για να είναι ανταγωνιστικό, το σύστημα καινοτομίας πρέπει να πετύχει την κριτική μάζα από πλευράς καινοτομίας και καινοτομικής δραστηριότητας.
Αυτό που χρειάζονται η Ελλάδα και η Κύπρος, κυρίως σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι η επένδυση στους ακρογωνιαίους λίθους μιας ισχυρής οικονομίας: την καινοτομία και τη σωστή διακυβέρνηση.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη διάθεση υπηρεσιών και προϊόντων καλύτερης αξίας με λιγότερο κόστος επιτυγχάνεται μέσα από την καινοτομία.
Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι σημαντικός:
Παρέχει την κρίσιμη υποδομή και τη σχετική νομοθεσία / κανονισμούς, είναι ένας σημαντικός αγοραστής προϊόντων και υπηρεσιών μέσω των δημοσίων συμβάσεων και μπορεί να διευκολύνει τη διάχυση της γνώσης, τη δημιουργία συνεργασιών και την ενίσχυση των σχέσεων.
Παρέχει επίσης τα απαραίτητα κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να αναλάβουν τις υλικές και άυλες επενδύσεις για ανάπτυξη της καινοτομίας.
Στην προσπάθεια παροχής καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών κάτω από δημοσιονομική πίεση, η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών / εθελοντικές οργανώσεις και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εκ των ων ουκ άνευ.
* Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου