Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Γαλλία: Κενό ασφάλειας αποκαλύπτει η υπόθεση Μεράχ

Μετά την πολύωρη πολιορκία του διαμερίσματος στην Τουλούζη όπου κρυβόταν ο ύποπτος για τις δολοφονικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία κατέληξε στο θάνατό του Μαχμούντ Μέραχ, έχουν αρχίσει να ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τυχόν αδυναμίες στην παρακολούθηση του Μέραχ. 


«Το όνομα της οικογένειας Μέραχ ήταν γνωστό στις Αρχές. Για εμένα προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα: γιατί δεν είχε τεθεί υπό κανονική παρακολούθηση;», διερωτήθηκε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1 ο Φρανσουά Εϊσμπούργκ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

Η τοπική εφημερίδα Le Telegramme αναφέρει τη μαρτυρία μητέρας, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, η οποία ζει στην Τουλούζη και είχε καταθέσει δύο φορές μήνυση το 2010 σε βάρος του Μέραχ χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. 

Το 2010 ο Μέραχ φέρεται να είχε επιτεθεί σε κάποια μέλη της οικογένειάς της και να είχε αναγκάσει τον 15χρονο γιο της «να παρακολουθήσει βίντεο της αλ Κάιντα με ανυπόφορες» σκηνές, όπως γυναίκες που είχαν δολοφονηθεί με μία σφαίρα στο κεφάλι και αποκεφαλισμένους άνδρες. 

Λίγο νωρίτερα ο Μέραχ είχε εμφανιστεί στη γειτονιά του κρατώντας ένα ξίφος φωνάζοντας «Ο θεός είναι μεγάλος», πάντα σύμφωνα με την ίδια.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση εδώ και δύο ημέρες επαναλαμβάνει ότι οι Γάλλοι υπέρμαχοι της «τζιχάντ» (ιερός πόλεμος), ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι φτάνει τους 15 με 20, παρακολουθούνται στενά. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός τους ελαττώνεται συνεχώς, καθώς μειώνεται και η επιρροή της αλ Κάιντα μετά την εξόντωση του ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν. 

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Europe 1 αναφερόμενος στους Γάλλους ισλαμιστές εξτρεμιστές, ότι ο Μέραχ είχε ανακριθεί πρόσφατα από τις υπηρεσίες πληροφοριών. 

Σε ό,τι αφορά τυχόν κενά ή αδυναμίες ο Ζιπέ πρόσθεσε ότι «αν όντως υπήρξαν, αυτό θα πρέπει να αποκαλυφθεί».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL ανέφερε, ότι «η DCRI (υπηρεσία πληροφοριών) παρακολουθεί πολλά άτομα, ακραίους ισλαμιστές.

Η διατύπωση ιδεών, ακραίων σαλαφιστικών απόψεων, δεν αρκεί για την προσαγωγή στη Δικαιοσύνη».

Πάντως κατά το AFP, η κοινή γνώμη στη Γαλλία δεν περίμενε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν σε θέση να εμποδίσουν τη δολοφονία τριών Γάλλων (με καταγωγή από βόρεια Αφρική και Καραϊβική) στρατιωτών, στις 11 και 15 Μαρτίου.

Ερωτήματα εγείρονται και για την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να εντοπίσουν έγκαιρα και να εξουδετερώσουν έναν άνδρα τον οποίο φέρονται να παρακολουθούσαν προτού διαπράξει και τρίτο έγκλημα, τη δολοφονική επίθεση στις 19 Μαρτίου στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. 

«Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν εκπληκτικές τα τελευταία 15 χρόνια όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Δεν έχει υπάρξει ‘επιτυχημένη’ τρομοκρατική επίθεση από το 1996 σε γαλλικό έδαφος», υπογράμμισε ο Εϊσμπούργκ αλλά πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή ένας τρομοκράτης θα κατάφερνε να διασπάσει τις άμυνες των υπηρεσιών και να καταφέρει ένα επιτυχημένο χτύπημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: