Ο κύβος ερρίφθη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στις 18 Μαρτίου αποχωρεί και επίσημα από το ΠΑΣΟΚ.
Η θητεία του στην αρχηγία του κόμματος έχει λήξει εδώ και πέντε περίπου μήνες και ο ίδιος μετά από πολλές προσπάθειες δεν κατάφερε να παρατείνει την παραμονή του στο κόμμα.
Από την ημέρα εκείνη και μετά, τι;
Κατ' αρχήν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι ξανά βουλευτής μετά τις προσεχείς εκλογές.
Ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να μπει στη Βουλή χωρίς σταυρό προτίμησης και επομένως εύκολα θα ανήκει και μετά τις εκλογές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Θα τον «δώσει» ο Βαγγέλης;
Ανεξάρτητα από ποια είναι η συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι δικοί του άνθρωποι θα προσπαθήσουν να έχουν λόγο στα κομματικά θέματα.
Ο φόβος της παπανδρεϊκής πλευράς είναι να μην αρχίσουν να βγαίνουν τα «άπλυτα» της προεδρίας του στη φόρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στα οικονομικά. Άνθρωποι που ξέρουν καλά τι γίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι «ο Βενιζέλος μπορεί να τον τελειώσει».
Τα έξοδα για προσωπικές ανάγκες του προέδρου ήταν υπέρογκα.
Οι μισθοί των στενών συνεργατών του σε πολλές περιπτώσεις άγγιζαν τα 10.000 ευρώ ή και παραπάνω, με την παράλληλη και επιπλέον απολαβή αμοιβής για τις κυβερνητικές τους θέσεις. Επίσης τα εν κρυπτώ ταξίδια των αμφίβολης αξίας συνεργατών του απασχολούν από τώρα πολλούς ανθρώπους του Βενιζέλου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ποντάρει στο γεγονός πως οποιαδήποτε τέτοια δημοσιοποίηση θα σημαίνει την ταυτόχρονη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα θελήσει να βάλει ένα τέτοιο... αυτογκόλ.
Έτσι θα μπορεί ο πρώην πρόεδρος να κοιμάται ήσυχος, τουλάχιστον για ένα διάστημα.
Ο διεθνής ρόλος
Μετά την αποχώρησή του, το ενδιαφέρον του θα στραφεί στις διεθνείς σχέσεις.
Θα προσπαθήσει να διεκδικήσει έναν διεθνή ρόλο.
Η προεδρεία στην Σοσιαλιστική Διεθνή μπορεί αν του προσφέρει για την ώρα παρηγοριά, όμως ξέρει και ο ίδιος πως η Σοσιαλιστική Διεθνήςέχει αξία μόνο για τον ίδιο ή και για κάποιους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής ή της αφρικανικής ηπείρου.
Μετά το στραπάτσο στις Κάννες και τον ανεπανάληπτο, για ηγέτη χώρας, διασυρμό που υπέστη εκεί, από Γαλλία και Γερμανία, παράγοντες στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να διαγράψει οποιοδήποτε όνειρο για κάποια θέση στην ΕΕ.
Πριν τις Κάννες το όνομά του συζητούταν έντονα για τη θέση του προέδρου ή του αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πλέον ο ίδιος το έχει καταλάβει και προσπαθεί «να παίξει μπάλα» σοσιαλιστικά στο διεθνή στίβο.
Για παράδειγμα ως πρωθυπουργός σε συνέδριο του Economist είχε υποστηρίξει πως ήταν υπέρ μια παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
Μόλις προχθές κατήγγειλε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera το οικονομικό σύστημα που είναι υπεράνω των εθνικών εκλεγμένων κυβερνήσεων. Οι κατά το δοκούν μεταλλαγές δείχνουν τουλάχιστον τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει.
Μόνος... με το σπαθί του!
Για ένα διάστημα τουλάχιστον ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ένας απλός βουλευτής ή σε μια άλλη περίπτωση ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός εν ζωή.
Τα ερείσματά του στην κοινωνία είναι πολύ λίγα πια. Επίσης έχει ελαχιστοποιηθεί η εκτίμηση που απολάμβανε στο εξωτερικό.
Οι πολιτικοί φίλοι – βουλευτές έχουν διαγραφεί από τον ίδιο, ενώ κάποιοι άλλοι φρόντισαν να αποχωρήσουν από δίπλα του έγκαιρα.
Οι επαφές του με δημοσιογράφους στο εσωτερικό της χώρας είναι ελάχιστες, απόδειξη πως δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη σε εθνικό μέσο ενημέρωσης και παραχωρεί μόνο σε διεθνή. Αλλά ακόμα και εκεί οι δημοσιογράφοι του συμπεριφέρονται σαν οριστικά ηττημένο.
Σχεδόν ο Γιώργος Παπανδρέου, λοιπόν, στις 18 Μαρτίου ξεκινάει από την αρχή, όπως πριν τρεις δεκαετίες. Μόνο που τώρα το όνομα που φέρει δεν θα μπορεί να τον βοηθήσει και το κόμμα του πατέρα του δεν θα σταθεί δίπλα του. Πάντως ο ίδιος σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να ανακάμψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου