Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Η γη δεν έχει κρικέλια για να την πάρετε",απάντησε ο Χριστόφιας στον Μπαγίς


«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρετε και να φύγετε», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αναφέρθηκε πρόσφατα στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος διαμήνυσε στην τουρκική ηγεσία ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους και σε κανέναν άλλο.



Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα μέτρα που προώθησε η Κυβέρνηση για στήριξη της γυναικείας ισοτιμία παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, στην οικονομία, στο Κυπριακό και στην κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.



Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως η δική μας πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση και βούληση για λύση το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να επιβάλει λύση.



«Η λύση για να είναι αποδεκτή, λειτουργική και βιώσιμη θα πρέπει να επανενώνει τη χώρο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.

Θα πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών.

Μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θλίψη του και την απογοήτευσή του για το γεγονός πως Τουρκία και τον Ερογλου, όσο περνά ο καιρός, απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.



«Απομακρύνονται ακόμη και από συγκλίσεις σε διάφορα κεφάλαια, οι οποίες επιτεύχθηκαν στα πλαίσια της παρούσας διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό: το τελευταίο χρονικό διάστημα δεχόμαστε συνεχείς απειλές τόσο από την Τουρκία όσο και από τον κ. Ερογλου.

Είναι απαράδεκτο και αντιφατικό να παρακαθόμαστε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να συζητούμε, και την ίδια ώρα να ακούμε τον κ. Έρογλου να προβαίνει σε απειλητικές δηλώσεις οι οποίες συνιστούν μέγιστη πρόκληση.

Συνιστούν πρόκληση όχι μόνο για τη δική μας πλευρά αλλά και για τον ΟΗΕ και την ΕΕ», υπογράμμισε. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως η τουρκική πλευρά το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και συχνότερα αναφέρεται σε σχέδια Β’, τα οποία θα εδραιώνουν τη διχοτόμηση και το ψευδοκράτος.


«Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά έχει κορυφωθεί πρόσφατα με τις κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε ακόμη και στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις και η ευρύτερη συμπεριφορά του κ. Μπαγίς εξευτελίζουν πρώτιστα του Τουρκοκυπρίους. Θέλουμε να διαμηνύσουμε τόσο στον κ. Μπαγίς όσο και σε ολόκληρη την τουρκική ηγεσία ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους και σε κανέναν άλλο.

Καθώς λέει ο ποιητής ‘Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρετε και να φύγετε’», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η αλαζονεία της Τουρκίας έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί ακόμη και την ΕΕ. «Πιστεύουμε έντονα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να παρακολουθούν με απάθεια αυτή τη συμπεριφορά.

Η τουρκική συμπεριφορά αποτελεί πρόκληση και προσβολή και για τα ίδια τα ΗΕ», είπε. 



Σημείωσε πως ενώ η τουρκική πλευρά ζητά επίμονα διάσκεψη και απειλεί ότι εάν δεν εγκλωβιστούμε σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας, την ίδια ώρα με τις παράλογες απαιτήσεις της μειώνει ακόμη περισσότερο τις όποιες προοπτικές και πιθανότητες λύσης του Κυπριακού.

«Θέλω για ακόμη μια φορά να καταστήσω σαφές ότι η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί χρονοδιαγράμματα και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αν δεν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που τα ίδια τα ΗΕ έχουν καθορίσει στο πρόσφατο ψήφισμα 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η δε πιθανή διάσκεψη, όταν θα υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις, πρέπει να είναι πραγματικά διεθνής με συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των εγγυητριών δυνάμεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων και να εξετάσει τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού», ξεκαθάρισε.



Αναφορικά με την οικονομία, ο Πρόεδρος είπε πως η Κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης πήρε συγκεκριμένα μέτρα που στόχευαν στην στήριξη σημαντικών τομέων της οικονομίας και ταυτόχρονα πήραμε και συγκεκριμένα μέτρα που στόχευαν στη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

«Με το βάθεμα της κρίσης αναδείχθηκαν ακόμη πιο έντονα τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα των δημόσιων οικονομικών. Προχωρήσαμε σε σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές στα δημόσια οικονομικά και λύσαμε προβλήματα δεκαετιών όπως το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων και η στόχευση των κοινωνικών παροχών», πρόσθεσε. 



Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως γνώμονας όλων των ενεργειών της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες της κρίσης με κοινωνική ισορροπία και ευαισθησία. 

Για την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα είναι μια πετυχημένη Προεδρία, είπε:

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε συνεχώς προτεταμένο το χέρι μας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά παρόλο που μέχρι σήμερα δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να τηρούμε μια διεκδικητική στάση υπεράσπισης αρχών».


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: