Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Οι Γερμανοί συνεχίζουν να εξαπολύουν «στούκας» κατά της Ελλάδας

«Δεν φταίει το πρόγραμμα, δικό σας είναι το σφάλμα!», απαντά το Βερολίνο διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με τις συζητήσεις για αναπροσαρμογή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και την πιθανότητα «κουρέματος». 


Η Γερμανία επιμένει στη σκληρή γραμμή και απορρίπτει την όποια συζήτηση για παραχωρήσεις. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Welt της Κυριακής, ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας επέκρινε την Ελλάδα για κωλυσιεργία, μίλησε για καθυστερήσεις που επιτάθηκαν λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και απέρριψε την πιθανότητα για αναδιάρθρωση του χρέους. 

«Δεν έχει νόημα να συζητούμε κάθε έξι μήνες τα ίδια… 

Το γερμανικό δημόσιο έχει ήδη κουρέψει ελληνικό χρέος, αφού η κρατική HRE συμμετείχε στο πρώτο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Και η… έξοδος

Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε επίσης τις συζητήσεις και τα σενάρια που επανέρχονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, όμως, επανήλθε στις γνωστές θέσεις του περί ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη –που δεν τρομάζει πια κανέναν, όπως είπε– και τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση, θα κινδυνεύσει με στάση πληρωμών.

«Εξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει πολλούς ειδικούς, τους Γερμανούς Ελεύθερους Δημοκράτες και εμένα», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντίθετες απόψεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ρέσλερ μάλλον επιμένει γιατί βλέπει πως η κοινή γνώμη αμφιβάλλει όλο και περισσότερο για τη ευρωζώνη. 

Το 71% των Γερμανών σε δημοσκόπηση της Bild θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά μεγάλο ποσοστό (51%) θέλει και τη Γερμανία εκτός ευρώ. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, επίσης, βλέπει την υποστήριξη των Γερμανών στο πρόσωπό της να μειώνεται – το ένα τρίτο πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ.

Αντίθετος

O πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν συμμερίζεται την… άνεση του αντικαγκελαρίου, τονίζοντας πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα είχε τεράστια αρνητικά επακόλουθα». 

«Η αποβολή της χώρας δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ», επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung. 

Ο Γιούνκερ επέκρινε όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ για εσωτερική κατανάλωση, προσθέτοντας παρ’ όλα αυτά ότι η Αθήνα πρέπει να δείξει αποτελέσματα.

Μαζί του συμφωνεί και ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Βανσλέμπεν

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στη γερμανική οικονομία που τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγεί περαιτέρω βοήθεια σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, μόνο έναντι εγγυήσεων, όπως έπραξε και η Φινλανδία.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: