Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

"O Πόλεμος και ο .... πόλεμος μετά τον πόλεμο"

Συγκλόνισε με το λόγο του και τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρόεδρος του σωματείου «Βετεράνοι Κύπρου 1974», Νίκος Αργυρόπουλος, στην εκδήλωση με τίτλο «Ο Πόλεμος και ... ο πόλεμος μετά τον Πόλεμο», ....


....που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου, υπό συνθήκες αφόρητου καύσωνα, που δεν εμπόδισε όμως δεκάδες Θεσσαλονικείς να την τιμήσουν με την παρουσία τους παραμένοντας στην αίθουσα μέχρι το τέλος της ομιλίας.

Ο Ν. Αργυρόπουλος αναφέρθηκε φανερά συγκινημένος στην αυτοθυσία και το ηρωικό πνεύμα των πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ, που κυρίως χάρη στη δική τους αυταπάρνηση παρέμεινε ελεύθερο το 63% του νησιού.

Καταλόγισε δίκαια τις ευθύνες για την προδοσία τόσο στην στρατιωτική όσο και στην πολιτική ηγεσία της εποχής, μη διστάζοντας μάλιστα να τονίσει ότι στην ουσία η μεταπολίτευση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε αρκετούς μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 1974, όταν παύθηκαν από τις θέσεις τους όλοι οι στρατιωτικοί που έφεραν την δοτή κυβέρνηση Καραμανλή στην εξουσία.

Άφωνους άφησε τους παρευρεθέντες η αναφορά του ομιλητή, ότι η Κύπρος, έπειτα από πιέσεις της τότε ελλαδικής κυβέρνησης Σημίτη, αναγκάστηκε να μετατοπίσει 15 χλμ. ανατολικότερα την δική της ΑΟΖ, ώστε, όταν αποφασίσει κάποτε η Ελλάδα να οριοθετήσει την δική της, να μην έχει επαφή με την κυπριακή, αφού έτσι η Τουρκία αποκτά έναν διάδρομο πλάτους 15 χλμ. και κοινά όρια με την αιγυπτιακή ΑΟΖ!

Την αποκάλυψη έκανε στον ίδιο τον ομιλητή, ο τότε υπουργός της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στον ελλαδικό χώρο.

Η συγκίνηση έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν ο ομιλητής προσφώνησε τους συμπολεμιστές του που βρίσκονταν στην αίθουσα (οι κ.κ. Φαντίδης και Κισλάρης) και οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. 

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Στ. Παπαθεμελής, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Στεφ. Γωγάκος, ο πρόεδρος της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κ. Απ. Σιώκος, εκπρόσωποι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κ.κ. Γρέγου και Ζησιμόπουλου, καθώς και ο πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Θεσσαλονίκης κ. Δ. Ευθυμίου.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: