Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

Τι γίνεται σήμερα με την Άλ Κάιντα;
 Υπάρχει μετάλλαξη στη δομή της οργάνωσης ή και στην ιδεολογία της; 


Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) και συνεργάτη του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Χρήστο Ιακώβου, πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η Αλ Κάιντα βασιζόταν σε μία ένωση βετεράνων-απομάχων του πολέμου στο Αφγανιστάν, εναντίον των Σοβιετικών. 

Σήμερα ωστόσο, έχουμε μια νέα γενιά από «διεθνιστές ισλαμιστές», μορφωμένους και νεαρής ηλικίας, οι οποίοι όμως είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικοί από την παλιά γενιά των Ταλιμπάν. 

Οι πιό πολλοί απ’ αυτούς τους δεύτερης γενιάς τρομοκράτες, προέρχονται από τη Δύση, της οποίας ακολουθούν άλλωστε τον τρόπο ζωής.

Η νέα αυτή γενιά, που εμφανίζει διαφορετικό προφίλ, έκανε την εμφάνισή της αμέσως μετά το 1996, και μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν καιτην κατοχή του Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις. 

Ο πυρήνας των παλιών στελεχών της Άλ Κάιντα, άρχισε μετά το 2000 να συρρικνώνεται, λόγω των θανάτων, των συλλήψεων και της απομόνωσης.

 Έτσι, σταδιακά άρχισε η Άλ Κάιντα να χάνει τη δυνατότητά της να ανανεώνεται.

Σήμερα, η οργάνωση αποτελείται από δύο κατηγορίες: Από τη μία πλευρά, τα παλιά στελέχη τα οποία, μέχρι πρόσφατα, πρόσκειντο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανάμεσα στους οποίους ορισμένοι τον ακολουθούσαν από τη δεκαετία του ‘80, και από την άλλη, το κύμα των νέων «διεθνιστών ισλαμιστών», που εντάχθηκαν κατά τη δεκαετία του ‘90, και κυρίως ανάμεσα στο 1997 και το 2001, περίοδος κατά την οποία το Αφγανιστάν διεκυβερνάτο από τους Ταλιμπάν.

Πρόκειται για ένα περιορισμένο φυτώριο ισλαμιστών ριζοσπαστών, το οποίο είναι εύκολο να εντοπιστεί, τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τα αραβικά κράτη από τα οποία προέρχονται. 

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου, αυτοί οι δεύτερης γενιάς τρομοκράτες πήγαν στη Δύση πολύ νέοι, είτε για να σπουδάσουν είτε γεννήθηκαν εκεί από γονείς μετανάστες.

«Με άλλα λόγια το φαινόμενο Αλ Κάιντα», τονίζει ο Χρήστος Ιακώβου, «όπως και οι μεταλλάξεις του, εμφανίζεται πάνω απ’ όλα ως υπερεθνικό φαινόμενο και δεν έχει παρά περιστασιακούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή. 

Η δυναμική κινητοποίηση και δράση δεν συνδέεται παρά μόνο έμμεσα με τις συγκρούσεις της περιοχής, οι οποίες εντάσσονται κυρίως σε εθνικιστικά πλαίσια παρά σε αυστηρώς θρησκευτικά».

Η σημερινή αξιοποίηση (με ή χωρίς εισαγωγικά) στη Συρία μαχητών αυτής της νέας γενιάς ισλαμιστών, που είναι κοσμοπολίτες (πάλι με ή χωρίς εισαγωγικά) και σαφώς ανώτερου επιπέδου από την παλία γενιά των βετεράνων, είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιά έκταση συμβαίνει. 

Εμείς εμμένουμε πάντως στη θέση μας πως το φλέρτ της Δύσης με την Άλ Κάιντα, για να εκριζωθούν ανεπιθύμητα καθεστώτα τύπου Καντάφι ή Άσαντ, ισοδυναμεί με παιχνίδι με τη φωτιά, και τίποτα λιγότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: