Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τώρα ξέχασε το... YES στις σφαγές Μπεγλίτη

Αντί για... κρίσεις, λίγο έλειψε να προκληθεί κρίση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αφορμή η περίεργη παραίτηση λίγες ώρες προτού συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τού μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΣ Κ. Ζιαζιά.


Βέβαια ο τέως αρχηγός που υπήρξε επιλογή του πρώην υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη πέρυσι τον Νοέμβριο δεν είχε ενοχληθεί από τη «σφαγή» στην επετηρίδα που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις διαρροές ακόμη και ενός φόβου για πραξικόπημα. 

Ούτε βέβαια από το γεγονός ότι «εσφάγησαν» οκτώ ανώτατοι αξιωματικοί για να γίνει αυτός αρχηγός. 

Χθες ο κ. Ζιαζιάς έκανε και μια πρωτοφανή για τα στρατιωτικά δεδομένα κίνηση: 

Να καλέσει χθες τα στελέχη του ΓΕΣ και για να δικαιολογήσει την... ηρωική έξοδό του, να ισχυριστεί ότι δέχτηκε παρεμβάσεις, «δείχνοντας» προς την πλευρά του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Παναγιώτη Καράμπελα. 

Το πρωί μιλώντας σε στελέχη του ΓΕΣ ο τέως αρχηγός υποστήριξε ότι: «Κλήθηκα στις 2 το πρωί να παραλάβω λίστα με ονόματα αξιωματικών για προαγωγές και αποστρατείες. Δεν μπορώ να δεχτώ τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο έργο μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε μαζί του, αλλά δεν κατάφερε να τον μεταπείσει. 

Κατόπιν αυτού, το ΚΥΣΕΑ προχώρησε σε αντικατάστασή του τοποθετώντας στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη, μέχρι χθες Διοικητή Στρατιάς και ταυτόχρονα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τόνισε ότι «η παραίτηση του κ. Ζιαζιά ήταν μία προσωπική του επιλογή. 

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Απλώς, επειδή ακούω στα ραδιόφωνα διάφορα από το πρωί, δεν υπήρξε ποτέ και δεν ετέθη ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ενοπλες Δυνάμεις. 

Ούτε υπήρξε, ούτε ετέθη από κανέναν».

Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αγκαλίαζει κάθε ...ευνοούμενο πράσινο μίλησε για «επιβολή άκρατου κομματισμού και αδιαφανών διαδικασιών», οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υποστήριξαν ότι «η δίχρωμη πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, προσπαθώντας προφανώς να “βολέψει ημετέρους” συνεχίζει να επενδύει στην “κομματική αξιοκρατία”», και το ΚΚΕ ζητά απαντήσεις για τα πολλά ερωτηματικά που δημιούργησε το θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ. 

Οσο για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αρκέστηκε στο να ισχυριστεί ότι αυτός ως υπουργός Εθνικής Αμυνας προσπάθησε να εγγυηθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια!


Νίκος Ελευθερόγλου
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: