Με ένα μικτό σχηματισμό από 14 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία πέταξαν σε ένα απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο εναέριας μάχης, ολοκληρώθηκε η φετινή σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) από όπου 40 στελέχη από την ΠΑ και 2 από την ΑΣ εκπαιδεύτηκαν για τρεις μήνες στο ελληνικό Top Gun.
Από τα πιο απαιτητικά σενάρια της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ΣΟΤ είναι αυτό των πολύ χαμηλών πτήσεων (ΠΧΠ) το οποίο περιλαμβάνει σχεδίαση και εκτέλεση αποστολών, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν και οι σχηματισμοί Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων τα αποκαλούμενα COMAO (Composite Air Operation), όπου γίνεται συνδυασμός μεγάλων πακέτων και διαφορετικών τύπων αεροσκαφών μέσα από μια μαζική έξοδο για σύνθετους στόχους.
Ένας τέτοιος σχηματισμός πέταξε και την τελευταία ημέρα της εκπαιδευτικής σειράς του ΣΟΤ την περασμένη Παρασκευή στις 16 Νοεμβρίου.
Το πακέτο αποτελείτο από 14 αεροσκάφη και πιο συγκεκριμένα από Μirage 2000 EG, και Mirage 2000-5, F-16C/D block 30,50,52+ και Adv., F-4E AUP, A-7E και 1 ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145 το οποίο επιτηρούσε τα ίχνη συμμετέχοντας και αυτό στο σενάριο της άσκησης.
Τα αεροσκάφη χωρίστηκαν σε 2 κύριες δυνάμεις: τη φίλια (blue) και την εχθρική (red).
Η σύνθεση της δύναμης “blue” αποτελείτο από μικτό σχηματισμό αεροσκαφών Μirage 2000EG σε ρόλο κατά σκαφών επιφανείας με βλήματα Exocet AM 39 Mk2, αεροσκάφη Α-7Ε και F-4 AUP με βόμβες γενικής χρήσης, για προσβολή στόχων επιφανείας/εδάφους και Μirage 2000 -5 σε ρόλο παροχής προστασίας των αεροσκαφών κρούσης που είχαν ως στόχους πλοία στην θαλάσσια περιοχή των Στροφάδων αλλά και το αεροδρόμιο της 117ΠΜ.
Αντίστοιχα η αντίπαλη δύναμη “red” αποτελείτο F-4 AUP, F-16C/D Block30 ,50 & 52+ενώ το αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145H επιτηρούσε την εξέλιξη της άσκησης και τις πορείες των δύο σχηματισμών.
Με το τέλος της εκαπιδευτικλης σειράς απονεμήθηκαν και τα πτυχία στους 42 συνολικά
εκπαιδευόμενους. Τα πτυχία της φετινής σειράς ΣΟΤ επέδωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.
Στους σπουδαστές των Σειρών του ΣΟΤ παρέχεται προκεχωρημένη εκπαίδευση σε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο σε Ιπτάμενους όσο και σε άλλες ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρήσεις, όπως Ελεγκτές Αεράμυνας, Αμύνης Αεροδρομίων και Πληροφοριών.
Κάθε εκπαιδευτική Σειρά διαρκεί τρεις μήνες. ,ξεκινώντας πρώτα την θεωρητική εκπαίδευση και έπειτα την πρακτική .
Ο ρόλος του ΣΟΤ στην ανάπτυξη νέων τακτικών για την ΠΑ αλλά και το Στρατό Ξηράς είναι ουσιαστικός σε μια εποχή όπου το εναέριο πεδίο της μάχης μεταβάλλεται συνεχώς και νέες απειλές κάνουν την εμφάνισή τους.
Φωτορεπορτάζ (C) Γιάννης Ρηγόπουλος για DefenceNetMedia
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου