Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Φημολογία για παραίτηση του Αρχηγού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας



Ο Πτέραρχος Mehmet Erten βρέθηκε στη δυσμένεια της κυβέρνησης Erdogan για σειρά λαθών και παραλείψεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) καθώς δημοσιεύματα φέρουν τον αρχηγό της, Πτέραρχο Mehmet Erten, να έχει υποβάλει παραίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες εβδομάδες ο Πτέραρχος Erten είχε υποβάλλει την παραίτηση του στον αρχηγό των Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Necdet Özel, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.

Ο Αρχηγός της ΤΗΚ χρεώνεται την αεροπορική επιδρομή των F-16 με θύματα 35 πολίτες κουρδικής καταγωγής, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας το Δεκέμβριο του 2011 στο χωριό Οrtasu αλλά και την κατάρριψη του αναγνωριστικού RF-4E στις 22 Ιουνίου από τη συριακή αεράμυνα.

Για το τελευταίο, σημερινό δημοσίευμα της Zaman υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το πόρισμα της ΤΗΚ (που επιμένει στην εκδοχή της κατάρριψης από κατευθυνόμενο βλήμα), οι δύο χειριστές δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το εισερχόμενο βλήμα λόγω χαμηλής απόδοσης του RWR και πως η κατάρριψη προήλθε από ζημιές που προκάλεσε η εγκαιροφλεγής έκρηξη του βλήματος. 

Το πόρισμα έρχεται σε αντίφαση με τη δήλωση του υπουργού Άμυνας İsmet Yılmaz ότι το αεροσκάφος δε διέθετε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και τις αρχικές πληροφορίες πως δεν ανιχνεύτηκε ίχνος εκρηκτικής ύλης στα συντρίμμια που ανασύρθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: