Με αιχμή τον Αραβικό Σύνδεσμο, κυρίως όμως την σε γενικές γραμμές υπεύθυνη και ρεαλιστική στάση που τηρεί η Αίγυπτος, συνεπικουρούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία (κυρίως), δημιουργούνται ελπίδες ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας που θα σταματήσει τον εφιάλτη και για τις δυο πλευρές και τις δυο κοινωνίες.
Εφιάλτης τείνει να γίνει η κατάσταση και για την Τουρκία, αφού η διπλωματία του – φάλτσου – «μαέστρου» Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιλαμβάνεται με οδυνηρό τρόπο ότι δεν μπορείς να επιτίθεσαι διαρκώς σε μια από τις δυο πλευρές της διαμάχης και στη συνέχεια να επιδιώκεις να γίνεις αποδεκτός ως «έντιμος διαμεσολαβητής» (honest broker).
Εκτός κι αν οι δυο πλευρές, Ισραήλ και Τουρκία βρουν μια ευκαιρία για να ανοίξουν ένα παράθυρο σχετικής εξομάλυνσης των σχέσεων, να και οι πιθανότητες γι’ αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεδομένης της συναισθηματικής φόρτισης της συγκυρίας και των αρνητικών στερεοτύπων στην ισραηλινή κοινωνία που είναι λογικό να βλέπει τα ζητήματα με απλουστευτικό τρόπο, άσπρο vs. μαύρο, αφού στα δύσκολα δεν κάθεσαι να εμπλακείς σε περισπούδαστες και πολύπλοκες διεθνολογικού τύπου αναλύσεις…
Πηγές της Χαμάς, μιλώντας στο αραβικό Al Jazeera ανέφεραν ότι το 90% των ζητημάτων έχει διευθετηθεί αναφορικά με τους όρους της συμφωνίας, αν και ισραηλινές πηγές διέψευδαν αρχικά ρεπορτάζ ότι Ισραηλινός απεσταλμένος συζητούσε με τους Άραβες τους όρους μιας συμφωνίας.
Στην υπόθεση από παλαιστινιακής πλευράς έχει εμπλακεί και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχλης, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος φέρεται να έχει συνεχή επικοινωνία με τον Χαλέντ Μεσάαλ της Χαμάς.
Επειδή όμως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», καλό θα ήταν να μη βιαστούμε να προεξοφλήσουμε ότι η ειρήνευση είναι απλώς θέμα ωρών.
Ενίοτε, η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βία, καθώς τα μέρη επιχειρούν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, διακινδυνεύοντας ακόμα και το να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα…
Ένας από τους λόγους που συνιστάται… ψυχραιμία μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις, θα μπορούσαν να είναι και οι όροι που έχουν τεθεί στο τραπέζι – ή το τηλέφωνο… – των συνομιλιών:
Η Χαμάς ζητά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, το σταμάτημα των ισραηλινών διεισδύσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και την παρενόχληση – εκδίωξη Παλαιστινίων ψαράδων από τα χωρικά ύδατα της Γάζας και φυσικά τερματισμό των στοχευμένων δολοφονιών αξιωματούχων του καθεστώτος της.
Το Ισραήλ φέρεται να έχει υποχωρήσει στην αρχική απαίτηση παράδοσης όλου του οπλισμού της Χαμάς (προφανώς η αναφορά έγινε για τον βαρύ οπλισμό).
Ωστόσο, η αποδοχή του πρώτου όρου μοιάζει αδύνατη, αφού κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν ως πραγματική νίκη για τη Χαμάς που θα είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει, ενώ οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν με σκοπό να σταματήσουν τη ρίψη ρουκετών και πυραύλων σε περιοχές του νοτίου Ισραήλ, ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Άρα δεν είναι λογικό να άρουν το εμπάργκο χωρίς η κίνησή τους να ερμηνευθεί ως ένδειξη αδυναμίας.
Σκίτσο των Ισραηλινών στο πλαίσιο του πολέμου επικοινωνίας εναντίον της Χαμάς
Τώρα,
εάν υπάρξει κάποια συμφωνία εξέτασης του ζητήματος σε μεταγενέστερο
χρονικό διάστημα και πάλι θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τη Χαμάς,
όμως οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόσκληση
επανάληψης της πρακτικής εκτόξευσης πυραύλων όταν η Χαμάς ή/και οι άλλες
– ακόμα πιο – εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας θελήσουν να
πετύχουν κάποιον άλλο στόχο τους. Εάν στη συμφωνία καταγραφεί ότι αυτή θα είναι άκυρη σε περίπτωση που επαναληφθούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων, αυτό θα ισοδυναμούσε με την αχρήστευσή της ανά πάσα στιγμή, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ για παράδειγμα, διαρραγούν για μια ακόμη φορά.
Το καλό στην υπόθεση είναι ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς έχουν κίνητρο να προχωρήσουν σε συμφωνία.
Οι της Χαμάς δεν θέλουν να ακυρωθεί οι επικοινωνιακές επιπτώσεις των πυραύλων που έπληξαν αστικά κέντρα όπως το Τελ Αβίβ μέσω της καταστροφής της υποδομής της εξουσίας τους σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης.
Αυτό θα ήταν όντως σημαντική, κυρίως στο εσωτερικό των παλαιστινίων, επικοινωνιακή νίκη για τη Χαμάς.
Οι δε Ισραηλινοί δεν έχουν κανέναν λόγο να ρισκάρουν χερσαία επέμβαση καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές, ενώ η ανατροπή της Χαμάς μπορεί να συνεπάγεται πολύ αρνητικά σενάρια όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενες αναρτήσεις
(π.χ. δείτε το ιδιαίτερα δημοφιλές: http://www.defence-point.gr/news/?p=63192).
defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου