Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τι ζητούν οι Τούρκοι στη Ρόδο;

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/11/122680_15625.jpg

Εργασίες ύψους ενός εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του τεμένους Ρετζέπ Πασά που κατασκευάστηκε αμέσως μετά την άλωση της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.


Στις 7 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής προσευχής στο τέμενος Ιμπραήμ Πασά στη Ρόδo, o 49χρονος υπήκοος Τουρκίας Sunusi Mısıroğlu και ο 42χρονος ημεδαπός, κάτοικος Εχίνου Ιλτέρ Μέτσο επιτέθηκαν εναντίον του πρόσφατα τοποθετηθέντα Ιμάμη της Ρόδου Χασάν Καρά Αλή, τραυματίζοντας τον ελαφρά. 

Ο Ιλτέρ Μέτσο είχε φτάσει στο νησί ως απεσταλμένος του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, σε μια προσπάθεια επιβολής “θρησκευτικού ηγέτη” στην κοινότητα των μουσουλμάνων της Ρόδου από τους γνωστούς τουρκικούς κύκλους της Θράκης. 

Οι δύο εγκάθετοι της Άγκυρας συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο Ιμάμης Χασάν Καρά Αλή και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου. 

Στις 10 Νοεμβρίου, οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε φυλάκιση 21 μηνών για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης, έμπρακτης εξύβρισης και απρόκλητη σωματική βλάβη, παρουσία μάλιστα Τούρκων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέβησαν μαζικά στη Ρόδο για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Ο Τούρκος υπήκοος Sunusi Mısıroğlu πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής και απελάθηκε την επομένη στην Τουρκία. 

Αντιθέτως, ο Ιλτέρ Μέτσο αφέθηκε ελεύθερος αλλά βρήκε αμέσως την ευκαιρία να καταγγείλει την ελληνική πλευρά και να απαιτήσει να του δοθεί άδεια για να κάνει προσευχή σε άλλο τέμενος του νησιού, το Σουλεϊμανίγιε. 

Δυστυχώς όμως γι΄αυτόν, η κοινότητα των μουσουλμάνων της Ρόδου τάχθηκε στο πλευρό του νόμιμου ιμάμη Καρά Αλή.

Πώς έφτασε στην Ελλάδα ο Mısıroğlu; Φυσικά, αξιοποιώντας την άρση της βίζας για τους Τούρκους κατόχους «ειδικών» -των λεγόμενων πράσινων- διαβατηρίων που αποφάσισε ο ανεκδιήγητος Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας το 2010. 

Πλέον, οι Τούρκοι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί και λοιποί μπορούν να εισέρχονται στην ελληνική Επικράτεια χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει βίζα, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν οι ελληνικές Αρχές ποιοι κρατικοί υπάλληλοι της γείτονος εισέρχονται στην Ελλάδα.

Ο Mısıroğlu δεν είναι άγνωστος στη Θράκη αφού εμφανίστηκε στον υιό Σαδίκ, στο μνημόσυνο του πατέρα του.

Ούτε όμως και ο Ιλτέρ Μέτσο είναι άγνωστος στις Αρχές, αφού τυγχάνει ανηψιός του διορισμένου Μουφτή Κομοτηνής Τζεμαλή και αρέσκεται να φωτογραφίζεται στη Ρόδο με…
http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/11/rodos2.jpg
..το βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ!

Το περιστατικό είναι ενδεικτικό μόνο της απόπειρας από πλευράς Τουρκίας να δημιουργηθεί στη Ρόδο μια κατάσταση που να ομοιάζει με εκείνη που επί χρόνια καλλιεργήθηκε στη Θράκη. 

Η κατάσταση αυτή δεν είναι άλλη από τη δημιουργία παράλληλων δομών που οδηγούν σε περιχαράκωση τους μουσουλμάνους και επιτρέπουν στην Αγκυρα να επιδιώκει να έχει λόγο σε ζητήματα που θα έπρεπε να ρυθμίζονται με σχετική ευκολία από την ελληνική Πολιτείας.

Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για “τουρκική μειονότητα στη Ρόδο” και “ανάδειξη της οθωμανικής κληρονομιάς”

Οι προσπάθειες χειραγώγησης της μουσουλμανικής κοινότητας της Ρόδου δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία αφού είναι γνωστό ότι η Άγκυρα επιχειρεί μέσω του Ελβετού βουλευτή Andreas Gross, μέλους της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, να δημιουργήσει μειονοτικό ζήτημα στη Ρόδο και στη Κω. 

Χαρακτηριστική για το θέμα ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού (και υπουργού Εξωτερικών) Γ. Παπανδρέου το Μάιο 2010 σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου: 

“Ο Ελβετός Βουλευτής, μέσα από τις επαφές του, έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει σειρά ήδη αναληφθέντων μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας, τα οποία αντανακλούν την ως άνω πολιτική βούληση διατήρησης κλίματος ειρηνικής συμβίωσης και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού.

Αυτή αποτυπώνεται σε διάφορα επίπεδα και μορφές, όπως ενδεικτικά αναφέρονται η ανακαίνιση και ανάδειξη μνημείων και τεμενών της οθωμανικής περιόδου στην Ρόδο και την Κω, αλλά και η συμπερίληψη των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας στους σχεδιασμούς για την εκεί δημόσια εκπαίδευση, ως επίσης και η συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών δρώμενων σε αυτή”.

Λίγο αργότερα, στις 6 Αυγούστου 2010, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί “ιδιωτική” επίσκεψη στη Ρόδο και δηλώνει τα εξής: “Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Ελληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά“.
http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/11/4865372925_83a2b7df66_z.jpg
Δημήτρης Δρούτσας και Ahmet Davutoğlu στη Ρόδο τον Αύγουστο του 2010.

Όλως τυχαίως, στις αρχές του 2010 γίνεται γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτεί έρευνα που διεξάγεται εντός Ελληνικών συνόρων για την καταγραφή των οθωμανικών μνημείων με σκοπό την έκδοση σειράς τόμων στην τουρκική, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Τα βιβλία αυτά δεν θα διατεθούν προς πώληση, αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ θα τα αποστείλει σε όλες τις ακαδημίες και τις βιβλιοθήκες του κόσμου.

Όλως τυχαίως επίσης απανωτές εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν από την Ελλάδα να συνεχίσει την αναπαλαίωση των ιστορικών μνημείων που ανήκουν στην Οθωμανική περίοδο και όλως τυχαίως πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ σε μουσουλμανικά μνημεία της Ρόδου που καταρρέουν ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. 

Στις 17 Ιουλίου 2012, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας ενέκρινε πίστωση 1.000.000 ευρώ από κωδικό του ΠΔΕ για την αποκατάσταση του τεμένους Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. 

Το συγκεκριμένο τέμενος είναι ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκευάστηκαν μετά την άλωση της Ρόδου από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπούς το 1522. 

Εντελώς συμπτωματικά, μία ημέρα πριν την υπογραφή για την αναστήλωση του μνημείου της οθωμανικής κατοχής και τυραννίας, στις 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων του σύλλογου «Αδελφοσύνη» στην καρδιά της πόλης της Ρόδου. 

Στα εγκαίνια, παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Τουρκίας Kerim Uras, ο πρόξενος Ρόδου Aydın İlhan Durusoy, μουσουλμάνοι Ροδίτες που κατοικούν στην Τουρκία, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και δύο βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ο Μάνος Κόνσολας της ΝΔ και η Μίκα Ιατρίδη των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”…

Νέα προσπάθεια διεθνοποίησης και απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα έσπευσε δια στόματος Ahmet Davutoğlu να προσφέρει πολιτική κάλυψη στις τραμπουκικές ενέργειες των Sunusi Mısıroğlu και Ιλτέρ Μέτσο. 

Σε ομιλία του κατά την πρόσφατη υπουργική σύνοδο της Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙC), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δήθεν δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ο «μουσουλμανικός πληθυσμός τουρκικής καταγωγής που ζει στα Δωδεκάνησα».

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ενδιαφέρον του κ. Νταβούτογλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ όψιμο. 

Εάν η Τουρκία επεδείκνυε το ίδιο ενδιαφέρον απέναντι στις εκεί εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σβήσει, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική στην ευαίσθητη γειτονιά μας.

Ευτυχώς που οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στη Ρόδο και την Κω και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Νταβούτογλου.

Αυτοί γνωρίζουν ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζουν αρμονικά με τους Χριστιανούς συμπολίτες τους.

Ρητορικές εντυπωσιασμού και χωρίς ουσία, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλού κλίματος και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης“.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: