Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

H χλιδάτη ζωή των Ελλήνων κροίσων σε αφήγημα του «Der Spiegel»


Γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας αποτελεί το άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο κάνει μια αναλυτική περιγραφή για το πώς περνάνε οι Έλληνες κροίσοι. 


Αναφέρεται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και άλλους λεφτάδες που η κρίση δεν τους έχει αγγίξει ιδιαίτερα. 

Που περνάνε χλιδάτη ζωή στις βιλάρες τους, με τα υπέροχα αυτοκίνητα και τα σκάφη τους την ίδια ώρα που τα Μνημόνια κόβουν μισθούς και συντάξεις.
Και το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι όλοι αυτοί οι κροίσοι δεν φορολογούνται καθόλου παρά το γεγονός ότι δεν κάνουν ούτε τον κόπο να κρύψουν τα πλούτη τους.
Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους εφοπλιστές Πατίτσα και Οικονόμου, μιλά ο υπουργός Οικονομικών αλλά και… ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, προφανώς ως γόνος πλούσιας οικογένειας που δεν πειράχτηκε καθόλου από την κρίση.
«Η Ελλάδα είναι μια πολύ φτωχή χώρα με πλούσιους ανθρώπους», λέει συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Και η φιλανθρωπία αν και ελληνική λέξη δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην πράξη.
«Ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες εφοπλιστές θα ήταν χαρούμενος να μιλήσει για την τέχνη, ή θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει για την πλούσια συλλογή του ή να εκφράσει τον θαυμασμό του για τους Γερμανούς ζωγράφους Neo Rauch και Otto Dix των οποίων έχει έργα τους.
Ή να πει ακόμα για το τελευταίο απόκτημα του έργο του Botero, το οποίο αγόρασε 330.000 ευρώ.
Ο Γιώργος Οικονόμου όμως δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να συζητήσει για την οικονομική κρίση που ταλανίζει την πατρίδα του.
Είναι χαρούμενος και ευτυχής όταν μιλάει για τέχνη», λέει στο περιοδικό η οικιακή βοηθός της βίλας Οικονόμου η οποία φοράει χρυσά σανδάλια και στέκεται στην είσοδο της πολυτελούς οικίας.
Το ζάμπλουτο αφεντικό της είναι πίσω της φοράει ροζ πουκάμισο, khakis παντελόνι και σπορ παπούτσια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα λίγοι και εκλεκτοί είναι αυτοί που έχουν λάβει τη φούξια πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την έκθεση έργων τέχνης «Talking Heads».
Ο κ. Οικονόμου θα δείξει για πρώτη φορά ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του.
Οι προσκεκλημένοι του θα γευτούν εδέσματα υψηλής γαστρονομίας και κοκτέιλ.
Ο συλλέκτης εξηγεί πόσο σημαντική είναι η τέχνη για εκείνον και γιατί την βλέπει σαν επένδυση.
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει τη συλλογή του πλουτίζοντάς την με περισσότερα έργα τέχνης.
Το Spiegel αναφέρει επίσης ότι η βίλα του κ. Οικονόμου είναι απόρθητο φρούριο καθώς σωματοφύλακες και εταιρεία security έχουν αναλάβει τη φύλαξή του.
Μάλιστα το περιοδικό αναφέρει και τη δήλωση της κόρης του εφοπλιστή, Αλεξάνδρας, η οποία είπε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον τόσο ασφαλής όσο ήταν στο παρελθόν, ότι παίρνει ταξί γιατί φοβάται να κυκλοφορήσει για να μην πέσει θύμα απαγωγής και ότι ακόμα και οι πλούσιοι θα πρέπει να ανησυχούν.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί και στους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα που ο λαός υποφέρει από τα δυσβάσταχτα μέτρα λίστες ονομάτων που συνδέονται με ανεξιχνίαστα χρηματικά ποσά κυκλοφορούν στην Αθήνα.
Ανήκουν σε πολιτικούς, ηθοποιούς και επιχειρηματίες οι οποίοι υποτίθεται πως έχουν λογαριασμούς στην Γενεύη και την βρετανική τράπεζα HSBC.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι Έλληνες πολίτες έχουν βγάλει σε λογαριασμούς στην Ελβετία περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Τα μέλη του ανώτερου φλοιού της χώρας συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται όλα τα κενά και  η κυβέρνηση τους διευκολύνει.
Πράγματι, η κατάσταση τους το επιτρέπει.
Για έναν ολόκληρο χρόνο τώρα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η συμφωνία με την Ελβετία για να τεθεί τέρμα στην φοροδιαφυγή είναι στο τελική ευθεία, μόνο που ακόμα δεν έχει ακόμη υπογραφεί», αναφέρει το spiegel.
Οι πλούσιοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τα πλούτη τους στους κοινούς θνητούς.
Στις πλούσιες περιοχές όπως βόρεια και νότια προάστια οι κατέχοντες δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν με Porsche και οι γυναίκες να κρατούν απροκάλυπτα τσάντες Hermès.
Ακόμα και οι μπουτίκ διάσημων οίκων όπως Gucci, Balenciaga και Dior διατηρούν τα πολυτελή καταστήματά τους στην ελληνική πρωτεύουσα
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της και οφείλει σε εταιρείες ιδιωτικού τομέα περίπου 9 δισ. ευρώ.
Αλλά ακόμα και τώρα που διανύει τον τρίτο χρόνο της κρίσης συνεχίζει να απαλλάσσει εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Αυτή η ανακούφιση για τους πλούσιους βαραίνει όλο και περισσότερο τους φτωχούς.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόσφατα εντόπισε 57 διαφορετικές φορολογικές αμνηστίες μόνο για Έλληνες εφοπλιστές και απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση της Αθήνας.
Για παράδειγμα ο 36χρονος εφοπλιστής Λέων Πατίστας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν επωφεληθεί.
Στο πολυτελές γραφείο του έχει κρεμασμένα πορτρέτα των προγόνων του δίπλα σε πίνακες με τα δεξαμενόπλοιά του.
Ο χρυσός κληρονόμος είναι ο επικεφαλής της Atlas Maritime η οποία διαθέτει σήμερα έξι πετρελαιοφόρα και άλλο ένα είναι υπό κατασκευή στη Σαγκάη.
Ο ελληνικός εμπορικός στόλος λέει ο Πατίστας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και ο ίδιος πιστεύει ότι η απαλλαγή από τον φόρο είναι μια αναγκαιότητα και όχι προνόμιο.
«Η ναυτιλία εξασφαλίζει 400.000 θέσεις εργασίας σε ελληνικά ναυπηγεία που θα μπορούσαν να πάνε αλλού ανά πάσα στιγμή», λέει χαρακτηριστικά,
Στο ερώτημα αν η ναυτιλιακή βιομηχανία θα έπρεπε να δείχνει αλληλεγγύη στο κράτος, αντί να απειλεί να φύγουν με την πρώτη ένδειξη της φορολογίας ο 36χρονος εφοπλιστή απαντά:
«Το κράτος δεν προσφέρει καμία ασφάλεια για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες.
Οι άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το κεφάλαιο είναι υπεύθυνο για τα πάντα και όχι τα ισχυρά συνδικάτα που καταστρέφουν πραγματικά θέσεις εργασίας με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».
Ο Πατίστας και η σύζυγός του -πολύ γνωστό μοντέλο και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών- απέκτησαν πρόσφατα  ένα γιο. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, είχαν ανοίξει το σπίτι τους σε περιοδικά για φωτογράφηση.
Αλλά δεν το κάνουν πια.
Ο ίδιος ο εφοπλιστής εξηγεί:
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πολλοί άνθρωποι είναι ζηλιάρηδες». Στην ερώτηση τι τον κρατά στην Ελλάδα απάντησε: «Αγαπώ τη χώρα μου».
Το Spiegel κάνει αναφορά και σε άλλες πλούσιες ελληνικές οικογένειες σημειώνοντας: «Ενώ η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος 301 δισ. ευρώ, οι πολίτες της έχουν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία διπλάσιας αξίας.
Η οικογένεια Πατίστα» προέρχεται από τις Οινούσσες, ένα μικρό νησί στον Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στο νησί της Χίου και των τουρκικών ακτών.
Μια σειρά από μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες έχουν τις ρίζες στο νησί, συμπεριλαμβανομένης και της  Έλλης Πατέρα.
Πριν από μια δεκαετία, η Πατέρα ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση ως κτηματομεσίτης, επειδή είχε κουραστεί να είναι απλώς ένας κληρονόμος.
Φτιάχνει βίλες σε υψηλής ποιότητας περιοχές της βόρειας Αθήνας κρυμμένες πίσω από τεράστιους φράκτες και bungalows με αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες.
Αυτή τη στιγμή, η 47χρονη Έλλη Πατέρα περνάει τον περισσότερο χρόνο της στη Μύκονο.
Η κρίση της χώρας δεν έχει φτάσει σε αυτό το νησί, που είναι το αγαπημένο θέρετρο του τζετ σετ.
Εκεί μπορεί κάποιος σε τοπικό κοσμηματοπώλη να αγοράσει προσευχητάρια που σχεδιάστηκαν από τη Chanel, μπορεί να απολαύσει ένα magnum μπουκάλι σαμπάνιας Armand de Brignac στην πριβέ παραλία την Nammos.
Η κ. Πατέρα αναφέρει ότι η χώρα της έχει προσβληθεί από τις ίδιες ασθένειες όπως και το επάγγελμά της:
« Πριν από το 2009, ένα πράγμα είχε σημασία: ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Κάθε σπίτι με κήπο κόστιζε 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο καθένας ήθελε να αγοράσει – το πιο ακριβό.
Αλλά τώρα η αγορά ακινήτων έχει στερέψει.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να απαιτούν τώρα να πουλήσουν το σπίτι τους όσο το αγόρασαν.
Τώρα όμως δεν πουλιέται ούτε στο μισό.
Κανείς δεν μπορεί ή θέλει να πληρώσει τόσο πολύ πια.
Αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τις αιτίες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κρίση είναι μόνο ένα κακό, ηλίθια ιδέα των Ευρωπαίων.
Οι άνθρωποι με αρκετά χρήματα δεν έχουν καμία ανάγκη για θεωρίες συνωμοσίας».
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος το Spiegel αναφέρει:
«Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε κάποτε: «Ο καθένας ενεργεί σύμφωνα με τον πατριωτισμό του».
Ο Πέτρος Νομικός λέει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι φρικτοί, αλλά ενθουσιώδεις πατριώτες.
Ο 33χρονος επενδυτής – προέρχεται από οικογένεια εφοπλιστών- προσπαθεί πραγματικά  να κάνει κάτι για τη χώρα του.
Έχει ιδρύσει μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Ελλάδα Χωρίς Χρέος», η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Έλληνες να αγοράζουν τα χρέη τους.
Η πρωτοβουλία αυτή όμως είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση όχι μόνο επειδή αφορά το αστρονομικό ποσό των 300 δισ. ευρώ, αλλά και επειδή τα τρία τέταρτα αυτού του χρέους κατέχονται από τους δημόσιους πιστωτές αντί να διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά.
Μέχρι τον Αύγουστο οι δωρεές προς  την πρωτοβουλία Νομικός είχαν  ξεπεράσει τα 2.500.000 ευρώ.
Ο αριθμός αυτός ενημερώνεται συνεχώς για το «Ελλάδα Χωρίς Χρέος».
Από το πρωί της Δευτέρας, το ποσό ήταν 2.510.072 δηλαδή σχεδόν όσο ήταν τον περασμένο Αύγουστο.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει επίσης 100 εκατ.  ευρώ για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων που υποφέρουν από την κρίση. Επενδύει επίσης χρήματα σε πράγματα που οι πλούσιοι δίνουν αξία: σε ένα πάρκο στην Αθήνα, μια όπερα και μια βιβλιοθήκη. 

Το Ίδρυμα  Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έχει ξεκινήσει ένα διαγωνισμό αρχιτεκτονικής με στόχο την ωραιοποίηση του κέντρου της Αθήνας. 

Χρηματοδοτεί επίσης πολλά πολιτιστικά έργα αλλά δεν δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά ή να επισκεφτούν ένα γιατρό επειδή δεν έχουν ασφάλιση.

Το Spiegel ολοκληρώνει το ρεπορτάζ του κάνοντας αναφορά και στην οικογένεια Κόκκαλη.
«Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κήπο σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Αθήνας. 

Ο πατέρας του Σωκράτης ήταν πριν από λίγα χρόνια αντιπρόεδρος  και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού. 

Συνήθιζε να οδηγεί φανταχτερά σπορ αυτοκίνητα, αλλά τώρα ο ίδιος προτιμά ένα Volkswagen Golf. 

Ο ίδιος ο Πέτρος λέει ότι η κρίση του έχει ανοίξει τα μάτια και τον έχει κάνει περισσότερο πολιτικό.
Λέει, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου του. 

Για παράδειγμα, λέει ότι έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για την άδεια μόνο για να εγκαταστήσει ένα μπαμπού bar με ψυγείο στον κήπο του. 

Σημειώνει ότι η κατάσταση δεν είναι δίκαιη».

Στην ερώτηση αν έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ο κ. Πέτρος Κόκκαλης απάντησε: «Σίγουρα όχι όμως όλα.

Το παίρνω σαν αστείο, αλλά δεν φταίω εγώ που γεννήθηκα πλούσιος».
Στη συνέχεια μίλησε για το πάρκο λαχανικών:

«Αυτό είναι το έργο μου. Μπορούν να έρχονται μαθητές και να καλλιεργούν φυτά και να κάνουν ιππασία.

Η είσοδος είναι στα 4 ευρώ αλλά σκέφτομαι να κατεβάσω το ποσό στα 2 ευρώ για να μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά όσοι ενδιαφέρονται».

Η οικογένειά του είναι μία από τις πλουσιότερες της χώρας.

Ο πατέρας του, Σωκράτης είναι ο ιδρυτής της Intracom, μια πολυεθνική ομάδα τεχνολογίας.

Έλεγχε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο ίδιος χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη στο Kennedy School της κυβέρνησης.

Ο γιος του Πέτρος λέει ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική και τα 10.500 άτομα που εργάζονται για την αυτοκρατορία Κόκκαλη στην Ελλάδα δεν θα χάσουν τις δουλειές τους.

Τέλος το Spiegel ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Γιώργο Οικονόμου για την οικονομική κρίση στη Ελλάδα αλλά ο εκπρόσωπός του απάντησε «Ουδέν σχόλιον».

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: