Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ψηφιοποίηση δεδομένων από τη Διεύθυνση Στρατολογικού του ΓΕΕΘΑ και προοπτικές

Για πρώτη φορά υπάρχουν προϋποθέσεις για τη ριζική αναβάθμιση του συστήματος επιστρατεύσεως με αθόρυβη, ταχύτατη και στοχευμένη κλήση εφέδρων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πλήρης ψηφιοποίηση των στρατολογικών στοιχείων από τη Διεύθυνση Στρατολογικού του ΓΕΕΘΑ και η διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος με τα αντίστοιχα των τριών Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. 


Στόχος του προγράμματος που υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ είναι η πλήρης αυτοματοποίηση και διαλειτουργικότητα με την παράλληλη κατάργηση των χιλιάδων χειρόγραφων καταστάσεων, με τις οποίες γίνονται οι ενημερώσεις των στρατολογικών υπηρεσιών και των Μονάδων Επιστρατεύσεως. 

Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεται η οργανωτική επάρκεια των υπηρεσιών που αποκτούν έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα για τους στρατεύσιμους πολίτες και την εφεδρεία. 

Πέρα όμως από τη βελτιστοποίηση των στρατολογικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους λοιπούς δημόσιους φορείς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την κατακόρυφη αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας αλλά και ριζικές αλλαγές στο απαρχαιωμένο σύστημα επιστράτευσης. 


Όπως έχει αναφερθεί και στην πρόταση για την αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας, οι καρτέλες των στρατευσίμων οπλιτών μπορούν να αντικατασταθούν από ηλεκτρονικής μορφής με συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων κατά την παραμονή τους στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, τα οποία οφείλουν να διασυνδεθούν με την αρμόδια Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ ώστε να τηρείται πλήρες αρχείο δεδομένων για κάθε οπλίτη (προσωπικά στοιχεία, κατάσταση υγείας, ποινές, απόδοση στην εκπαίδευση). 

Με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων είναι επίσης εφικτή η στοχευμένη απονομή ειδικοτήτων, η αξιοκρατία στις μεταθέσεις και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και κατ΄επέκταση του λειτουργικού κόστους.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη ριζική αναβάθμιση του απαρχαιωμένου συστήματος επιστράτευσης των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων με τη Διεύθυνση Επιστρατεύσεως του ΓΕΣ θα μπορούσε να συμβάλει στη θεαματική βελτίωση του χρόνου συγκέντρωσης εφέδρων και κατ΄επέκταση στη μείωση του χρόνου αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού.  

Ενδεικτικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με τα κατάλληλα φίλτρα αναζήτησης στα πληροφοριακά συστήματα να ζητήσουν την κινητοποίηση ενός Χ αριθμού εφέδρων ηλικίας 25-35 ετών (Φίλτρο 1) με μόνιμο τόπο κατοικίας ένα νομό της Θράκης (Φίλτρο 2) που τους έχει απονεμηθεί η ειδικότητα του Οδηγού (Φίλτρο 3). 

 Σημειώνεται ότι μέσω αντίστοιχου κεντρικού πληροφοριακού συστήματος, ο Ισραηλινός Στρατός έχει την ικανότητα κινητοποίησης χιλιάδων εφέδρων με αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις σε σταθερά και κινητά ενώ κάθε Σχηματισμός έχει τη δυνατότητα να καλεί τους δικούς του εφέδρους.


strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: