Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου για μίσθωση γαλλικών φρεγατών και ΑΦΝΣ

O υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε επιτάχυνση των εργασιών της Μεικτής Επιτροπής που δεν έχει ακόμα συσταθεί!


Eπίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian για  θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ενοικίασης δύο φρεγατών τύπου FREMM και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου Αtlantique-2 από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά πως «κάναμε μια ευρύτατη ανασκόπηση όλων των διμερών σχέσεων σε θέματα Αμυντικής και Στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο θέμα της ενοικίασης των δύο φρεγατών και στο θέμα της ενοικίασης επίσης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Αποφασίσαμε, μέσα στον Ιούλιο να έρθει στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη -για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες- ο Αρχηγός του Ναυτικού, ο Ναύαρχος ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και παράλληλα να προχωρήσουν οι εργασίες της Μεικτής Επιτροπής μεταξύ των δύο Υπουργείων, που θα επιληφθεί αυτών των θεμάτων, των σχετικών λεπτομερειών αλλά και άλλων θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος». 

O υπουργός ξεναγήθηκε στη Διεθνή Έκθεση στο Le Bourget και επισκέφθηκε περίπτερα εκθετών, όπως της ΕΑΒ αλλά και της εταιρίας DCNS, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση των γαλλικών ναυπηγείων.


Αυτό που δεν ανέφερε πάντως ο υπουργός είναι πως για να προχωρήσουν οι εργασίες της Μεικτής Επιτροπής θα πρέπει πρώτα αυτή να συσταθεί και ακολούθως να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες, όπως το ύψος του μισθώματος, τα χρονοδιαγράμματα δεδομένου ότι οι φρεγάτες δεν έχουν ακόμα ναυπηγηθεί και η εφοδιαστική υποστήριξη των ΑΦΝΣ καθώς προσφέρονται εκείνα που δεν υποβάλλονται σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ώστε να επιτευχθεί στο μέλλον συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Π. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στο Γάλλο ομόλογό του για επίσκεψη στην Αθήνα και μένει να διαπιστωθεί λίαν συντόμως αν θα τον υποδεχθεί ο ίδιος ή ο αντικαταστάτης στον υπουργικό θώκο λόγω ανασχηματισμού.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: