Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Προμήθεια ΑΑV-7 από τη Χιλή και το ξεχασμένο ελληνικό αίτημα

Ο Ελληνικός Στρατός είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση 75 έως 100 οχημάτων AAV-7 από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90.


Η Χιλή ανακοίνωσε την προμήθεια 12 τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου AAV-7 από τα αμερικανικά πλεονάσματα για τον εξοπλισμό της υπό συγκρότηση Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που θα επιχειρεί από το αποβατικό δεξαμενής SARGENTO ALDEA (LSDH-91), πρώην FΟUDRE του Γαλλικού Ναυτικού. 

Συγκεκριμένα, θα αποκτηθούν 10 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP7A1, ένα όχημα διοίκησης AAVC7 και ένα όχημα περισυλλογής AAV7R7, τα οποία θα υποβληθούν σε πρόγραμμα ανακατασκευής RAM/RS από την GCS, θυγατρική της BAE Systems.

Η έκδοση RAM/RS του AAV7A1 διαθέτει τροποποιημένο σκάφος, ισχυρότερο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ισχύος 525hp και αντίστοιχο σύστημα μετάδοσης, καθώς και ανάρτηση από τεθωρακισμένο όχημα μάχης M2 Bradley. 

To κόστος της συμφωνίας δεν έχει γνωστοποιηθεί ωστόσο η ανακοίνωση της DSCA του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την πώληση 26 οχημάτων ΑΑV RAM/RS στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2012 έκανε λόγο για $233 εκατ. με παροχή υλικών λογιστικής υποστήριξης. 



Σχετικό ενδιαφέρον για την απόκτηση 75 έως 100 οχημάτων AAV-7 για τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών είχε εκφράσει και η Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, το οποίο αναζωπυρώθηκε το 2011 με την κατάθεση ερωτήματος τιμής και διαθεσιμότητας (Ρ&Α) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ. 

Το ελληνικό ερώτημα αναφερόταν σε 20 μεταχειρισμένα αμφίβια οχήματα εφόδου AAV7A1 και συγκεκριμένα σε 18 οχήματα προσωπικού AAVP7A1, ένα διοίκησης AAVC7A1 και ένα περισυλλογής AVR7A1. 

Τα οχήματα των εκδόσεων αυτών είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα RAM/RS στις εγκαταστάσεις του USMC μεταξύ 1998 και 2006. 

Σημειώνεται πως το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας εξέδωσε μετά από λίγο 

Αίτημα Πληροφοριών (RfI) με αντικείμενο 27 Τεθωρακισμένα Αμφίβια Οχήματα Εφόδου για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Η τουρκική απαίτηση αναφερόταν σε 21 οχήματα προσωπικού, 3 διοίκησης και 3 περισυλλογής.



strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: