Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Διαροές για συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση των 10 Αμερικανών ναυτών που κρατά το Ιράν

13SHIPS-superJumbo600x428
Δέκα Aμερικανοί ναύτες θα επιστρέψουν στο αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο νωρίς το πρωί της Τετάρτης σύμφωνα με Αξιωματούχο του Αμερικανικού Πενταγώνου.


Σύμφωνα με τις διαρροές σχετικά με συμφωνία των δύο πλευρών, το Ιράν θα μεταφέρει τους ναύτες σε διεθνή ύδατα και εν συνεχεία αυτοί θα επιβιβαστούν σε πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο “Χάρι Τρούμαν”, ενώ δεν ξεκαθαριστεί τι θα γίνουν τα δύο ταχύπλοα που επίσης κρατά το Ιράν και στα οποία επέβαιναν οι ναύτες όταν οι αρχές της χώρας, πιθανότατα φρουροί της επανάστασης, τους έθεσαν υπό κράτηση.

Οι εννέα άντρες και η μία γυναίκα του Αμερικανικού Ναυτικού συνελήφθησαν από το Ιράν ενώ ταξίδευαν με ταχύπλοα σκάφη του USN από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν. Το Ιράν έχει διαβεβαιώσει την Αμερικανική κυβέρνηση ότι οι ναύτες είναι καλά στην υγεία τους και τυγχάνουν καλής μεταχείρισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ανάλογο επεισόδιο καθώς τον Ιούνιο του 2004, το Ιράν συνέλαβε έξι Βρετανούς Πεζοναύτες, από δύο πολεμικά σκάφη τα οποία βρέθηκαν στα χωρικά του ύδατα, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις μέρες αργότερα.

Τον Μάρτιο του 2007, οι Ιρανικές δυνάμεις ξανασυνέλαβαν 15 Βρετανούς στρατιώτες (οκτώ ναύτες και επτά πεζοναύτες ) οι οποίοι κρατήθηκαν για 13 ημέρες. Ενώ και τον Νοέμβριο του 2009, Ιρανικά πολεμικά σκάφη έθεσαν υπό κράτηση, για μία εβδομάδα, πέντε Βρετανούς και ένα αγνωριστικό σκάφος το οποίο βρισκόταν καθ 'οδόν από το Μπαχρέιν στο Ντουμπάι.

Ενδιαφέρον πάντως στην προκειμένη περίπτωση έχει η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε το περιστατικό καθώς αυτή την περίοδο το Ιράν φαίνεται να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δύση κόντρα στις αντιδράσεις μεγάλου μέρους του Αμερικανικού Κογκρέσου και του Ισραήλ αλλά και αρκετών πυρήνων στο εσωτερικό του.

Αν και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να βρέθηκαν όντως κατά λάθος σε Περσικά ύδατα αρκετοί φαίνεται να βλέπουν και το ενδεχόμενο ηθελημένης μεθόδευσης από κάποια από τις δύο πλευρές με σκοπό τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ Ιράν και Η.Π.Α-Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: