Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Στο Ισραήλ ξανά ο Τσίπρας με το μισό υπουργικό συμβούλιο!

orig-600
Στα Ιεροσόλυμα επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τετάρτη, σχεδόν δύο μήνες μετά το πρώτο ταξίδι του στο Ισραήλ, με το οποίο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ, που ξεκίνησε να οικοδομείται το 2010, παραμένει ισχυρή και με τη δική του διακυβέρνηση.


Ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί δίχως κανέναν ενδοιασμό τη συμμαχία των Αρχαίων Λαών με κεντρικό άξονα την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Μια συμμαχία που εγγυάται όχι μόνο την ασφάλεια Ελλάδας – Ισραήλ από την τζιχαντιστική ή ισλαμιστική απειλή αλλά και την κοινή πρόοδο και ευημερία των δύο αρχαιοτάτων εθνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, με την επίσκεψη αυτή ολοκληρώνεται η απομόνωση της ισλαμιστικής Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί με τίποτα να «διασπάσει» το κοινό χαλύβδινο μέτωπο Αθήνας – Ιεροσολύμων.

Στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιείται διακυβερνητική συνάντηση με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε χώρα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα σημειωθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Λευκωσία μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από δέκα υπουργούς, εκ των οποίων ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, η αν. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Ανάμεσα στα μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίας, στη διμερή της 27ης Ιανουαρίου θα συζητηθούν θέματα έρευνας, τουρισμού, διαχείρισης υδάτινων πόρων, υποδομών, ενέργειας, δημόσιας τάξης, καθώς και ζητήματα περιβάλλοντος, καινοτομίας, μετανάστευσης, ασφάλειας και τρομοκρατίας.

greece-israel_flags

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις, ενώ σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί η αξία που αποδίδεται στα ζητήματα καινοτομίας και τεχνολογίας οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να προχωρήσουν σε ξεχωριστές δηλώσεις. 


Αμφότερες η ελληνική κι η ισραηλινή πλευρά εκτιμούν πως η διμερής αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις επιμέρους σχέσεις, καθώς οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά σε Ιερουσαλήμ και Αθήνα για να προωθήσουν τις συμφωνίες και τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος.

Το Ισραήλ εκτιμά ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Ιερουσαλήμ σε θέματα υποδομών, αλλά και τεχνολογίας, ασφάλειας και αντιμετώπισης φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών.

Στο ταξίδι δε θα μετέχει ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, ο οποίος την 26η Ιανουαρίου θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα για πρώτη φορά.

Ο Γιαλόν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και θα επισκεφθεί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Εβραϊκό Μουσείο, ενώ με τον κ. Καμμένο θα εστιάσουν στον προγραμματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όσο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, θα συγκληθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας και από τις τρεις πλευρές.

Η Ιερουσαλήμ εκτιμά πως η τριμερής αποτελεί το πρώτο βήμα για μία ευρύτερη συνεργασία, στην οποία θα εμπλέκονται Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα, ενώ ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα συγκαταλέγονται η καινοτομία, η μετανάστευση, η τρομοκρατική απειλή που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός.

Κάθε χώρα, μάλιστα, θα ηγηθεί ενός ζητήματος και θα διαμορφώσει ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα δράσει σε πρακτικό επίπεδο, θέτοντας σε εφαρμογή συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: