Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ανησυχητικό Μήνυμα Παλαιστίνης σε Ελλάδα και Κύπρο – Προδώσατε την Παραδοσιακή Φιλία μας …

τσιπρας-αμπας600x375
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Από τότε που Ελλάδα και Κύπρος προχώρησαν σε συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ ήταν εμφανώς ζητούμενο αυτές οι συνεργασίες να μην επηρεάσουν στο παραμικρό τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Παλαιστίνη και γενικότερα τον Αραβικό κόσμο.


Ενώ όλα φαινόντουσαν φυσιολογικά αν και μερικές φορές με άρθρα μας για το θέμα, είχαμε εκφράσει κάποιες ανησυχίες για οριακή τροπή που είχαν πάρει κάποιες συνεργασίες, πλέον φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει.


Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν τοποθετήσεις του πρώην υπουργού εξωτερικών της Παλαιστίνης Ναμπίλ Σάαθ όπου διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου από τις παραδοσιακά υποστηρικτικές προς την Παλαιστίνη θέσεις και μάλιστα σαν να έγιναν συντονισμένα.

Έτσι,  ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ναμπίλ Σαάθ, με αφορμή τη δήλωση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ «η Κύπρος δε βλέπει πλέον το Ισραήλ ως μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέληση της στους Παλαιστινίους με τη βία, αλλά ως ένα μικρό κράτος που παλεύει για επιβίωση παρά τις αντιξοότητες.», συνέταξε άρθρο που δημοσιεύεται στον Κυπριακό τύπο, όπου αναφέρεται συνολικά στην αλλαγή στάσης Ελλάδας και Κύπρου προς την Παλαιστίνη εξαιτίας του Ισραήλ.


Το άρθρο  Σαάθ, που πρέπει να θεωρείται μήνυμα από το παλαιστινιακό κράτος, αναφέρεται και στην Ελλάδα κάνοντας αναφορές σε δηλώσεις Ελλαδιτών πολιτικών και σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να ζημιώνουν βαθιές και πολύτιμες φιλίες.


n_35871_1


Μεταξύ άλλων επισημαίνονται, ‘’Όταν η Ελλάδα και η Κύπρος έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγιναν δύο από τους πιο στενούς μας συμμάχους εντός ΕΕ, στηρίζοντας την αναζήτηση μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης και παίρνοντας το μέρος μας όταν το Ισραήλ παραβίαζε τις δεσμεύσεις του, είτε με το να συνεχίζει να απαλλοτριώνει γη και νερό είτε με το να καταστρέφει τη Λωρίδα της Γάζας είτε με το να μας αρνείται το κράτος το οποίο δεχθήκαμε στο 22% των εδαφών μας.


Οι Έλληνες και Κύπριοι σύμμαχοι μας, υπερασπίστηκαν τις αρχές και τις δεσμεύσεις που μας φέρνουν κοντά εδώ και 70 χρόνια. Τελευταίως, και λυπηρώς, οι σχέσεις αυτές έχουν αρχίσει να αλλάζουν. 

Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε κάποιες από τις πρόσφατες δηλώσεις και πράξεις των ηγετών των δύο αυτών χωρών.

n_9552_1

Στις 12 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επισκέφθηκε το Ισραήλ και δήλωσε ότι, «Η Κύπρος δεν βλέπει πλέον το Ισραήλ ως μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέληση της στους Παλαιστινίους με τη βία, αλλά ως ένα μικρό κράτος που παλεύει για επιβίωση παρά τις αντιξοότητες».


Δήλωσε δε στην ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post πως την τελευταία δεκαετία, η χώρα του, που μαζί με την Ελλάδα ήταν κάποτε ανάμεσα στους μεγαλύτερους επικριτές του Ισραήλ στην Ευρώπη, έχει τώρα μια πιο καθαρή εικόνα του Ισραήλ «Είναι μια χώρα οκτώ εκατομμυρίων που παλεύει για επιβίωση και καλείται να αντιμετωπίσει εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνων και Αράβων, μέρος των οποίων δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα ύπαρξης ενός εβραϊκού κράτους…


Επομένως ποια πλευρά είναι δυνατή και ποια αδύναμη;

Ποια πλευρά παλεύει για επιβίωση;»,  «Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η αναζήτηση επωφελών σχέσεων συνεργασίας με όλες τις γείτονες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, κάτι το οποίο προωθήθηκε ορθώς κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι ένα πράγμα και η παραποίηση της Ιστορίας και της πραγματικότητας είναι άλλο…».


Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η προφανώς ολική αλλαγή στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με το μοτίβο ψηφοφορίας και αναζήτησης συμφερόντων από τους εκπροσώπους τους εντός ΕΕ. 


Στις 17 Ιανουαρίου 2016, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχεδόν πέτυχε να τορπιλίσει τα Συμπεράσματα της τελευταίας συνάντησης των ΥΠΕΞ ΕΕ, εμμένοντας στην ισραηλινή εκδοχή διαφόρων κρίσιμων ψηφισμάτων.


Δηλώσεις που αποδόθηκαν σε Έλληνες επισήμους, που ανακοίνωναν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τις οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τη σήμανση προϊόντων που έχουν παραχθεί ως αποτέλεσμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ, ήταν σοκαριστικές, αλλά στο τέλος ανακλήθηκαν.


davutoglu-tears-gaza-visit-nationalturk-04551

Ελληνικές δηλώσεις που υποστηρίζουν το ισραηλινό επιχείρημα ότι ολόκληρα τα Ιεροσόλυμα είναι η ιστορική πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και των Εβραίων, αγνοώντας παντελώς τα παλαιστινιακά δικαιώματα στα Ιεροσόλυμα, ήταν ακόμη πιο σοκαριστικές και δεν έχουν ακόμη ανακληθεί. 

Ο παλαιστινιακός λαός περιμένει μια διόρθωση και μια εξήγηση.

Δεν επιθυμούμε να εγκαταλείψουμε τη φιλία μας με την Ελλάδα ή την Κύπρο, ούτε θέλουμε να δούμε την απομάκρυνση από την στρατηγική σχέση που ενώνει τις δύο αυτές χώρες με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. 

Είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία των Ελλήνων και των Κύπριων αισθάνονται το ίδιο για τη σχέση μας.

409338688779

Παραμένουμε πιστοί σε αυτή την κληρονομιά, και δεν αλλάζουμε τις ηθικές μας δεσμεύσεις και αρχές χάριν μιας προσωρινής αλλαγής στα οικονομικά συμφέροντα.


Δεν είμαστε αντίθετοι στο να επιδιώξει η Ελλάδα ή η Κύπρος να αναπτύξουν τα κοινά οικονομικά συμφέροντα τους με το Ισραήλ, αλλά τους καλούμε να παραμείνουν πιστοί στις κοινές μας αρχές. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι αρχές είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι πάνω στους οποίους κτίζονται και στηρίζονται η ειρήνη, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η οικονομική ευημερία, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.


Θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρά όσα καταγγέλλονται και τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρουν άμεσα θέση. 


Αυτά είναι αδιανόητα λάθη όμως μπορούν να διορθωθούν , ελπίζουμε μόνο να μην είναι θεσμικές απόψεις γιατί τότε έχουμε μπει σε νέους επικίνδυνους και αβέβαιους δρόμους και θα πληρώσουμε μεγάλο το τίμημα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: