Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ισχυρή Συμμαχία… Συμφωνία Τσίπρα Νετανιάχου Αναστασιάδη: Αγωγός Φυσικού Αερίου Δια Μέσου της Ελλάδας

Τριμερής Σύνοδος, Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΣ… Τη διακήρυξη της Λευκωσίας υιοθέτησαν Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου

Ιστορική χαρακτηρίστηκε από τους Αναστασιάδη, Νετανιάχου, Τσίπρα, η πρώτη σε επίπεδο αρχηγών κρατών Τριμερής Σύνοδος, Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στη Λευκωσία.

Η αξιοποίηση κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου Κύπρου – Ισραήλ και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας, τέθηκε ψηλά στους στόχους της Τριμερούς.

Oι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία τριμερούς επιτροπής για προώθηση των κοινών θεμάτων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ. 
Υπέγραψαν επίσης συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.
Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου υιοθέτησαν τη διακήρυξη της Λευκωσίας και προχώρησαν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: