Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Το «βαπόρι από την Τουρκία πιάστηκε στην Σουηδία» γεμάτο με εκρηκτικά και ρουκέτες για την Μέση Ανατολή

n_94386_1B
Ένα ύποπτο πλοίο Τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο σύμφωνα  με πληροφορίες, είναι κατάφορτο  με εκρηκτικά και ρουκέτες , κρατείται από τις σουηδικές αρχές , αναφέρει ***ευρωπαϊκό ΜΜΕ .

Οι συνθήκες στο εσωτερικό του πλοίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές , αλλά η  Ένωση Σουηδών ναυτικών έγινε αποδέκτης περιστατικού κατά το οποίο ,  ένα μέλος του πληρώματος ήταν άρρωστο, αλλά στον  ασθενή ναυτικό  δεν δόθηκε άδεια να επισκεφθεί τοπικό γιατρό.

Τα σουηδικά ΜΜΕ δημοσίευσαν  ότι το πλοίο  μεταφέρει ρουκέτες και εκρηκτικά  για την Μέση Ανατολή. Για αυτό και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας το δέσμευσαν στο λιμάνι. Το πλοίο έχει σημαία Παναμά και ονομάζεται  «Whiskey Trio», και ανήκει  σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων  με την επωνυμία «Trio Shipping».

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP πραγματοποίησε συνέντευξη με τον Thomas Åström, ένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Μεταφορών της Σουηδίας,  ο οποίος είπε ότι οι αρχές απαγορεύουν τον απόπλου του  πλοίου από το λιμάνι, «κυρίως για λόγους ασφάλειας, αλλά και λόγω των συνθηκών εργασίας του πληρώματος.»

Η σουηδική συνδικαλιστική οργάνωση λιμενεργατών , η οποία επιθεώρησε το «Whiskey Trio» , ανακοίνωσε ότι είναι «ένα σκουριασμένο πλοίο» με μισθούς φτώχειας, φορτωμένο με πυραύλους και εκρηκτικά.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP είναι σε επαφή με την σουηδική αρχή μεταφορών για να μάθει  για την αποστολή του πλοίου , αλλά οι Σουηδοί αξιωματούχοι τηρούν σιγή «ιχθύος» για το θέμα αυτό.

Ωστόσο, είπαν ότι ανακάλυψαν πολλαπλές παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας, ιδίως στους τομείς της πυρασφάλειας,  της ασφάλειας αλλά και του εξοπλισμού διάσωσης.

Ο γενικός Επιθεωρητής της Ένωσης Göran Larsson, ο οποίος είχε επισκεφθεί το πλοίο, δήλωσε σε σουηδική εφημερίδα ότι ήταν σοκαρισμένος με αυτό που διαπίστωσε  όταν επιθεώρησε το πλοίο.

«Όταν ήρθαμε,  το πλήρωμα έτρωγε  πρωινό.
Έτρωγαν παλιό  ξερό ψωμί τοστ, ελιές και τσάι.
Ήταν φρικτό θέαμα », είπε.

«Ανησυχούμε, διότι το πλοίο ήταν φορτωμένο  με πυραύλους και εκρηκτικά και  δεν επιτρέπεται να αποπλεύσει.
Ήμαστε σε  θέση να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αλλιώς δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί.

Ίσως θα είχε  ανατιναχθεί  στην μέση της θάλασσας» , δήλωσε ο αξιωματούχος της Ένωσης και πρόσθεσε ότι ο τελικός προορισμός του πλοίου ήταν η Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με άρθρο μας  στο pentapostagma.gr, με τίτλο *** («Σπόνσορας» της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, η Τουρκία;), είχαμε επισημάνει από  τον Νοέμβριο ότι  ένα  μεγάλο φορτίο από την Τουρκία με επαναληπτικές καραμπίνες τις γνωστές ( χράπα –χρούπα)  χωρίς άδεια μεταφοράς  κατασχέθηκε   από την ιταλική αστυνομία στο λιμάνι της Τεργέστης.

Η Τουρκία διεξάγει εμπόριο όπλων με σκοπό την ενίσχυση των τζιχαντιστών στην Συρία . Αυτό είναι γνωστό , το ζήτημα είναι εάν αυτό το εμπόριο «επεκτείνεται» και στην Ευρώπη , και ειδικά κατά  Δυτικά Βαλκάνια μεριά. Η  Σουηδία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Άγκυρα και ενδεχομένως να «αποσιωπήσει/αλλοιώσει» το σοβαρό περιστατικό.
Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: