«Ο πόλεμος της Κριμαίας ήταν μία από τις πιο παράλογες συγκρούσεις στη σύγχρονη ιστορία» σύμφωνα με την γεωπολιτικό εμπειρογνώμονα F. William Engdahl.
Ωστόσο, η κλιμάκωση της σύγκρουσης που υποκινείται από την Τουρκία του νέο-σουλτάνου, Ρετζέπ Ερντογάν, προκαλώντας τη Ρωσία ξανά και ξανά, είναι κάτι περισσότερο από μια φάρσα, είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την παρατήρηση του Μαρξ σχετικά με το πώς οι τραγωδίες επαναλαμβάνονται.
«Σαν να μην ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τον ανδρισμό του από την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στον εναέριο χώρο της Συρίας, μια πράξη πολέμου από μια χώρα του ΝΑΤΟ, και τη δολοφονία του Ρώσου Πιλότου, χρησιμοποιώντας τους Τούρκους Τρομοκράτες Γκρίζους Λύκους, κατά παράβαση κάθε παραίνεσης των πολιτισμένων εθνών, τώρα ο Ερντογάν έχει τεθεί ανοιχτά επικεφαλής ανακατεύοντας τη διαμάχη στη ρωσική περιοχή της Κριμαίας», αναφέρει ο F. William Engdahl.
Ο εμπειρογνώμονας απεικονίζει την παραπάνω δήλωση με την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου ηγέτη με τους «δύο διοργανωτές των πρόσφατων εμπάργκο εναντίον των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν επιβληθεί εναντίον των πολιτών της Ρωσικής Κριμαίας».
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ο Ερντογάν επίσης προωθεί «την αποστολή των υπερ-δεξιών εθνικιστών τρομοκρατών Γκρίζων Λύκων στην Ουκρανία ώστε να συνεργαστούν με τους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα τρομοκράτες μουσουλμάνους Τατάρους της Κριμαίας».
Ο ειδικός προειδοποιεί ότι «οι φιλοδοξίες του Ερντογάν δεν είναι μικρές.
Αν είναι αρκετά τρελός για να συνεχίσει, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι, με την υποστήριξη των δισεκατομμυρίων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, τις εμμονές του για τη δημιουργία ενός νέου οθωμανικού σουλτανάτου, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο».
Ο William Engdahl, στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι, εάν προχωρήσει, η νέα σύγκρουση θα είναι περισσότερο από μια φάρσα από μια τραγωδία, αναφερόμενος στην πρώτη γραμμή ενός δοκιμίου που έγραψε ο Καρλ Μαρξ το 1852.
Περιγράφοντας τη Γαλλία της εποχής του Ναπολέοντα ΙΙΙ, ο Μαρξ, αναφέρεται αντίστοιχα στο Ναπολέοντα Ι και στον ανιψιό του Λουί Ναπολέοντα (Ναπολέων ΙΙΙ).
«Ο Χέγκελ παρατηρεί κάπου ότι όλα τα μεγάλα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα μοιάζουν, να το πω έτσι, δύο φορές», έγραψε ο Μαρξ στο δοκίμιό του.
«Ξέχασε να προσθέσει:. Την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη φορά ως φάρσα»
Ο F/ William Engdahl επανέλαβε τα λόγια του, προσθέτοντας ότι «αυτή την τρίτη φορά, είναι ο Ερντογάν, όχι σαν τον Ναπολέοντα ΙΙΙ, αλλά ως σαν τον Monty Python και το Άγιο Δισκοπότηρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου