Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΝΑΤΟ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Δεν θα σας υποστηρίξουμε σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ρωσία! (Βίντεο)

0A1B384A00000514-0-image-a-2_1455973338676
Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση να μην υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που οι θερμές σχέσεις της με τη Ρωσία μετατραπούν σεένοπλη σύγκρουση.


Σύμφωνα με την Dailymail που επικαλείται γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα έχει ζητήσει μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με τους διεθνείς συμμάχους της, επιμένοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος στη χώρα.

Αλλά η Ρωσία, η οποία επιχειρεί αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστικών και τρομοκρατικών ομάδων στην Συρία υποστηρίζοντας τον σύμμαχο τους Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχει εκφράσει την αντίθεσή της για την επιχείρηση. 

Επίσης, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει βομβαρδισμό των κουρδικών δυνάμεων στη βόρειο Συρία – αλλά απορρίφθηκε.

Ρωσικό βομβαρδιστικό χτυπάει το Χαλέπι με βόμβες διασποράς
Το σχέδιο της Τουρκίας βασίστηκε στην υπόθεση ότι, σε περίπτωση σύγκρουσης, η χώρα θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, η ρήτρα συλλογικής άμυνας, εάν οποιοδήποτε κράτος μέλος δέχεται επίθεση.

Αλλά υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δήλωσε στο γερμανικό περιοδικόDer Spiegel ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίζει στο ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να σύρεται σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας», είπε. 

Ο Άσελμπορν τόνισε, επίσης, ότι μπορεί να γίνει επίκληση του άρθρου 5 μόνον όταν ένα κράτος μέλος δέχεται σαφώς επίθεση.

Ένας Γερμανός διπλωμάτης επανέλαβε τη στάση Άσελμπορν και είπε: «Εμείς δεν πρόκειται να πληρώσουμε το τίμημα για έναν πόλεμο που ξεκίνησε από τους Τούρκους».

Την Παρασκευή, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσίζ Χολάντε είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει την σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών και δήλωσε «υπάρχει κίνδυνος πολέμου μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», σε συνέντευξή του στο France Inter.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: