Ενώπιον ενός πολιτικού και διπλωματικού θρίλερ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με αιχμή του οκτώ Τούρκους που την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζητούν πολιτικό άσυλο.
Και αυτό γιατί οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην γειτονική χώρα, με την εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τις αποστάσεις που τηρεί η Ευρώπη από τις πρακτικές Ερντογάν περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Ο άγνωστος διάλογος Ερντογάν – Τσίπρα
«Αν δεν μας τους δώσετε πίσω, θα φύγουν και άλλοι πραξικοπηματίες και θα έρθουν σε εσάς» φέρεται – σύμφωνα με τη RealNews- να προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ο «σουλτάνος», κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου της 16ης Ιουλίου.
«Εύχομαι τις ημέρες που εκδικάζεται η υπόθεση να μην ισχύει η θανατική ποινή στη χώρα σας.
Εάν επιβληθεί η θανατική ποινή, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή» ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού.
«Πιστεύω ότι αποτελεί ηθικό δικαίωμα το αίτημά σας να δικαστούν οι πραξικοπηματίες στη χώρα σας» φέρεται να είχε πει προηγουμένως.
«Στη χώρα μας αποφασίζει, όμως, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Πιστεύω πως θα αξιολογήσει πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα και δεν θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο».
Εσωκομματικές αντιδράσεις
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στον εξής γρίφο: θα προτιμήσει να διασφαλίσει το κύρος της χώρας και να διακινδυνέψει μια κρίση με το καθεστώς Ερντογάν ή θα ρισκάρει επιλέγοντας την έκδοσή τους αψηφώντας τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις που τον καλούν να μη απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς.
Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι η έκδοση ή μη των 8 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη «θερμοκρασία» στο Αιγαίο και στη Θράκη τις επόμενες εβδομάδες.
Τα βήματα για την έκδοση
1. Εφόσον υποβληθεί αίτημα από τις τουρκικές Αρχές, το οποίο θα αναφέρει σαφώς τα αδικήματα που έχουν διαπράξει οι «8″, η υπόθεση θα εξεταστεί από το Εφετείο.
2. Οι δικαστές αρχικώς θα κρίνουν εάν συντρέχει το «διπλό αξιόποινο», εάν δηλαδή το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοση είναι τιμωρητέο από το ποινικό δίκαιο και των δύο χωρών
3. Στη συνέχεια θα εξεταστούν εάν σε περίπτωση έκδοσης συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή των «8″.
Στη χώρα μας δεν ισχύει η θανατική ποινή, ενώ δεσμεύεται και από τις Διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει.
Αυτές αναφέρουν ρητώς ότι ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του εγκλήματος, δεν μπορεί να εκδοθεί κάποιος σε μια χώρα που επιβάλλει τη θανατική ποινή.
4. Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και «ανάψει» το πράσινο φως για την έκδοσή τους, τότε οι αιτούντες άσυλο έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο
5. Εφόσον και το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνήσει με την έκδοση, τότε τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου