Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Αδιάφορος ο Ερντογάν για τις επικρίσεις της ΕΕ στις μαζικές εκκαθαρίσεις

x625_74DF73E6-9224-22DE-1415-D3CB36DCB454.jpeg.pagespeed.ic.BXqATKr9XY
Αδιάφορος για την κριτική που του ασκούνται από διάφορες Ευρωπαικές χώρες σχετικά με τις μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό και το δημόσιο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε γαλλικό κανάλι.


Αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι "δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο δίκτυο France 24 και προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η αντεπίθεση κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Ερντογάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι "φυλακίζει το μέλλον" της Τουρκίας.

Συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη
Στο μεταξύ συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κι ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση.

Το προσκλητήριο για συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό). Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ, ισλαμοσυντηρητικό) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε αυτό το κάλεσμα.

Τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί: η Τουρκία, όπου κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, αύξησε σε 30 ημέρες τη μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης και διέλυσε περισσότερα από 2.000 ιδρύματα και θεσμούς, μεταξύ των οποίων, η προεδρική φρουρά.

Ο πρώτος αντίκτυπος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αναφέρεται επίσημα: αύξηση έως 30 ημέρες της προσωρινής κράτησης από τέσσερις που ήταν, ισόβια διαγραφή των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν... και χθες βράδυ, ένας αξιωματούχος ανακοίνωσε τη σύλληψη του Χαΐλς Χαντσί, ο οποίος χαρακτηρίζεται το "δεξί χέρι" του Γκιουλέν.

Έκλεισαν 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα... Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε τη βούλησή του να ξεριζώσει αυτόν τον "ιό", τον "καρκίνο" που θα μπορούσε να γίνει "μεταστατικός" στους κόλπους των ιδρυμάτων και των θεσμών.

Βέβαια, η δικαιοσύνη ανακοίνωσε την αποφυλάκιση 1.200 στρατιωτικών, μια πρωτοφανής απόφαση απελευθέρωσης μετά την έναρξη των μαζικών εκκαθαρίσεων που άρχισαν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που στοίχισε τη ζωή 270 ανθρώπων, μεταξύ τους 24 στασιαστές, 179 πολίτες, 62 αστυνομικοί και πέντε στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Ερντογάν.

Αλλά το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε στην τηλεόραση τη διάλυση της προεδρικής φρουράς που "δεν έχει λόγο να υπάρχει". Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: