Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ένοπλες Δυνάμεις ΑΣΤΡΑΠΗ! Τα συμπεράσματα του ΓΕΕΘΑ για την αντίδραση στην τουρκική κρίση

enoples_dynameis-660x330
“Προσοχή δεν πρόκειται για γυμνάσιο”!


Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα από ανίκανες να τις προστατεύσουν κυβερνήσεις.
Ειδικά σ΄ ότι αφορά στο προσωπικό τους,οι κυβερνήσεις της κρίσης το έχουν εγκαταλείψει κυριολεκτικά στην τύχη του.

Αυτό το ταλαιπωρημένο από τις περικοπές και την απαξίωση προσωπικό έδωσε ηχηρή απάντηση με τον τρόπο που λειτούργησε τις κρίσιμες ώρες που η Τουρκία βρισκόταν σε κατάσταση χάους και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τι μέρα θα ξημέρωνε.

Η ελληνική στρατιωτική μηχανή “κάλυψε” τα όποια προβλήματα έχει λόγω των περικοπών κι αυτό πρέπει να αποδοθεί ολοκληρωτικά στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Πικρή η επιβεβαίωση για όλους αυτούς που έσπευσαν μέσα στη νύχτα να “οπλίσουν” την χώρα έναντι πιθανής απειλής.
Πικρά τα μπράβο,τα χειροκροτήματα και το ευχαριστήριο σήμα του Α/ΓΕΕΘΑ για τον τρόπο αντίδρασής τους.

Γιατί την ίδια ώρα που τους επιβραβεύουμε στα λόγια,στην πράξη   ακριβοπληρωμένοι γραφειοκράτες που είναι αμφίβολο αν έχουν κάνει τη θητεία τους ,επεξεργάζονται σχέδια νέων μειώσεων των μισθών τους!

Ποια είναι τα συμπεράσματα από τον τρόπο αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων στην κρίση της Τουρκίας;

Μετά από μία εβδομάδα οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έχουν καταλήξει σε πολύ θετικά συμπεράσματα τα οποία συνοπτικά είναι:

•Αναμφίβολα οι πρόσφατες εξελίξεις στην γείτονα με το αποτυχημένο πραξικόπημα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν αποτέλεσαν και μία εξαιρετική, πραγματική, αφορμή ελέγχου της λειτουργίας των ελληνικών αντανακλαστικών στο πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο, κυρίως σε σχέση με την εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. 

•Αυτό που καταγράφεται με σαφήνεια πλέον είναι ότι πέραν της συνεκτικής αντιμετώπισης στο πολιτικό επίπεδο των αρμοδίων φορέων ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, μιας όλως απρόβλεπτης κρίσης στην Τουρκία, υπήρξε λίαν ικανοποιητική και η αντίδραση στο επιχειρησιακό επίπεδο, από την άποψη της ετοιμότητας του συνόλου πλέγματος του ΓΕΕΘΑ και των επιτελείων και των μαχίμων μονάδων και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

•Επιτεύχθηκαν χρόνοι ετοιμότητας μικρότεροι από αυτούς που προβλέπονται, μεσούσης μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτοί που έπρεπε, πήγαν εκεί που έπρεπε, γρήγορα και εκτέλεσαν το έργο τους αποτελεσματικά. Ενώ επικράτησε απόλυτη σύνεση και ψυχραιμία, το προσωπικό ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση με βάση και τη σοβαρότητα του συμβάντος που εξελισσόταν.

•Γεγονός που συνέβαλε καταλυτικά αποτελεί και η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ. Η χωροταξική ενοποίηση των κλαδικών κέντρων επιχειρήσεων στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, διαδικασία η οποία ευρίσκεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016, μετά από οδηγίες του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, αποδείχτηκε κρίσιμος παράγων ταχείας διεκπεραίωσης των εντολών με σύντμηση νεκρών χρόνων. Όλα έγιναν πολύ σύντομα και σωστά.

•Η ετοιμότητα και ικανότητα αντίδρασης επαληθεύτηκε την επόμενη ημέρα, το προηγούμενο Σάββατο, με το περιστατικό της προσγείωσης του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη.
Και πάλι οι αρμόδιες αρχές, το ΥΠΕΘΑ, το ΥΠΕΞ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΓΕΕΘΑ κινήθηκαν άμεσα και αντιμετώπισαν επιτυχώς μία πρωτόγνωρη κατάσταση.


•Οι ελληνικές ΕΔ παραμένουν σε συνεχή επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο αφού οι συνέπειες της καταστολής της απόπειρας του πραξικοπήματος δεν είναι ακόμη ευδιάκριτες. Η έντονη φημολογία περί διαφυγής εμπλεκομένων στο πραξικόπημα στρατιωτικών στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει μία ακόμη απαίτηση πληρέστερης φύλαξης των ανατολικών συνόρων της χώρας με την βέλτιστη δυνατή χρήση όλων των διατιθέμενων μέσων και των 3 Κλάδων σε συνεργασία και με το ΛΣ και την ΕΛΑΣ.

•Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη Τετάρτη ήρθαν στο φως πληροφορίες περί απόπειρας διαφυγής στη Σύμη ομάδας των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, που μάλιστα είχαν εμπλακεί στην απόπειρα κατά του ίδιου του Ερντογάν. Ανεξάρτητα από την επιβεβαίωση ή μη της πληροφορίας και πάλι στήθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΛΣ, άμεσα επιχείρηση έρευνας και επιτήρησης που κάλυψε όλα τα ενδεχόμενα.

• Η κατάσταση στην Τουρκία απέχει πολύ από τη σταθερότητα και επομένως όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να εξεταστούν.
Οι εξαγγελίες Ερντογάν, η στάση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητάς εν γένει, δημιουργούν δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν ενδελεχώς και να βγουν συμπεράσματα για το πώς πρέπει να κινηθούμε στο άμεσο μέλλον.

•Σε κάθε περίπτωση, η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων αποτελούν και τον καλύτερο ενδείκτη εξαγωγής αντικειμενικών συμπερασμάτων αναφορικά με την ικανότητα ανάληψης αποστολών και εφαρμογής της υφιστάμενης επιχειρησιακής σχεδίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: