Το αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του υποστηρίζει ότι ο τουρκικός στρατός αποδυναμώνεται και γράφει ότι “θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Αυτά είναι χρόνια που δεν έχει στη διάθεσή της η Τουρκία.
Η αστάθεια στην περιοχή βαθαίνει και η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να περιοριστεί αυτό το χάος”.
Το Stratfor στην ανάλυσή του επισημαίνει ότι μπορεί το πραξικόπημα να απέτυχε, οι «μετασεισμικές δονήσεις» του όμως μπορεί να παραλύσουν την Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
“ Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του από καιρό έχουν γίνει παρανοϊκοί με το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος με την Τουρκία να έχει ζήσει τέσσερα από το 1960”,γράφει το Stratfor και προσθέτει:
“Ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει μια γρήγορη και βίαιη καταστολή, που θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε επιχείρηση εκκαθάρισης. Έχει ξανασυμβεί. Η αποκάλυψη της «Επιχείρησης Βαριοπούλα»,οδήγησε σε παρόμοια καταστολή. Η κυβέρνηση τότε συνέλαβε περίπου 400 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων και απόστρατους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα. Αν και οι περισσότεροι αθώωθηκαν, οι πολύχρονες δικαστικές διαμάχες διάβρωσαν την εμπιστοσύνη του τουρκικού στρατού και αποδυνάμωσαν τη μαχητική αποτελεσματικότητά του.
Οι εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του στρατού. Θα διαβρώσουν το ηθικό του και θα μειώσουν τη μαχητική συνοχή του.
Η σύλληψη και φυλάκιση αξιωματικών που ήταν επικεφαλείς σχηματισμών καθώς και στελεχών εφοδιασμού θα αυξήσουν ανοργανωσιά και θα προκαλέσουν αναστάτωση.
Θα υπάρξει σύγχυση με τα προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς θα αναβληθούν ή θα ακυρωθούν ασκήσεις ρουτίνας.
Η δυσπιστία θα εξαπλωθεί.
Ο σχεδιασμός στρατιωτικών επιχειρήσεων θα γίνει πιο δύσκολος καθώς η κυβέρνηση θα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις στις δομές διοίκησης και ελέγχου.
Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να βελτιώσει κάποια από αυτά τα προβλήματα, επαναφέροντας στρατιωτικό προσωπικό που προηγουμένως είχε εκδιωχθεί από τους Γκιουλενιστές, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε χειρότερη στιγμή.
Ο τουρκικός στρατός έχει εμπλακεί σε μάχες κατά του PKK και έχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ.
Ένας στρατός που θα είναι αποδυναμωμένος στον απόηχο ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος θα δώσει στην Άγκυρα λιγότερα «εργαλεία» για να χειριστεί τις προκλήσεις.
Η πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία γίνεται τώρα πολύ επικίνδυνη. Αυτό ισχύει και για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο Ιράκ. Πλήγμα μπορεί να δεχθούν και οι επιχειρήσεις κατά του PKK, αν και είναι απίθανο να σταματήσουν τελείως.
Η έλλειψη συνοχής στον τουρκικό στρατό θα περιπλέξει επίσης τις προσπάθειες άλλων δυνάμεων στην περιφέρεια.
Οι αμερικανικές προσπάθειες για καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Τουρκία, η οποία αποτελεί τη βάση για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Η Ουάσινγκτον βασίζεται επίσης στην Τουρκία για να αποκόψει τις γραμμές εφοδιασμού προς το Ισλαμικό Κράτος.
Με την προσοχή της Άγκυρας να βρίσκεται αλλού, ενδέχεται να μειωθεί και η στήριξη που παρέχει στους «αντιπροσώπους» της στη Συρία, κάτι που θα αποδυνάμωνε το ήδη πιεσμένο κίνημα των ανταρτών στη χώρα.
Για τις Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας στη Συρία, η εσωτερική διαμάχη στην Τουρκία μπορεί να προσφέρει ένα «άνοιγμα» για επέκταση και σύνδεση των θυλάκων των εδαφών που ελέγχονται από Κούρδους.
Ο τουρκικός στρατός εμφανίζεται στα «χαρτιά»,ως ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή.
Όμως το χαμηλό ηθικό και η δυσαρέσκεια συχνά αποκαλύπτουν τις ρωγμές στην ισχύ του .
Αυτές οι αδυναμίες καλύπτονται από τον τεράστιο αριθμό των στρατιωτών και του σύγχρονου εξοπλισμού τους και γίνονται εμφανείς μόνο κατά τη διάρκεια ανταρσιών και πραξικοπημάτων.
Ο τουρκικός στρατός θα χρειαστεί τώρα να κοιτάξει στο εσωτερικό του για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος -αλλά και την απειλή που συνιστά για το κυβερνών κόμμα αυτό το πραξικόπημα. Θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι χρόνια που δεν έχει στη διάθεσή της η Τουρκία.
Η αστάθεια στην περιοχή βαθαίνει και η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να περιοριστεί αυτό το χάος”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου