Όλα τα μήκη και πλάτη της Τουρκίας σαρώνουν οι κυβερνητικές Αρχές για τον εντοπισμό των ανθρώπων που κίνησαν τα νήματα στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Οι συλλήψεις αγγίζουν τις 11.000 μεταξύ των οποίων βρίσκονται στελέχη τραπεζών και επιχειρηματίες αλλά και αξιωματικοί της «αυλής» του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πάλαι ποτέ στενός σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου, ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, παραμένει πρώτος στη λίστα των καταζητούμενων και χαρακτηρίζεται ως ο «μεγάλος αδερφός» όλων όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.
Παραθέτοντας τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Γκιουλέν, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί έχουν ήδη ομολογήσει πως είναι μέλη του κινήματος του. Επιπλέον, τα μακροσκελή ρεπορτάζ για τον ρόλο του πρώην αστυνομικού διοικητή της Κωνσταντινούπολης, Μιθάτ Αϊνιτσί ,ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του το 2015 για στενούς δεσμούς με τον ιεροκήρυκα.
Το βράδυ του πραξικοπήματος, όμως, ο Αϊνιτσί,βρέθηκε να οδηγεί ένα από τα τανκς που βγήκαν στους δρόμους.
Το παζλ της ενοχοποίησης συμπληρώνει το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αντάλλαξαν οι πραξικοποιηματίες.
Σε πολλά από αυτά υπάρχει η προσφώνηση «αδερφέ», η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ακολούθους του Γκιουλέν.
«Εκρίζωση του… ιού»
Για τους υποστηρικτές του Ερντογάν τα στοιχεία αυτά είναι αδιάσειστα και αποτελούν οδηγό για την «εκρίζωση του..ιού του Γκιουλέν από τους θεσμούς του κράτους»,όπως υποσχέθηκε ο σουλτάνος.
Πλέον στην Τουρκία το κίνημα του Γκιουλέν δεν αναφέρεται καν με το όνομα του «Χιζμέτ» (σημαίνει «υπηρεσία») αλλά με ένα μακροσκελή τίτλο » Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλενιστών – Δομή Παράλληλου Κράτους» ενώ τα μέλη θεωρούνται κοινοί τρομοκράτες και προδότες της χώρας.
Ο Γκιουλέν εγκατέλειψε την Τουρκία το 1997 για να αποφύγει διώξεις εναντίον του από το καθεστώς του πρώην ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.
Όταν ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, ο πολιτικοθρησκευτικός ηγέτης θεωρείτο μέντορας του και τα επόμενα χρόνια αναλυτές έγραφαν ότι χτίζουν χέρι με χέρι τη νέα τουρκική τάξη πραγμάτων μειώνοντας την επιρροή των στρατηγών.
Το 2010, ο πρώην ιμάμης εξέφρασε έντονα την αντίθεση του με τους χειρισμούς του Τούρκου προέδρου κατά την κρίση που ξέσπασε μετά την κατάληψη σκάφους που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από Ισραηλινούς.
Η ρήξη που προκλήθηκε εξελίχθηκε σε μια σφοδρή σύγκρουση το 2013, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες διώξεις από την Άγκυρα και κλιμακώθηκε σταδιακά, μέχρι να φτάσει στο αποκορυφωμά της το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου.
Ακόμη και αν δεν ευσταθούν οι κατηγορίες που αποδίδουν στον Γκιουλέν είναι αλήθεια ότι ο 75χρονος ελέγχει ένα διεθνές δίκτυο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων . Το 2009 υπολογιζόταν ότι περίπου 2 εκατομμύρια μαθητές φοιτούσαν σε 300 ιδρύματα του Γκιουλέν στην Τουρκία και σε 800 ακόμη, σε άλλες 90 χώρες του κόσμου.
πηγή:realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου