Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

«Καλορίζικα» και τα νέα προαπαιτούμενα! Τα πέρασαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ από τη Βουλή

vouli-%cf%80%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι δανειστές ως προϋπόθεση εκταμίευσης της δόσης, έγινε δεκτό κατ’ άρθρο και κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. 


Χαμός στην αίθουσα με συγκρούσεις, φωνές και αντεγκλήσεις.

Με τα μάτια στραμμένα, πλέον, στη σύγκρουση κορυφής κατά την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα θέματα Παιδείας, η Βουλή ολοκληρώνοντας μια διήμερη διαδικασία σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων, ψήφισε σήμερα το πολυνομοσχέδιο με πολλά από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Συνολικά το σχέδιο νόμου, και ιδιαίτερα οι διατάξεις επί ασφαλιστικών θεμάτων και για τη μεταφορά στο Υπερταμείο των φορέων ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία με πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίχθηκαν μόνο από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας.

Στη διαδικασία που προηγήθηκε της ονομαστικής ψηφοφορίας, οι μετωπικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δεν είχαν τέλος, με παράπλευρα σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι η εξέλιξη στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, η Τράπεζα Αττικής κ.ά., να αποτελούν σπινθήρες πρόκλησης απανωτών εκρήξεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο βρέθηκε η επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει στο νέο Υπερταμείο Οργανισμούς και ΔΕΚΟ του δημοσίου τομέα, καθώς θεωρήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως ακραία υπαναχώρηση προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας απαντούσαν στις διαρκείς επιθέσεις, άλλοτε υποστηρίζοντας πως η επίμαχη επιλογή δεν συνεπάγεται ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω φορέων του Δημοσίου, και άλλες φορές επιτιθέμενοι στα ΜΜΕ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ συμμετείχαν 293 βουλευτές.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 152 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ καταψήφισαν 141 βουλευτές από Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, καθώς και οι Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας (ασθενής), η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, από τη Ν.Δ. ο πρ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Βασίλης Κικίλιας, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης (απουσιάζει στις ΗΠΑ). Όλοι έστειλαν επιστολή με την ψήφο τους, η οποία δεν προσμετράται.
Τι έγινε νωρίτερα με εικόνα:
Σ.Θεοδωράκης
Γ.Τσιρώνης
Η σύγκρουση Α.Γεωργιάδη-Σπίρτζη
Ε.Τσακαλώτος
Φ.Γεννηματά
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος για το Υπερταμείο
Δ.Κουτσούμπας
Β.Λεβέντης
Γ.Κατρούγκαλος
Η κόντρα Τσακαλώτου-Βαρβιτσιώτη
Χ.Παππάς
Π.Σκουρλέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: