Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γερμανικό αίσχος: Το Βερολίνο τάχθηκε εμμέσως υπέρ μιας πιθανής αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης

schefererdogan
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Σε ανήκουστες δηλώσεις προέβη σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ ο οποίος είπε:

 
«Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.
Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε.

Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.


Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

03s24is
 
Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

 
Το συνέχισαν όμως οι Γερμανοί ακόμα «καλύτερα» όταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ρωτήθηκε για το εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα»
 

Τυπικά η Γερμανία φαίνεται να επιλέγει την μέση οδό επιλέγοντας την μη ανάμειξή της, πρακτικά όμως ενθαρρύνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης αφού δεν λαμβάνει το μέρος της νομιμότητας αλλά αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» ότι η Συνθήκη δεν αποτελεί τελικά και μεγάλο κώλυμα.

 
Το Βερολίνο έδειξε για μια ακόμη φορά αυτό που είναι αποδεδειγμένο ιστορικά πόσο σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και το γεγονός πως ότι και αν γίνεται πατροπαράδοτα πάντα λαμβάνει το μέρος της τουρκικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: