Έρχεται εκτάκτως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σε μια προσπάθεια της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να κατευνάσει το «Θηρίο».


 Και το ερώτημα είναι τι θα παραχωρήσουμε πάλι καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος κάποιου ελληνοτουρκικού επεισοδίου με την Αγκυρα να έχει ξεμείνει από διπλωματικές επιλογές σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Τον κίνδυνο αυτό ήθελε να αποφύγει και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, γι αυτό πήγε στην Αγκυρα για να συναντηθεί με Ερντογάν-Τσαβούσογλου σε μια προσπάθεια να υπάρξουν κάποια κανάλια επικοινωνίας για την «δύσκολη στιγμή».

Αυτή την αποκατάσταση καναλιών επικοινωνίας επεδίωξε ο Ν.Κοτζιάς και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το Φεβρουάριο και συγχρόνως προσκλήθηκε επισήμως στην Ελλάδα ο Ρ.Τ.Ερντογάν.


Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε την πρόταση που του απηύθυνε ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκεφτεί την Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου .
 
Όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου προγραμματίζεται είτε το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είτε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Είναι αυτή καλή εξέλιξη; Και ναι και όχι.
Η Άγκυρα έχει πολύ σκληρή ατζέντα και έχει βάλει πολλά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μόλις χτες, οι Τούρκοι κατηγόρησαν τον ελληνικό στρατό ότι πρόλαβε και αφαίρεσε από το ελικόπτερο Black Hawk που εισήλθε στις 16 Ιουλίου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το σύστημα αναγνώρισης «φίλιου/εχθρού» IFF, και κώδικες του ελικοπτέρου και το σύστημα νυχτερινής όρασης αξίας 20.000 δολαρίων.
 
Με τον Ρ.Τ.Ερντογάν τουλάχιστον πέντε ελληνικές κυβερνήσεις από το 2002 ήλπισαν ότι θα υπάρξει η ευκαιρία συνολικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών. Μέχρι τώρα όλες αυτές οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν…

Ασκείται πίεση στην ελληνική πλευρά για τις 995 αιτήσεις ασύλου από τούρκους που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς ως συνεργάτες του Φ.Γκιουλέν, δημοσίως τέθηκε από τον Μ.Τσαβούσογλου ζήτημα περιορισμού της δράσης του PKK στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως εκφράσθηκε ικανοποίηση για τη συνεργασία στις περιπτώσεις μελών της ακροαριστερής και χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατικής οργάνωσής DHKP-C.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την πορεία κατασκευής του τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο ήδη από το 2004 έχει πάρει ως «προσωπική υπόθεση».
 
 
Στο ζήτημα της Θράκης, όπως αναμενόταν, τέθηκε με διαφορετικούς τρόπους η ατζέντα, με προτεραιότητα το εκπαιδευτικό, το οποίο σαφώς και είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς σε αυτό θα κριθεί εάν θα δοθεί η ευκαιρία στους συγκεκριμένου κύκλους στη Θράκη να πετύχουν τον έλεγχο της μειονότητας και την καλλιέργεια του τουρκισμού και στην νέα γενιά.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική κυβέρνηση (ο πρωθυπουργός B. Yıldırım, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός M. Τσαβούσογλου είχαν προσκαλέσει στα μέσα Οκτωβρίου στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις όλη την ηγεσία της λεγομένης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης.
Κατά τη συνάντηση του Ν.κοτζιά με τον Μ.Τσαβούσογλου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα διμερή ζητήματα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά, ωστόσο έγινε φανερό ότι τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να υφίστανται.

Η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο και η πρόσκληση του Προέδρου της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου, που μετέφερε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν ο Νίκος Κοτζιάς ήταν οι πρώτες ανακοινώσεις στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών, Κοτζιά και Τσαβούσογλου.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξη τύπου ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στο δείπνο συζήτησαν το Κυπριακό.

«Μαζί με τον Νίκο Κοτζιά διεξήγαμε διαπραγματεύσεις για 11 μέρες στο Κραν Μοντάνα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Από πλευράς Τουρκίας θέλω να πω ότι τόσο η «ΤΔΒΚ» όσο και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας παίξαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο και επιδείξαμε στάση με στόχο τη λύση», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Στο τέλος ποια βήματα θα κάνουμε – άλλωστε συχνά συναντιόμαστε με τον Νίκο Κοτζιά, κάνουμε και ανεπίσημες συναντήσεις- τι θα γίνει και τι βήματα θα κάνουμε και πότε. Τελικά μια λύση στο Κυπριακό είναι για όλους ωφέλιμη». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά.

Για την τουρκική πλευρά ευαίσθητο παραμένει το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε», κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να μην καταστεί βάση ασύλου για τα μέλη του κινήματος Gulen». Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα.

«Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα», επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αναφερόμενος την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κερδισμένη από μια Τουρκία μέλος της ΕΕ. «Το πιστεύουμε και το θέλουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επί του θέματος διγλωσσία και δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ειλικρινή και πάγια στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στα μειονοτικά. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Tούρκος υπουργός λίγο αργότερα επέκρινε τον Νίκο Κοτζιά επειδή αναφέρθηκε σε «μουσουλμανική μειονότητα» και όχι «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί η Τουρκία.

«Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;» διερωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι ο όρος «μουσουλμανική» προβλέφθηκε ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Μ.Τσαβούσογλου, θέλοντας να κάνει αναφορά στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών στάθηκε στο θέμα της μειονότητας λέγοντας ότι οι Τούρκοι μιλάνε για »ρωμαίικη» μειονότητα ενώ ο κ. Κοτζιάς για «μουσουλμανική» και έκανε μια αινιγματική επισήμανση αναφέροντας ότι υπάρχουν και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα και γι’ αυτό πρέπει να αποδεχθούμε ότι η μειονότητα είναι Τούρκοι», ενώ ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ (σ.σ. αυτές που αφορούν τη χρήση του όρου «τουρκικός» στους τίτλους Συλλόγων).

Σε ερώτηση της ΕΡΤ για την ένταση στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός είπε ότι υπάρχει ομοφωνία πως δεν πρέπει να υπάρχει ένταση και πως για την επίτευξη αυτού το σκοπού πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες αλλά και ότι πρέπει από αμφότερες τις πλευρές να αποφεύγονται οι προβοκατόρικές δηλώσεις και πράξεις, και συνέχισε:
«Σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης, με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν.

Ο Νίκος Κοτζιάς μου λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών. Πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν ατυχήματα».
Αρα τι έρχεται να κάνει ο Ερντογάν στην Ελλάδα;
Πρόκειται σαφώς για μια επίσκεψη-φιέστα όπως επί εποχής Καραμανλή με την ανάλογη «βόλτα» στην δυτική Θράκη η οποία «βράζει» από Τούρκους ιμάμηδες και πράκτορες στην προσπάθεια ισλαμοποίησης από την Άγκυρα.
Πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε μια «σουλτανικού» τύπου επίσκεψη στην Σερβία επισκεπτόμενος την περιοχή του Νόβι παζάρ στην οποία διαβούν χιλιάδες Μουσουλμάνοι στους οποίους απευθύνθηκε προσωπικά «πλασάροντας» τον εαυτό του ως «αυτόκλητο τιμωρό» της δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση της οργάνωσης FETO.
Ο αυτόκλητος λοιπόν «τιμωρός» Ερντογάν τόνισε ότι,  θα «δράσει» στο εσωτερικό  κυρίαρχων χωρών  στα Βαλκάνια για το ανελέητο «κυνηγητό» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ενάντια στους Γκιουλενιστές.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να ξεριζώσει από την «ρίζα» την οργάνωση (FETO) από τα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενός μεγάλου πλήθους στην πόλη  Νόβι Παζάρ της Σερβίας.

«Θα ξεριζώσουμε το προδοτικό δίκτυο Feto από τα Βαλκάνια ακριβώς όπως κάναμε στη χώρα μας. Γνωρίζω την καταπολέμηση της οργάνωσης από τον  κ. Βούτσιτς », δήλωσε ο Ερντογάν.
Το ίδιο επιθυμούν οι νεο-οθωμανοί και για την Ελλάδα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ άλλωστε δήλωσε ότι «δεν θέλει να γίνει «η γείτων Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές πραξικοπηματίες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα» ( 995 τον αριθμό, όπως είπε) επαναλαμβάνοντας μάλιστα την απογοήτευση της Τουρκίας για την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους (πρώτους 8) αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο.

Ο κ. Κοτζιάς,  αρκέσθηκε να σημειώσει ότι «η Ελλάδα σέβεται και τιμά την δημοκρατία και τους θεσμούς της, αλλά οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμη και όταν δεν είναι ευχάριστες…»
Θα πρόκειται λοιπόν για ακόμη φιέστα ισλαμικού τύπου του ίδιου του Τούρκου προέδρου προσπαθώντας ο ίδιος να «περάσει» τα δικά του «μηνύματα» στην μουσουλμανική μειονότητα.
Το πιο επικίνδυνο όμως θα είναι οι προκλήσεις λεκτικού τύπου που θα ετοιμάσει να ξεστομίσει ο Ερντογάν ευρισκόμενος εντός ελληνικού εδάφους μιας και αυτό αποτελεί μέρος του οθωμανικού του ταμπεραμέντο .

Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, και οι συνομιλίες που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς επίσης και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον στην προσπάθεια του Τσίπρα να μην βρεθεί στην μέση της σύγκρουσης Τουρκίας –ΗΠΑ.
Αυτό είναι και το διακύβευμα της επίσκεψης του κ. Ν.Κοτζιά μαζί με την διερεύνηση των προθέσεων των Τούρκων έναντι της Ελλάδος.
Μόνο που δεν χρειάζεται να πάει κανείς στην Άγκυρα για να διαπιστώσει ποιες προθέσεις έχουν οι νέο-οθωμανοί.

Δεν έχει παρά να ανοίξει ένα οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας και να διαβάσει τι έχουν κάνει διαχρονικά στον ελληνισμό .
Ο ίδιος άλλωστε ο Ερντογάν πριν ένα χρόνο έκανε λόγο και για «τουρκική» Δυτική Θράκη:
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Τι άλλο να πει για να καταλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί ότι με τέτοιους τύπους το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να …συνομιλούν.