Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Απάντηση στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την Κύπρο

Λίγες μέρες μετά την κυπριακή απόφαση να επεκτείνει τα όρια της ΑΟΖ της και προς τα βόρεια, οι Τούρκοι απαντούν προκλητικά, καθώς εκδόθηκε παράτυπη navtex για ναυτική άσκηση με χρήση πυρών, νότια της Κύπρου και σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από τις ακτές της Αγίας Νάπας.

Σύμφωνα με την ίδια navtex, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ ασκήσεις έχουν εξαγγελθεί και νοτίως της Λέσβου στο τρίγωνο με Χίο και της έναντι τουρκικής ακτής, ένα από τα πιο μεγάλα «ανοίγματα» της ηπειρωτικής Τουρκίας προς το Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, μία δεύτερη άσκηση – έρευνας και διάσωσης  έχει ανακοινωθεί ανατολικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, με τρίτη παράτυπη navtex, η Τουρκία τροποποίησε προσωρινά την ρότα των δύο σεισμογραφικών που επιχειρούν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, των Barbaros και Apollo Moon.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδώσει ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους, με την οποία ενημερώνει για το παράνομο των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Όπως δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, εστιάζονται σε σημεία μεταξύ και νότια της Κρήτης και της Καρπάθου σε περιοχές που επιχειρείται από την Τουρκία να…οροθετηθεί αυθαίρετα και παράνομα το όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με την τουρκική θεώρηση, ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους.

Με την θεωρία αυτή όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, θα πρέπει να διαμοιρασθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου με πλήρη διαγραφή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Οι κινήσεις των Τούρκων μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς σήμερα στην Άγκυρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιούσε επίσημες επαφές, τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του, όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: