Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Σχέδιο Ατσεσον: Τυχαία γλίτωσε το Καστελόριζο από την Τουρκία - Tι αποκαλύπτουν έγγραφα της CIA

Από …συμπτώσεις το Καστελόριζο «γλύτωσε» από την Τουρκία, στην οποία μάλιστα προσφέρονταν οικειοθελώς από την Ελλάδα στο πλαίσιο του παζαριού για το Κυπριακό, βάσει της πρότασης Άτσεσον.


Όπως αποκαλύπτεται σε απόρρητα έγγραφα της CIA που αποχαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα ο Άτσεσον διαπίστωνε ενδιαφέρον των Τούρκων για το Καστελόριζο.

Στο έγγραφο του Αυγούστου του 1964 οι αναλυτές της CIA αφού κάνουν εκτενή παρουσίαση του Καστελόριζου, εκτιμούν ότι η προσφορά του στην Τουρκία από την Ελλάδα «δεν μπορεί να θεωρηθεί γενναιόδωρη αφού δεν έχει αξία».

Ίσως αν το 1964 ήταν γνωστός ο στρατηγικής σημασίας ρόλος του Καστελόριζου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα είχε δεχθεί ασμένως την ελληνική προσφορά και το Καστελόριζο θα είχε περάσει στην τουρκική κυριαρχία ανατρέποντας κρίσιμες ισορροπίες σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα δυο έγγραφα της CIA, το πρώτο αφορά στην παρουσίαση και αποτίμηση των γεωγραφικών, πολιτικών και οικονομικών δεδομένων του Καστελόριζου ώστε να εκτιμηθεί εάν αποτελεί ικανοποιητικό «δώρο» στην Τουρκία και το δεύτερο αποτελεί την καταγραφή της πρότασης Άτσεσον στην υποεπιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου (Vinson)

CIA/RR GB 64-29 – August 1964
CASTELLORIZO(KASTELLORIZON) ISLAND (Turkish –Meis, Italian– Castelrosso, French– Chateau-Rouse)

Το νησί του Καστελόριζου είναι το πιο ανατολικό από τα Δωδεκάνησα αποκτήθηκε από την Ελλάδα από την Ιταλία το 1947.
Βρίσκεται 70 μίλια ανατολικά της Ρόδου και σχεδόν 4 μίλια νοτίως του λιμανιού Andifli στην νότια ακτή της Τουρκίας.
Τα βόρεια και Ανατολικά ακρωτήρια του Καστελόριζου απέχουν λιγότερο από 2 μίλια από τα ακρωτήρια της Ηπειρωτικής Τουρκίας.

Το όνομα του Καστελόριζου αναφέρεται συχνά για ένα σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνουν εκτός του Καστελόριζου και τα ακόλουθα μικρά νησιά:

Νήσος Άγιος Γεώργιος 3 μίλια δυτικά από το Καστελόριζο
Gurmenli Adasi(Marathi Island) 2-1/4 του μιλίου βορειοανατολικά του Αγίου Γεωργίου ( σ.σ. το νησί έχει περιέλθει στην Τουρκία)
Βράχοι Βουτζάκι , ¾ του μιλίου νότια -νοτιοανατολικά του Μαράθι

Νήσος Υψηλή (Στρογγυλή) 2-1/4 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στην ίδια απόσταση δυτικά-νοτιοδυτικά του Tugh Burnu(Ulu Burun) που είναι το νοτιότερο μέρος της Τουρκίας και σχηματίζει την ανατολική πλευρά του Κόλπου του Καστελόριζου.
Οι νησίδες μεταξύ του νησιού και της ακτής είναι Τουρκικές.”

Στο Έγγραφο της CIA περιγράφεται αναλυτικά η μορφολογία του εδάφους ,τα πληθυσμιακά στοιχεία , οι κλιματικές συνθήκες του νησιού οι παραγωγικές δυνατότητες του. Η ελληνικότητα του νησιού επιβεβαιώνεται από τις αναφορές που υπάρχουν στην ιστορία του νησιού .

«..Το νησί είναι βραχώδες και άγονο με σκληρό ασβεστόλιθο .,περιγράφονται οι απόκρημνες ακτές και προστίθεται ότι έχει τυπικό Μεσογειακό κλίμα και το νησί δεν διαθέτει πηγές η ποτάμια .σε περιόδους ξηρασίας τροφοδοτείσαι με νερό και με βάρκες από τις πήγες στην απέναντι τουρκική ακτή.

Αφού αναλύεται η ιστορία του νησιού ,γίνεται αναφορά στον πληθυσμό με την επισήμανση ότι είναι Έλληνες αλλά ο πληθυσμός μειώθηκε λόγω της μετανάστευσης με τον αριθμό των κάτοικων να πέφτει σε 2,218 το 1937 και σε 574 το 1960 ,ενώ 8000 περίπου έχουν μεταναστεύσει στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Αίγυπτο στην Νοτιά Αφρική ,την Αυστραλία και στις ΗΠΑ.

Γινεται επίσης ειδική αναφορά στην παρουσία στην Υψηλή του μοναδικού κατοίκου του νησιού του φύλακα του φάρου.
«Σύνοψη και Συμπέρασμα

Μια προσφορά του Καστελόριζου στην Τουρκία από την Ελλάδα, δεν θα θεωρηθεί πολύ γενναιόδωρη. Το νησί είναι γενικά άγονο, δεν έχει αξιοσημείωτη γεωργία η βιομηχανία και έχει έναν φθίνοντα πληθυσμό Διαθέτει ένα μικρό προστατευμένο λιμάνι αλλά δεν είναι εξοπλισμένο με μονάδες επισκευής πλοίων η χώρους αποθήκευσης.

Το Καστελόριζο δεν είναι κατάλληλο για αεροπορικές εγκαταστάσεις.»
«DRAFT DCI Breifing for Vinson Subcommittee Κύπρος

Ι. Στην Κύπρο η εικόνα έχει αλλάξει δραστικά από τις αρχές Ιουνίου όταν μια τουρκική εισβολή αποφεύχθηκε οριακά.

Α. Οι Έλληνες που έδειξαν να αιφνιδιάζονται τον Ιούνιο μεταφέρουν άνδρες και όπλα στην Κύπρο τις τελευταίες έξι εβδομάδες που ξεφορτώνονται νύκτα με μετρά ασφαλείας στην Λεμεσό.

Β. Υπάρχουν 7-8.000 άνδρες στο νησί ,πολλοί εξ αυτών με χαρτιά ελληνοκυπρίων .
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρία συντάγματα πεζικού ,με πρόσθετες μονάδες πυροβολικού και ειδικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Τρόοδος…. C. Ελληνοκυπριακές ανεπίσημες δυνάμεις διάσπαρτες σε όλο το νησί φθάνουν τους 30-35 χιλιάδες και είναι εχθρικές τόσο στις σχέσεις με τις δυνάμεις του ΟΗΕ όσο και με τους Τούρκους.

ΙΙ. Οι Τούρκοι έχουν ανεπίσημους όχι περισσοτέρους από 13.000 και στερούνται μεταφορικών μέσων ,όπλων και εξοπλισμό.

Α. Και οι Τούρκοι διοχετεύουν άνδρες και όπλα στην Κύπρο αλλά δεν συγκρίνονται με αυτά που στέλνουν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν υπάρχουν πιθανότατα περισσότεροι από 1000 Τούρκοι από το όριο των 650 ανδρών που προβλέπει η Συνθήκη . Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δυσκολότερη τώρα η όποια τουρκική παρέμβαση από ότι ηταν τον Ιούνιο. Οι συνομιλίες Άτσεσον στην Γενεύη με εκπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας μετα από παρέμβαση του προέδρου Τζόνσον .

Ο Άτσεσον προσφέρει όχι ένα «αμερικανικό σχέδιο» αλλά προκαταρκτικές προτάσεις. Προβλέπει την δημιουργία τουρκικής βάσης στην Κύπρο μεγάλο βαθμό τοπικής αυτοκυβέρνησης για την τουρκική μειονότητα και διεθνή παρουσία για την διασφάλιση της προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η προτεινόμενη τουρκική βάση θα βρίσκεται στην Καρπασία . Αυτή η βάση θα εξυπηρετεί τόσο την τουρκική εθνική ασφάλεια και σε έκτακτη κατάσταση θα προσφέρει ασφαλή περιοχή για την τουρκοκυπριακή μειονότητα.

Ο Άτσεσον πρότεινε μια επιτροπή του ΟΗΕ που θα εγκατασταθεί στο νησί και θα εγγυάται τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Τουρκοκυπριακής μειονότητας Οι Έλληνες και οι Τούρκοι έδειξαν θέλησή να διαπραγματευθούν στα περισσότερα θέματα αλλά ακόμη οι θέσεις τους απέχουν πολύ.

-Οι Τούρκοι ενώ επιμένουν για κάτι που θα μοιάζει με πλήρη διχοτόμηση , έχουν δείξει ελαστικότητα στις γραμμές συνόρων. Επιμένουν πάντως για το δικαίωμα της Τουρκίας για κυριαρχία σε ένα τμήμα της Κύπρου και ότι αυτή η περιοχή πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να ανταποκρίνεται στις ς ανάγκες κύρους και ασφάλειας της Τουρκίας.

Για λόγους στρατιωτικών αναγκών ,απαιτούν κάθε πρόταση για την Βάση να περιλαμβάνει όλη την Καρπασία και μια σημαντική λωρίδα γης κατά μήκος της βορειοανατολικής πτέρυγας του νησιού…

Οι Τούρκοι έδειξαν κάποιο προκαταρκτικό ενδιαφέρον για την ελληνική προσφορά του μικρού νησιού του Καστελόριζου ακριβώς έξω από τις την νοτιοανατολική ακτή της Τουρκίας αλλα μόνο ως μέρος μιας συνολικότερης φόρμουλας.

Ο Τούρκος στρατιωτικός που συμμετέχει στις συνομιλίες , που αντανακλά τις απόψεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, επέμεινε ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα λιμάνι , με προτίμηση την Κυρήνεια και επίσης να έχει δικαιώματα και στην Αμμόχωστο. Οι Έλληνες σύμφωνα με το Έγγραφο απορρίπτουν την ιδέα της κυρίαρχης τουρκικής βάσης και αντιπροτείνουν μια Βάση έναντι μακροχρόνιας μίσθωσης….»

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: